Natuur en Milieu

Los Angeles verbiedt plastic tassen – ‘dit is het omslagpunt’

Help anderen door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De krachtige lobby van de plastic-industrie stond plotseling machteloos. Het stadsbestuur van Los Angeles heeft besloten een verbod in te voeren op plastic tassen bij kassa’s.

Met een inwonertal van vier miljoen, jaarlijks goed voor 2,7 miljard plastic tassen, is Los Angeles de grootste Amerikaanse stad waar het verbod wordt ingevoerd.

In de staat Californië zijn nu 48 steden waar plastic tassen bij kassa’s verboden zijn. “Als we het hebben over het verbieden van plastic tassen in de wereld is dit het omslagpunt,” zei gemeenteraadslid Paul Koretz vlak voor de stemming. Van de 14 raadsleden stemden er uiteindelijk 13 voor.

Vervuiling

De industrie stelt dat het verbod slecht zal zijn voor de natuur en de volksgezondheid en zal leiden tot het verlies van banen.

“Herbruikbare tassen zijn gevaarlijk omdat consumenten ze zelden wassen en ze bacteriën met zich meedragen,” zei voorzitter van de American Progressive Bag Alliance Mark Daniels. “Plastic tassen vormen slechts een fractie van de totale hoeveelheid afval. Het verbieden van één product lost de vervuiling niet op.”

Banen

Ambtenaren van de stad weerlegden het argument van Daniels door aan te tonen dat 43 procent van het afval dat Los Angeles produceert bestaat uit plastic en dat het grootste gedeelte daarvan bestaat uit plastic tassen.

Daniels voegde toe dat herbruikbare tassen niet gerecycled kunnen worden, maar volgens de ambtenaren gaat daar verandering in komen. Ook het argument dat banen verloren zouden gaan houdt geen stand want het stadsbestuur merkte op dat de bedrijven die plastic tassen maken voor Los Angeles zich buiten de stad bevinden.

Ontmoediging

Grote winkelketens krijgen zes maanden de tijd om plastic tassen uit te bannen. Fase twee bestaat uit het gradueel invoeren van gratis papieren draagtassen. Kleinere winkels krijgen een jaar om zich te ontdoen van plastic tassen. Daarna mogen ze 10 cent voor een papieren draagtas rekenen, een ontmoediging om consumenten aan te sporen te kiezen voor herbruikbare tassen.

De stad gaat de kwestie over twee jaar opnieuw bekijken om te onderzoeken of de heffing van 10 cent voldoende was om het aantal papieren tassen terug te dringen, aldus Koretz.

Bron: Msnbc.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Woutertje
Woutertje
10 jaren geleden

Het is een mooie kleine stap, alles wat gedaan wordt om het gebruik van plastic te reduceren kan alleen maar aangemoedigd worden.
De stap is zo klein omdat we plastic vervangen met papier wat ook een heleboel vervuiling met zich meebrengt.

Als wij dat echt willen reduceren dan zou dat van ons (de onderste laag van de bevolking) moeten komen. Wij zouden het ons met z’n allen aan moeten leren (en het normaal vinden) om onze eigen tassen/rugzakken etc mee te nemen als wij onze boodschappen halen of gaan shoppen.
En zo het gebruik van plastic en papier terug te drinken.

ria
ria
10 jaren geleden

en waar worden de papieren tassen dan weer van gemaakt……?

Sipco
Sipco
10 jaren geleden

@2 Ria, Hopelijk van henneppapier.Ik ben blij met deze stap. Vooral als je weet en beseft, dat onze zeeén vol met oud plastic zit.Tijd voor de grote schoonmaak.

dymph
dymph
10 jaren geleden

Waarom geen geheel verbod om tasjes weg te geven bij de kassa’s ?
Nou zijn de bomen de dupe.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

24
0
We lezen graag je reactie!x