Gezondheid

Ongewenste gedachten! Heb jij er last van?

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het hebben van ongewenste gedachten is iets waar weinig over gesproken wordt, terwijl enorm veel mensen er last van hebben. Er heerst een soort taboe. Want als je zegt dat je het hebt, denken mensen al snel dat je mentaal iets mankeert.

Maar dat is niet zo.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Het hebben van ongewenste gedachten is een veel voorkomend symptoom van angststoornissen. Angst is een situatie die specifiek negatief denken veroorzaakt.

Ongewenste gedachten komen vooral voor bij een obsessief-compulsieve stoornis (OCS). In deze blog krijg je enkele voorbeelden, zodat je weet wat je wel en vooral niet moet doen om ongewenste gedachten te stoppen..

Verschillende gradaties

Ongewenste gedachten bestaan in verschillende gradaties. Zo kunnen bepaalde angstgedachten steeds terugkomen of je denkt automatisch altijd het ergste als er iets gebeurt.

Bijvoorbeeld toen de Coronacrisis uitbrak hoorde ik van mensen dat ze bang waren dat het nooit over zou gaan. Ze vreesden dat het een wereldwijde coup was en dat we allemaal onderdrukt zouden worden of dat we met zijn allen dood zouden gaan.

Inmiddels zien we duidelijke tekenen van verbetering en is het einde van de Coronacrisis steeds duidelijker in zicht.

Wanneer je last hebt van ongewenste gedachten is het belangrijk om te weten dat hoe harder je je best doet om er vanaf te komen, hoe meer je ze krijgt.

OCS en ongewenste gedachten

Een goed voorbeeld van ongewenste gedachten door OCS is wat we ook wel een ‘obsessie’ noemen.

Bij een obsessie is het heel moeilijk om je gedachten op iets anders te richten zodra je eenmaal bezig bent met datgene waardoor je geobsedeerd bent. Sommige obsessies zijn onschadelijk. Andere obsessieve gedachten zijn gewelddadig, angstig of zelfs seksueel van aard.

Soms is het elke keer dezelfde gedachte. Andere keren verandert het met de situatie. Maar over het algemeen hebben deze obsessieve gedachten wel te maken met eerdere gedachten.

Voorbeelden van dit soort ongewenste gedachten zijn:
  • Regelmatig nadenken om iemand pijn te gaan doen
  • Je vaak een agressieve handeling in gedachten voorstellen
  • Steeds terugkerende zorgen over iets simpels, zoals het op slot doen van de deur
  • Angst of gedachten over negatieve (religieuze) zaken

Dit korte lijstje is bij lange na niet compleet. Ongewenste gedachten kunnen over van alles en nog wat gaan.

Niet te stoppen

Zodra die ongewenste gedachte in je hoofd zit, is het buitengewoon moeilijk om te stoppen en er niet meer aan te denken. Het maakt daarbij niet uit hoe hard je de gedachte probeert af te weren. Hij zal altijd terugkomen.

Daarom ontwikkelen veel mensen bepaalde dwanghandelingen, oftewel compulsies. Dit zijn bepaalde gedragingen die je uitvoert die je kalmeren. Het helpt je stoom af te blazen, zodat je je niet meer druk maakt over die ongewenste gedachte.

Belangrijk om te weten

Als eerste is het belangrijk om te weten dat ongewenste gedachten niets zeggen over wie je bent! Iedereen heeft wel eens een rare gedachte.

De reden dat je ze vaker hebt, is omdat er een angstmechanisme actief is in je brein. En angst verandert de manier hoe je brein werkt, zodat het moeilijker is voor je om positieve gedachten te hebben.

Hoe minder je eraan wilt denken, hoe erger het wordt

Een ander belangrijk feit over ongewenste gedachten is dat studies keer op keer hebben aangetoond dat hoe meer je probeert ergens niet aan te denken, hoe meer je er juist aan denkt. Dit fenomeen staat bekend als ‘gedachtenonderdrukking’.

Je brein wil niet dat je iets vergeet. Dus als je iets probeert te vergeten, herinnert het je er meer aan dan wanneer je helemaal niet om de gedachte zou geven. Dus elke keer dat je probeert die ongewenste gedachte niet te hebben, vergroot je de kans dat je hem opnieuw krijgt.

Techniek om ongewenste gedachten te verminderen

Eén ding is zeker. Als je er niets aan doet, of als je op wilskracht probeert van ongewenste gedachten af te komen, zal het alleen maar verergeren. Het is dan ook belangrijk om zonder wilskracht, op onbewust niveau, de bron van je ongewenste gedachten de pas af te snijden.

En dat kun je snel realiseren met de sessie ‘Stop ongewenste gedachten’. Deze sessie is gemaakt om ongewenste gedachten in je onderbewustzijn te elimineren.

Wanneer je regelmatig naar de sessie ‘Stop ongewenste gedachten’ luistert, merk je dat je veel makkelijker kunt ontspannen en dat je steeds beter in staat bent je gedachten de juiste richting in te sturen. En dat zonder dat het enige moeite kost.

Je haalt jezelf niet langer neer. Je denkt steeds vaker wél gewenste gedachten en uiteindelijk zullen de ongewenste gedachten voorgoed wegblijven.

Je krijgt daardoor meer zelfvertrouwen, meer energie en je voelt je positiever en prettiger.

Heb je last van ongewenste gedachten, download dan de sessie ‘Stop ongewenste gedachten’ en voel hoe je snel in een opwaartse positieve spiraal komt (en blijft).

Download de sessie hier

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
rop
rop
4 jaren geleden

In deze corona crises worden mensen angstig gemaakt zeggen vele mensen ,en ook om dood te gaan word er gezegd ,mensen die dat zeggen dat ze angstig zijn om dood te gaan, doen net of ze weten wat dood is hoe kunnen mensen dan angstig zijn als men de dood niet eens kent ,en spreken ik ben bang ervoor,hebben ze het al eerde ervaren dan dat de dood een verschrikkelijk iets is, ze zeggen iets van wat ze eigenlijk niet eens echt Kennen,maar hoe kan men iets zeggen als je de dood niet eens kent, en er toch angstig voor zijn van iets wat niet eens gekend is, terwijl het een universele realiteit is..waarschijnlijk komt het door dat men zichzelf niet ziet als een universele WEZEN ,onsterfelijk.

Optimaforma
Optimaforma
4 jaren geleden

Heel goed dat hier even aandacht voor is. Deze crisis zal weer een hoop mensen slopen. Duurt lang voordat het je grijpt, ik denk dat het aantal burnouts en dergelijke pas over vier jaar piekt. Stress is nu opgebouwd, mensen vechten en vechten maar gas terug nemen is bijna niet mogelijk. het duurt tijden voordat het je bij de strot grijpt. Ik heb de eerste gesprekken al gevoerd met mensen die er uit willen stappen, geen licht zien, geen kennis hebben hoe ze dit monster moeten slopen. Dwars door de zure appel heen, betekend een hapje of 3 aan zuur, een wrange smaak en klokhuis wat je overmidden moet happen. Dan weer 3 happen zuur. Je bent er niet zomaar. Ikzelf laat negatieve gedachten toe. In de jaren heb ik geleerd dat ik dat gewoon af en toe nodig heb. Maar ik weet ook dat het daarna klaar is, er gewoon gewerkt moet worden, sociale contacten onderhouden moet worden. Versnapering daarna maakt een hoop goed. Brood en spelen accepteren. Ik ben van voetbal op tv gaan houden nadat ik dit heb laten gaan. Je werkt. Je hebt brood. Kies je spel. Met mate uiteraard. Balans balans balans. Dom gedoe misschien maar ook dom gedoe is af en toe goed voor je. Verder tja. Het leven is soms gewoon vet klote, en dat is vaak het moment dat je het meest over jezelf en je omgeving leert. Hoef je niet bang voor te zijn. Ook tranen horen erbij. Daarna breekt het zonnetje vanzelf weer een keer door.

JustaBurger
JustaBurger
4 jaren geleden

Waar zijn de tekenen van einde crisis dan? Ik zie alleen maar steeds meer maatregelen van onderdrukking en inrichting nieuwe samenleving. Permanente wetswijzigingen, e.d. Ik herken wel e.e.a. De griep/corona golf kan dan wel ten einde zijn, maar de onderdrukking is pas net begonnen. Moeilijk om hier positief over te doen. Ik zal eens overwegen de sessie te proberen.

nou en!!
nou en!!
4 jaren geleden

ha,sportscholen weer open,endorfine aanmaken,yeaaaaah!!!

Back to top button