Homepagina » Mens en Dier » Arseen in kippen?

Arseen in kippen?

Ongeveer 70 procent van alle eieren die in Nederland geproduceerd worden zijn gelegd door kippen uit de omstreden legbatterij. In de Nederlandse supermarkten vindt men eieren uit legbatterijen terug in producten als sauzen en banket.

Vanaf 2012 zijn legbatterijen in de Europese Unie verboden. Het systeem van legbatterijen wordt vervangen door het zogenaamde verrijktekooisysteem.

Uit twee nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat kippen in legbatterijen cafeïne, paracetamol, verboden antibiotica en zelfs arseen in hun voer krijgen. Dat meldt The New York Times. “We vielen bijna van onze stoel,” zei co-auteur Keeve E. Nachmann van de Johns Hopkins-universiteit. “Het is ongelooflijk wat we ontdekten.”

Verbijsterd

In eerste instantie werd alleen getest op antibiotica, maar analyses voor andere chemicaliën en medicijnen kostten niets extra. “Wat we ontdekten is geen direct gevaar voor de gezondheid, maar ik vraag me af of het verantwoord is dergelijke stoffen te voeren aan dieren die we vervolgens eten,” voegde Nachman toe. “Ik ben verbijsterd.”

“Ik ben opgegroeid op de boerderij en dacht te weten wat er in mijn eten zit. Maar arseen? De studies stellen niet dat je de inhoud van je koelkast moet weggooien, maar zetten wel vraagtekens bij het voedsel wat we eten,” ging hij verder.

Arseen wordt in de industriële pluimveehouderij gebruikt om infecties te voorkomen en het vlees een appetijtelijke roze kleur te geven. Er is nog geen bewijs dat de lage waardes die zijn gevonden schadelijk kunnen zijn voor de kippen zelf of de mensen die het vlees consumeren.

Antibiotica

Vogelveren slaan chemicaliën en medicijnen op waar een dier aan is blootgesteld, net zoals bij menselijke vingernagels. Eén studie die juist is verschenen in het tijdschrift Environmental Science & Technology ontdekte dat verenmeel veelal fluorchinolonen bevatte, een groep breedspectrumantibiotica die verwant zijn met nalidixinezuur.

Deze antibiotica, zoals Ciproxin, zijn door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verboden in de pluimveehouderij omdat ze antibioticaresistente superbacteriën kunnen produceren.

In dezelfde studie werd ontdekt dat verenmeel antihistaminica en paracetamol bevatte. Verenmeel uit China bleek een antidepressivum te bevatten dat als actief ingrediënt in Prozac wordt gebruikt.

Koffiepulp

Volgens de literatuur worden de antihistaminica gebruikt om angstgevoelens onder kippen te onderdrukken omdat gestreste kippen minder snel groeien. Om dezelfde reden krijgen de kippen Prozac toegediend. De dieren bleken bovendien koffiepulp en groene theepoeder te krijgen om wakker te blijven zodat ze langer kunnen eten en ook weer sneller kunnen groeien.

De andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science of the Total Environment, vond arseen in al het verenmeel dat werd onderzocht. Volgens een schatting van de industriële pluimveehouderij werd in 2011 in de Verenigde Staten aan 9 van de 10 kippen arseen gevoerd.

Biologisch

De bevindingen zullen sommige boeren waarschijnlijk verbazen omdat ze vaak zelf niet weten welke chemicaliën ze aan hun kippen geven. Het voer wordt vaak kant en klaar aangeleverd door de industrie.

“Ik bestudeer de vleesindustrie nu enige tijd en hoe meer onderzoek ik doe, hoe meer ik biologisch ben gaan eten,” aldus Nachmann. “Wij kopen biologisch.” En voor de mensen die depressief worden van de ontwikkelingen in de landbouw helpt misschien een portie Prozacnuggets.

Bron: Nytimes.com

Gerelateerd: Meeste Amerikaanse supermarktgehakt bevat ‘roze slijm’

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

de jonge

De Jonge zet leger in bij bestrijding coronapandemie: moeten we daar blij mee zijn?

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid schreef ...

coalitie

Bizar: coalitie rent Tweede Kamer uit. ‘We worden geregeerd door schurken’

Gisteren vroeg PVV-leider Geert Wilders een hoofdelijke ...

>