
De krachtige lobby van de plastic-industrie stond plotseling machteloos. Het stadsbestuur van Los Angeles heeft besloten een verbod in te voeren op plastic tassen bij kassa’s.
Met een inwonertal van vier miljoen, jaarlijks goed voor 2,7 miljard plastic tassen, is Los Angeles de grootste Amerikaanse stad waar het verbod wordt ingevoerd.
In de staat Californië zijn nu 48 steden waar plastic tassen bij kassa’s verboden zijn. “Als we het hebben over het verbieden van plastic tassen in de wereld is dit het omslagpunt,” zei gemeenteraadslid Paul Koretz vlak voor de stemming. Van de 14 raadsleden stemden er uiteindelijk 13 voor.
Vervuiling
De industrie stelt dat het verbod slecht zal zijn voor de natuur en de volksgezondheid en zal leiden tot het verlies van banen.
“Herbruikbare tassen zijn gevaarlijk omdat consumenten ze zelden wassen en ze bacteriën met zich meedragen,” zei voorzitter van de American Progressive Bag Alliance Mark Daniels. “Plastic tassen vormen slechts een fractie van de totale hoeveelheid afval. Het verbieden van één product lost de vervuiling niet op.”
Banen
Ambtenaren van de stad weerlegden het argument van Daniels door aan te tonen dat 43 procent van het afval dat Los Angeles produceert bestaat uit plastic en dat het grootste gedeelte daarvan bestaat uit plastic tassen.
Daniels voegde toe dat herbruikbare tassen niet gerecycled kunnen worden, maar volgens de ambtenaren gaat daar verandering in komen. Ook het argument dat banen verloren zouden gaan houdt geen stand want het stadsbestuur merkte op dat de bedrijven die plastic tassen maken voor Los Angeles zich buiten de stad bevinden.
Ontmoediging
Grote winkelketens krijgen zes maanden de tijd om plastic tassen uit te bannen. Fase twee bestaat uit het gradueel invoeren van gratis papieren draagtassen. Kleinere winkels krijgen een jaar om zich te ontdoen van plastic tassen. Daarna mogen ze 10 cent voor een papieren draagtas rekenen, een ontmoediging om consumenten aan te sporen te kiezen voor herbruikbare tassen.
De stad gaat de kwestie over twee jaar opnieuw bekijken om te onderzoeken of de heffing van 10 cent voldoende was om het aantal papieren tassen terug te dringen, aldus Koretz.
Bron: Msnbc.com
Het is een mooie kleine stap, alles wat gedaan wordt om het gebruik van plastic te reduceren kan alleen maar aangemoedigd worden.
De stap is zo klein omdat we plastic vervangen met papier wat ook een heleboel vervuiling met zich meebrengt.
Als wij dat echt willen reduceren dan zou dat van ons (de onderste laag van de bevolking) moeten komen. Wij zouden het ons met z’n allen aan moeten leren (en het normaal vinden) om onze eigen tassen/rugzakken etc mee te nemen als wij onze boodschappen halen of gaan shoppen.
En zo het gebruik van plastic en papier terug te drinken.
en waar worden de papieren tassen dan weer van gemaakt……?
@2 Ria, Hopelijk van henneppapier.Ik ben blij met deze stap. Vooral als je weet en beseft, dat onze zeeén vol met oud plastic zit.Tijd voor de grote schoonmaak.
Waarom geen geheel verbod om tasjes weg te geven bij de kassa’s ?
Nou zijn de bomen de dupe.