Mens en Dier

Arseen in kippen?

Help anderen door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ongeveer 70 procent van alle eieren die in Nederland geproduceerd worden zijn gelegd door kippen uit de omstreden legbatterij. In de Nederlandse supermarkten vindt men eieren uit legbatterijen terug in producten als sauzen en banket.

Vanaf 2012 zijn legbatterijen in de Europese Unie verboden. Het systeem van legbatterijen wordt vervangen door het zogenaamde verrijktekooisysteem.

Uit twee nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat kippen in legbatterijen cafeïne, paracetamol, verboden antibiotica en zelfs arseen in hun voer krijgen. Dat meldt The New York Times. “We vielen bijna van onze stoel,” zei co-auteur Keeve E. Nachmann van de Johns Hopkins-universiteit. “Het is ongelooflijk wat we ontdekten.”

Verbijsterd

In eerste instantie werd alleen getest op antibiotica, maar analyses voor andere chemicaliën en medicijnen kostten niets extra. “Wat we ontdekten is geen direct gevaar voor de gezondheid, maar ik vraag me af of het verantwoord is dergelijke stoffen te voeren aan dieren die we vervolgens eten,” voegde Nachman toe. “Ik ben verbijsterd.”

“Ik ben opgegroeid op de boerderij en dacht te weten wat er in mijn eten zit. Maar arseen? De studies stellen niet dat je de inhoud van je koelkast moet weggooien, maar zetten wel vraagtekens bij het voedsel wat we eten,” ging hij verder.

Arseen wordt in de industriële pluimveehouderij gebruikt om infecties te voorkomen en het vlees een appetijtelijke roze kleur te geven. Er is nog geen bewijs dat de lage waardes die zijn gevonden schadelijk kunnen zijn voor de kippen zelf of de mensen die het vlees consumeren.

Antibiotica

Vogelveren slaan chemicaliën en medicijnen op waar een dier aan is blootgesteld, net zoals bij menselijke vingernagels. Eén studie die juist is verschenen in het tijdschrift Environmental Science & Technology ontdekte dat verenmeel veelal fluorchinolonen bevatte, een groep breedspectrumantibiotica die verwant zijn met nalidixinezuur.

Deze antibiotica, zoals Ciproxin, zijn door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verboden in de pluimveehouderij omdat ze antibioticaresistente superbacteriën kunnen produceren.

In dezelfde studie werd ontdekt dat verenmeel antihistaminica en paracetamol bevatte. Verenmeel uit China bleek een antidepressivum te bevatten dat als actief ingrediënt in Prozac wordt gebruikt.

Koffiepulp

Volgens de literatuur worden de antihistaminica gebruikt om angstgevoelens onder kippen te onderdrukken omdat gestreste kippen minder snel groeien. Om dezelfde reden krijgen de kippen Prozac toegediend. De dieren bleken bovendien koffiepulp en groene theepoeder te krijgen om wakker te blijven zodat ze langer kunnen eten en ook weer sneller kunnen groeien.

De andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science of the Total Environment, vond arseen in al het verenmeel dat werd onderzocht. Volgens een schatting van de industriële pluimveehouderij werd in 2011 in de Verenigde Staten aan 9 van de 10 kippen arseen gevoerd.

Biologisch

De bevindingen zullen sommige boeren waarschijnlijk verbazen omdat ze vaak zelf niet weten welke chemicaliën ze aan hun kippen geven. Het voer wordt vaak kant en klaar aangeleverd door de industrie.

“Ik bestudeer de vleesindustrie nu enige tijd en hoe meer onderzoek ik doe, hoe meer ik biologisch ben gaan eten,” aldus Nachmann. “Wij kopen biologisch.” En voor de mensen die depressief worden van de ontwikkelingen in de landbouw helpt misschien een portie Prozacnuggets.

Bron: Nytimes.com

Gerelateerd: Meeste Amerikaanse supermarktgehakt bevat ‘roze slijm’

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x