Homepagina » Natuur en Milieu » Los Angeles verbiedt plastic tassen – ‘dit is het omslagpunt’

Los Angeles verbiedt plastic tassen – ‘dit is het omslagpunt’

De krachtige lobby van de plastic-industrie stond plotseling machteloos. Het stadsbestuur van Los Angeles heeft besloten een verbod in te voeren op plastic tassen bij kassa’s.

Met een inwonertal van vier miljoen, jaarlijks goed voor 2,7 miljard plastic tassen, is Los Angeles de grootste Amerikaanse stad waar het verbod wordt ingevoerd.

In de staat Californië zijn nu 48 steden waar plastic tassen bij kassa’s verboden zijn. “Als we het hebben over het verbieden van plastic tassen in de wereld is dit het omslagpunt,” zei gemeenteraadslid Paul Koretz vlak voor de stemming. Van de 14 raadsleden stemden er uiteindelijk 13 voor.

Vervuiling

De industrie stelt dat het verbod slecht zal zijn voor de natuur en de volksgezondheid en zal leiden tot het verlies van banen.

“Herbruikbare tassen zijn gevaarlijk omdat consumenten ze zelden wassen en ze bacteriën met zich meedragen,” zei voorzitter van de American Progressive Bag Alliance Mark Daniels. “Plastic tassen vormen slechts een fractie van de totale hoeveelheid afval. Het verbieden van één product lost de vervuiling niet op.”

Banen

Ambtenaren van de stad weerlegden het argument van Daniels door aan te tonen dat 43 procent van het afval dat Los Angeles produceert bestaat uit plastic en dat het grootste gedeelte daarvan bestaat uit plastic tassen.

Daniels voegde toe dat herbruikbare tassen niet gerecycled kunnen worden, maar volgens de ambtenaren gaat daar verandering in komen. Ook het argument dat banen verloren zouden gaan houdt geen stand want het stadsbestuur merkte op dat de bedrijven die plastic tassen maken voor Los Angeles zich buiten de stad bevinden.

Ontmoediging

Grote winkelketens krijgen zes maanden de tijd om plastic tassen uit te bannen. Fase twee bestaat uit het gradueel invoeren van gratis papieren draagtassen. Kleinere winkels krijgen een jaar om zich te ontdoen van plastic tassen. Daarna mogen ze 10 cent voor een papieren draagtas rekenen, een ontmoediging om consumenten aan te sporen te kiezen voor herbruikbare tassen.

De stad gaat de kwestie over twee jaar opnieuw bekijken om te onderzoeken of de heffing van 10 cent voldoende was om het aantal papieren tassen terug te dringen, aldus Koretz.

Bron: Msnbc.com

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • hetzal schreef:

  [quote name=”Catharina R”]ja papier is niet zo erg dan plastiek .
  [/quote]

  En waar komt het papier vandaan? -> bomen
  Bomen -> zuurstof.

  En wie krijgen het als eerst last ervan? kara parienten of mensen met een long aandoening.

  80% van het papier uit Nederland komt uit Indonesie en die wouden worden daarvoor gekapt. En dan is dit de ena grootste woud van in de wereld. Aangezien onze eigen Europese wouden we zelf al hebben vernietigd door de eeuwen heen.

  Dit is denk ik nog schadelijker dan plastic en heeft veel grotere gevolgen.

  1 likes
 • Vonzie schreef:

  Herbruikbare tassen kunnen prima gewassen worden. Wij hebben die herbruikbare jutte tassen van de Appie. Zijn sterk en houden nog lekker vast ook 🙂

  1 likes
 • arnold leeflang schreef:

  het enige wat ik kan bedenken van waarom de pastic niet is fat als het in de natuur komt het niet meer weg komt daar
  mits iemand het weghaald

  en dat door erozie van de zon heb je zeeen die plastic bevatten in korrel vorm dat hecht zich aan alles vissen eten het gaan dood en de rest van die voetselketen krijgt er ook me te maken
  laten ze dan lekker tassen gaan maken van henep schijnt toch dat je daar vanalles me kan doen

  1 likes
 • Woutertje schreef:

  Het is een mooie kleine stap, alles wat gedaan wordt om het gebruik van plastic te reduceren kan alleen maar aangemoedigd worden.
  De stap is zo klein omdat we plastic vervangen met papier wat ook een heleboel vervuiling met zich meebrengt.

  Als wij dat echt willen reduceren dan zou dat van ons (de onderste laag van de bevolking) moeten komen. Wij zouden het ons met z’n allen aan moeten leren (en het normaal vinden) om onze eigen tassen/rugzakken etc mee te nemen als wij onze boodschappen halen of gaan shoppen.
  En zo het gebruik van plastic en papier terug te drinken.

  0 likes
 • ria schreef:

  en waar worden de papieren tassen dan weer van gemaakt……?

  0 likes
 • Sipco schreef:

  @2 Ria, Hopelijk van henneppapier.Ik ben blij met deze stap. Vooral als je weet en beseft, dat onze zeeén vol met oud plastic zit.Tijd voor de grote schoonmaak.

  0 likes
 • dymph schreef:

  Waarom geen geheel verbod om tasjes weg te geven bij de kassa’s ?
  Nou zijn de bomen de dupe.

  0 likes
 • Catharina R schreef:

  ja papier is niet zo erg dan plastiek .
  en meestal vergeet je uw plastiek tas mee terug te nemen ik doe tegenwoordig ook gelijk de tassen terug in de auto zo dat ik het niet meer vergeet en in de fietstas ..dit lukt me vrij aardig .zij kunnen dit ook op de tassen melden doe als tip . om toch de mensen hier op te melden ,en deze tekst moet gewoon gratis zijn . op blikjes staat toch ook gooi in de vuilbak . kan het op zo een tassen toch ook . dit kan al een goed begin zijn .ik vind het ook erg dat ik het vergeten ben en er weer een moet kopen .

  0 likes
 • Sheyan schreef:

  [quote name=”ria”]en waar worden de papieren tassen dan weer van gemaakt……?[/quote]

  Daar zit natuurlijk wel weer wat in, maar wat Wouter zegt is natuurlijk de beste oplossing. Volgens mij is dat een kwestie van mentaliteitsverandering,net zoiets als afval scheiden. Moet te doen zijn om de knop om te zetten.

  0 likes
 • mile schreef:

  Uit hennep kan ook papier EN plastic gemaakt worden. Klap voor klap, en de “machtige” olie-industrie ligt eruit!

  0 likes
 • hetzal schreef:

  [quote name=”mile”]Uit hennep kan ook papier EN plastic gemaakt worden. Klap voor klap, en de “machtige” olie-industrie ligt eruit![/quote]

  En de Hennep moet ook ergens vandaag komen?
  c.a. 80% v.h. ingevoerde papier in NL komt uit gekapte wouden.

  Computers zorgen niet voor minder papier maar voor meer omdat er meer en sneller informatie uitwisseling plaats vind.

  0 likes
 • Keesco schreef:

  [quote name=”hetzal”][quote name=”mile”]Uit hennep kan ook papier EN plastic gemaakt worden. Klap voor klap, en de “machtige” olie-industrie ligt eruit![/quote]

  En de Hennep moet ook ergens vandaag komen?
  c.a. 80% v.h. ingevoerde papier in NL komt uit gekapte wouden.

  Computers zorgen niet voor minder papier maar voor meer omdat er meer en sneller informatie uitwisseling plaats vind.[/quote]

  Hoezo moet jij op alles en elk artikel iets te zeggen hebben . als het je niet aanstaat hoef je het niet te lezen en hoef je niet te reageren hoor. mja hetzal wel

  0 likes
 • Peter Fietje schreef:

  Hennep!!!! Is niet voor niks duizenden jaren gebruikt door de mensen!!! Voor heel veel…

  0 likes
 • Hoaxintelligence schreef:

  ”De industrie stelt dat het verbod slecht zal zijn voor de natuur en de volksgezondheid en zal leiden tot het verlies van banen” . . . . . .

  Sins waneer maakt de industrie zich druk om de natuur en volksgezondheid???
  Laat me niet lachen.

  0 likes
 • Mascotte schreef:

  Heb zelf altijd een katoenen tas bij me. Als ik bij de kassa sta, verbaas ik me immer dat mensen liever een plastic hengsel vasthouden terwijl het product an sich dragen dezelfde handeling betreft. Ook hebben diezelfde mensen vaak een enorme hand- of schoudertas bij zich, maar dat plastic tasje weigeren ho maar. Kassamedewerkers moeten niet automatisch een tas paraat hebben.

  Enige hilariteit heb ik dan ook als ze spullen ongevraagd in een tasje doen en ik verzoek om alles er weer uit te halen en mijn eigen tas gebruik.

  0 likes
 • Tonny schreef:

  [quote name=”dymph”]Waarom geen geheel verbod om tasjes weg te geven bij de kassa’s ?
  Nou zijn de bomen de dupe.[/quote]

  je kan toch ipv plastic stof nemen juten hoef je er ook geen boom voor op te offeren

  0 likes
 • Marijn schreef:

  Geweldig goed nieuws is dit. Laten we al het plastic uit ons leven bannen. Spullen gemaakt van plastic kun je niet repareren. Daarnaast is de vervuiling afschuwelijk. In Nederland zie je de gevolgen haast niet, maar op plaatsen waar de Roteb niet bestaat verbranden ze het plastic of gooien in zee. Er zijn genoeg alternatieven. Het gaat erom dat we onze PATRONEN of GEWOONTES veranderen.

  0 likes
 • FrankH schreef:

  Prachtig nieuws..!

  0 likes
 • dymph schreef:

  +3 #15 (15de bericht)

  Tonny 24-05-2012 12:40
  —————————–

  Daar moet ik je gelijk in geven.

  0 likes
 • R.Reiman schreef:

  Henneppapier is niet eens zo’n gek idee maar gerecyceld papier zou ook kunnen als het maar op een natuurlijke manier kan vergaan

  0 likes
 • Pimmeh schreef:

  [quote name=”hetzal”][quote name=”Catharina R”]ja papier is niet zo erg dan plastiek .
  [/quote]

  En waar komt het papier vandaan? -> bomen
  Bomen -> zuurstof.

  En wie krijgen het als eerst last ervan? kara parienten of mensen met een long aandoening.

  80% van het papier uit Nederland komt uit Indonesie en die wouden worden daarvoor gekapt. En dan is dit de ena grootste woud van in de wereld. Aangezien onze eigen Europese wouden we zelf al hebben vernietigd door de eeuwen heen.

  Dit is denk ik nog schadelijker dan plastic en heeft veel grotere gevolgen.[/quote]

  Meh,

  Volgens mij produceren nog altijd algen 70 tot 80% van de gehele zuurstofvoorraad voor de hele aarde dus het is totale onzin wat jij zegt.

  0 likes
 • Inspiratie schreef:

  48 steden in Californië, goed initiatief, het is een begin. Beter helemaal geen tasjes, het is even wennen maar alles went met wat tijd. Zo ingewikkeld is het toch ook weer niet? Een boodschappentas meenemen. Het is maar een gewoonte. Ik hoop dat dit onze politiek ook bereikt, als we hier ook als eens 48 steden kunnen aanmelden zetten we allemaal ons beste beentje voort. Tot nu toe gebruiken we nog steeds 10 eenheden fossiele brandstoffen die 1 eenheid aan producten oplevert. Dat is nog steeds fors te veel en er komt een dag… gewoon beginnen dus, allemaal..de wereld gaat niet ten onder aan mensen die haar verkeerd behandelen maar aan de mensen die er niets aan doen..

  0 likes
 • rinske schreef:

  [quote name=”Vonzie”]Herbruikbare tassen kunnen prima gewassen worden. Wij hebben die herbruikbare jutte tassen van de Appie. Zijn sterk en houden nog lekker vast ook :)[/quote]
  zit alleen 1 nadeeltje aan, m’n dochter kan ‘m niet vasthouden omdat ze er uitslag van krijgt. 🙁

  0 likes
 • Eden schreef:

  Een mooie dokumentaire over de vervuiling en gevaren van plastic en plastic tasjes is “Bag It” ( http://www.youtube.com/watch?v=MRjPkl_4lmM ). Een must see! 🙂

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  politiecommissaris

  Politiecommissaris doet mee met coronaprotest: ‘Nooit sprake geweest van epidemie’

  Zondag kwamen duizenden mensen bijeen in Dortmund ...

  lange frans

  Lange Frans bijt zich vast in zaak Demmink: ‘Wie zijn deze boezemvrienden van onze premier?’

  Hiphopartiest Lange Frans vraagt in een twintigtal ...

  >