Gezondheid

Minderjarigen slikken steeds vaker antipsychotica

Help mee door deze info met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het blijkt dat steeds meer kinderen en jongeren antipsychotica krijgen voorgeschreven. In 2010 ging het in totaal om 11.000 minderjarigen waarvan 485 kinderen jonger dan zes.

Dat is een gevaarlijke ontwikkeling vanwege de vele bijwerkingen, zo stellen psychiaters. De gebruikte antipsychotica zijn olanzapine, quetiapine, risperidon en aripiprazol.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

Vooral de laatste twee medicijnen worden veel aan jonge patiënten voorgeschreven. Ze zijn tevens verantwoordelijk voor de stijging van 9.066 minderjarige gebruikers in 2007 naar 11.008 in 2010.

Het gebruik piekt vooral bij zes- tot twaalfjarigen en twaalf- tot vijftienjarigen, blijkt uit cijfers van het Belgische Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV).

Farmaceuten

De middelen worden officieel voorgeschreven om schizofrenie, manische depressie of bipolaire stoornis te behandelen. Risperidon wordt ook gebruikt voor de behandeling van agressiviteit bij ‘alzheimerpatiënten’ en bij ‘kinderen vanaf vijf jaar en volwassenen met een intellectuele achterstand’.

Gevolg van de toename is de omzetting van manische depressiviteit naar de veel ruimere bipolaire stoornis door de farmaceuten. Sinds een jaar of tien geldt dat ook kinderen bipolair kunnen zijn. Soms zelfs tweejarigen. Het ene moment zijn ze gelukkig, dan opeens kwaad of stout. Het hoort bij die leeftijd, aldus gerenommeerd Iers psychiater en criticus David Healy. Maar nu noemen ze die mood swings bipolair. Om dat zogezegd te voorkomen wordt aangeraden kinderen antipsychotica te geven.

Minste signaal

De laatste jaren is er veel kritiek geweest op ADHD-medicatie waardoor veel ADHD-diagnoses zijn vervangen door bipolaire stoornis. Vaak gaat het om opvliegende kinderen met wisselvallige stemmingen die moeilijker handelbaar zijn, stelt professor psychiatrie Walter Vandereycken van de KU Leuven. Voor die gedragsproblemen wordt naar antipsychotica gegrepen.

“Bij het minste signaal wordt ingegrepen met medicatie terwijl het ook tijdelijke tekenen van experimenteergedrag met drugs of alcohol kunnen zijn,” legt Vandereycken uit. “Als je meteen medicatie geeft kun je niet meer achterhalen of het wel psychoses waren.”

Veel bijwerkingen

Het betreft zware medicatie met veel bijwerkingen zoals ernstige gewichtstoename, diabetes, premature cardiale risicofactoren, een verhoogd zelfmoordrisico en neurologische problemen. En je hebt bijna geen levensvreugde.

“Het probleem is dat je ze in principe levenslang moet nemen,” gaat Vandereycken verder. “Dat is een zware beslissing. En je weet niet wat de langetermijneffecten zijn. Een ouder antipsychoticum, haldol, bleek gelijk een parkinsonachtig probleem te geven. Daar zijn te weinig lessen uit getrokken. Moeilijke kinderen in een chemische dwangbuis stoppen is een gevaarlijke ontwikkeling.”

Bron: Demorgen.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x