Homepagina » Gezondheid » Sterke link tussen genetisch gemodificeerd voedsel en 22 ziektes. Onderzoekers komen tot alarmerende conclusies
Sterke link tussen genetisch gemodificeerd voedsel en 22 ziektes. Onderzoekers komen tot alarmerende conclusies

Sterke link tussen genetisch gemodificeerd voedsel en 22 ziektes. Onderzoekers komen tot alarmerende conclusies

De kans is zeer groot dat glyfosaat, de onkruidverdelger van Monsanto, de komende 10 jaar wordt goedgekeurd in de Europese Unie.

Uit de zogeheten Monsanto Papers blijkt heel duidelijk dat het bedrijf een ongezonde invloed heeft gehad op de evaluatie van glyfosaat en op de Amerikaanse en Europese besluitvorming.

Toezichthouders blijken te afhankelijk te zijn van studies die worden aangeleverd door belanghebbende spelers zoals Monsanto. Die studies blijven bovendien vaak geheim voor de buitenwereld.

Blind vertrouwen

Het Duitse Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) nam de analyse door Monsanto gewoon klakkeloos over, zonder te vermelden dat het om conclusies van de industrie ging.

Miljoenen hebben meegelopen in de Mars tegen Monsanto, maar de overheid blijft blind vertrouwen op het oordeel van de chemiereus.

Recentelijk verscheen in het Journal of Organic Systems een studie waarin genetisch gemodificeerde gewassen, die onder meer door Monsanto worden gemaakt, zijn gelinkt aan maar liefst 22 verschillende ziektes.

Veel vaker

Glyfosaat kwam in 1974 op de markt, maar gegevens over het gebruik ervan zijn pas sinds 1990 beschikbaar. In de jaren negentig kwamen een aantal ziektes plotseling veel vaker voor dan voorheen.

De studie laat zien dat glyfosaat ervoor zorgt dat het lichaam van mensen en dieren minder goed in staat is om zogeheten xenobiotica af te breken.

Dit betekent dat blootsteling aan chemicaliën in voedsel en het milieu, waaronder hormoonverstoorders, schade kan veroorzaken die normaal gesproken te voorkomen was geweest.

Correlatie

Uit de gegevens blijkt dat de sterke stijging van een aantal ziektes samenvalt met de productie van genetisch gemodificeerde gewassen.

“We hebben gegevens voor 22 ziektes en het is zeer onwaarschijnlijk dat hier sprake is van toeval,” schrijven de onderzoekers.

“De gegevens laten een zeer sterke en significante correlatie zien tussen het gebruik van glyfosaat, genetisch gemodificeerde gewassen en ziektes,” klinkt het nog.

[Collective-evolution]


Vind je dit waardevol? Deel het dan met je kennissen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

3 reacties

 1. De kans is zeer groot dat glyfosaat, de onkruidverdelger van Monsanto, de komende 10 jaar wordt goedgekeurd in de Europese Unie.

  Te erg voor woorden dat je gezondheid tegen wil en dank bedreigd wordt door een stelletje ongekozen randdebielen in Brussel die wij nooit gewild hebben. Leve de democratie.

  28 likes
 2. Alleen de Benedictijnse monniken van de Abdij van Maredsous, veel landbouwgrond, overleven Monsanto. Maar dan zullen ze toch één Regel moeten schrappen met de benedictinessen, om voor nageslacht te zorgen.
  De rest van de bevolking is gevangen tussen de woorden: Monsanto, werkdruk en sociale druk. M.a.w. de uitroeiing.

  22 likes
 3. Overbevolking terugdringen voedsel op normale schaal gaan verbouwen, zoals 60 jaar geleden.

  9 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Overwinning: totaalverbod op omstreden onkruidgif Roundup in Duitsland. Wie volgt?

Overwinning: totaalverbod op omstreden onkruidgif Roundup in Duitsland. Wie volgt?

Duitsland gaat het gebruik van het omstreden ...

Tientallen giftige stoffen gevonden in wegwerpluiers, waaronder chemicaliën die al 15 jaar verboden zijn. Loopt jouw baby gevaar?

Tientallen giftige stoffen gevonden in wegwerpluiers, waaronder chemicaliën die al 15 jaar verboden zijn. Loopt jouw baby gevaar?

Het Franse overheidsagentschap dat toeziet op de ...