CoronaMens en Dier

Kuipers ontkent glashard dat coronadashboard oversterfte heeft weggemoffeld: ‘Was geen opzet’

Help anderen door dit met kennissen op je socials te delen!

Kamerlid Wybren van Haga wilde van zorgminister Ernst Kuipers weten waarom het coronadashboard de oversterfte had weggemoffeld. Maurice de Hond schreef op zijn website dat het coronadashboard van het ministerie van VWS eind vorig jaar de grafiek over oversterfte ingrijpend heeft aangepast, waardoor veel weken met oversterfte zijn verdwenen.

Minister Kuipers antwoordt maandag dat het coronadashboard de oversterfte ‘niet heeft weggemoffeld’. “Door een technische fout is sinds eind 2021 het blauwe gebied van de grafiek over oversterfte op het dashboard te breed getoond. Het blauwe gebied geeft de boven- en ondergrens van de verwachte sterftecijfers van het CBS weer,” schrijft Kuipers.

Minder snel

“Door de grotere bandbreedte van de verwachte sterfte stak de daadwerkelijke sterfte minder snel boven deze bandbreedte uit. Door de technische fout leek de oversterfte lager dan die werkelijk was. De fout is ontstaan bij het inladen van de prognoses die het CBS één keer per jaar maakt van de sterfte van het volgende jaar en heeft met terugwerkende kracht effect gehad op de hele grafiek (dus de periode maart 2020 tot heden),” vervolgt de minister.

Met opzet

“De fout is op 2 mei jongstleden onder onze aandacht gebracht via een tweet van Maurice de Hond, die suggereerde dat VWS deze fout met opzet heeft gemaakt om veel weken met oversterfte weg te moffelen. Het gaat echter om een technische fout. Op 3 mei jongstleden, de dag nadat de fout bij het dashboard bekend is geworden, is de grafiek voor de gehele periode met terugwerkende kracht aangepast,” beweert Kuipers.

De minister onderstreept dat het RIVM en CBS ‘onafhankelijke onderzoeksorganisaties’ zijn.


4.8 81 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
120 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
6 maanden geleden

Yep, maak dat mijn kat maar wijs.

Jan Abbingh
Jan Abbingh
6 maanden geleden

De zoveelste leugen van Kuipers,!

jan R
jan R
6 maanden geleden

thja weer een foutje he

Ron
Ron
6 maanden geleden

Kuipers heeft ook de smaak te pakken,liegen en bedriegen.
Jullie leugens zijn al achterhaald.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

120
0
We lezen graag je reactie!x