Homepagina » Wetenschap » Kwantumcomputer gebouwd in een diamant

Kwantumcomputer gebouwd in een diamant

Een internationaal team van wetenschappers is erin geslaagd een kwantumcomputer in een diamant te bouwen. Het gaat om de eerste soort die beschermt tegen decoherentie: storingen uit de omgeving waardoor de computer niet goed kan functioneren.

Huidige kwantumcomputers zijn vaak zeer klein en kunnen nog maar moeilijk concurreren met de snelheid van grotere, traditionele computers.

De bevindingen van de wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Californië, de TU Delft, de Iowa State University en de Universiteit van Californië in Santa Barbara zijn inmiddels gepubliceerd in het vakblad Nature.

Verstrengeld

In het systeem is gebruik gemaakt van twee kwantumbits of qubits die gemaakt zijn van subatomische deeltjes. In tegenstelling tot traditionele bits, die de waarde één of een nul kunnen aannemen, kunnen qubits tegelijkertijd de waarde één en een nul aannemen. Ook kunnen qubits met elkaar verstrengeld zijn: ze weten van elkaars toestand en gedragen zich als collectief.

Deze toestand wordt ook wel superpositie genoemd en dient samen met de mogelijkheid van kwantumstaten als een tunnel door energiebarrières zodat kwantumcomputers op een dag veel sneller berekeningen kunnen uitvoeren dan hedendaagse computers.

Tijdreizen

“Het is een beetje als tijdreizen,” zei professor Daniel Lidar van de Universiteit van Zuid-Californië. Het team demonstreerde dat de computer in een kwantumstaat opereert doordat men dicht in de buurt kwam van het algoritme van Grover, een test die bestaat uit een zoekopdracht in een ongesorteerde database.

Om een simpel voorbeeld te geven van een kwantumcomputer ten opzichte van een normale computer kan men zich het als volgt voorstellen als er de volgende vraag wordt gesteld: er zijn tien deuren en achter één ligt een appel, achter welke deur ligt die appel? Ervan uitgaande dat de appel zich bijvoorbeeld achter deur nummer 8 bevindt, zal de normale computer deur nummer 1 openen, kijken of de appel erachter ligt, daarna de deur sluiten en naar de volgende deur gaan. Dit proces zal de computer herhalen totdat hij de appel heeft gevonden. Een kwantumcomputer daarentegen zal alle deuren tegelijk openen en al na de eerste cyclus de appel achter deur nummer 8 vinden.

Met een kwantumalgoritme op subatomisch niveau kunnen de wetenschappers steeds complexere kwantumachines bouwen waarbij de qubits de verwachte beperkingen van fysieke materialen omzeilen.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 Vind je deze info leuk? Deel het dan met je kennissen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

minneapolis

Wat een Democratische senator te maken heeft met de chaos in Minneapolis

De Amerikaanse stad Minneapolis staat in brand. ...

trump

Trump: ‘Ik heb een kans om de Deep State te breken, dit zijn wrede mensen’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag ...