
In Groot-Brittannië worden ieder jaar 80 miljoen keer medicijnen voorgeschreven tegen angstgevoelens, slapeloosheid en depressie. Deze medicijnen zijn vaak niet alleen onnodig en ineffectief, ze kunnen de patiënten ook veranderen in verslaafden, veroorzaken bijwerkingen en zijn verantwoordelijk voor duizenden sterfgevallen.
Antipsychotica, die worden gegeven aan dementerende patiënten om ze stil te houden, verhogen het risico op hartziekte, diabetes en beroerte. Sommige antidepressiva zijn daarnaast gelinkt aan hartritmestoornissen.
Professor Peter Gøtzsche van de Universiteit van Kopenhagen zegt dat psychiatrische medicijnen in Groot-Brittannië doodsoorzaak nummer drie zijn, na hartziekte en kanker. De schade die deze middelen berokkenen wordt volgens hem zwaar onderschat.
Helpen niet
Het aantal zelfmoorden onder volwassenen en kinderen die antidepressiva nemen ligt bovendien 15 keer hoger dan het aantal dat is berekend door de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA. Toch negeren of ontkennen (huis)artsen de enorme schade die medicijnen veroorzaken.
Uit een studie in het BMJ bleek deze maand dat duizenden Britten met leerproblemen antipsychotica krijgen voorgeschreven. Deze medicijnen helpen deze patiënten niet, aldus Gøtzsche. Artsen schrijven ze op grote schaal voor omdat ze denken dat uit onderzoek is gebleken dat ze effectief zijn. Het bewijs blijkt echter gebaseerd op slecht onderzoek.
Slaappillen zijn na enkele weken al niet langer effect, maar toch blijven patiënten ze jarenlang slikken, legt Gøtzsche uit. Antidepressiva blijken niet effectiever te zijn dan een placebo, maar worden toch veelvuldig voorgeschreven. Ze worden uitgedeeld als Smarties voor aandoeningen als paniekstoornissen, eetstoornissen, obsessieve-compulsieve stoornis en menopauzale symptomen.
Normaal leven leiden
In Engeland worden antidepressiva alleen al 57 miljoen keer per jaar voorgeschreven. Patiënten blijven ze jaren achtereen slikken. Gøtzsche heeft een betere manier om aandoeningen zoals depressie te behandelen: mensen moeten een normaal leven gaan leiden, aan het werk gaan en relaties uitwerken.
Meer dan een miljoen Britten zijn verslaafd aan slaappillen, ook al wordt gewaarschuwd om ze niet langer dan vier weken te slikken. Veel patiënten die antidepressiva slikken krijgen last van ontwenningsverschijnselen als ze stoppen. De Britse gezondheidsdienst NHS doet niets om deze slachtoffers te helpen, aldus Gøtzsche.
Hij stelt dat 98 procent van alle huidige voorschriften voor psychiatrische medicijnen tegen angstgevoelens, slapeloosheid en depressie onnodig is. “Het is tijd voor een oorlog tegen psychiatrische medicijnen,” besluit Gøtzsche.
Patholoog: dit is waarom mensen dood neervielen in vaccinatiecentra
Spectaculaire telefoontaps: ‘Oekraïense straaljager schoot MH17 neer’
Premier Rutte ‘heeft meer tijd nodig’ om over verzoek tot ontslag na te denken
We schuiven steeds verder op richting totale vaccinatieplicht: ‘Onacceptabel!’
De Draconiers en het afronden van de cyclus op aarde
Wonderkind (7) met torenhoog IQ heeft gymnasium al bijna afgerond. Verbaas je over wat hij er nog bij doet
Noorse politicus houdt krachtige en emotionele speech: ‘Wij zijn het grote experiment’
Maarten van Rossem legt uit waarom we IS te danken hebben aan ‘de stompzinnige Amerikanen’
Premier Morrison van Australië: als je sterft door het coronavaccin is dat je eigen schuld