Het Complot

Katholiek theoloog: maak einde aan autoritair bewind paus

Help door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eén van de meest prominente katholieke theologen heeft opgeroepen tot een revolutie om de paus af te zetten en het Vaticaan radicale hervormingen door te laten voeren.

Hans Küng dringt er bij priesters en kerkgangers op aan om de katholieke hiërarchie, die volgens hem corrupt en ongeloofwaardig is, te confronteren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Hij omschrijft de kerk als een ‘autoritair systeem’ dat doet denken aan de dictatuur ten tijde van nazi-Duitsland. De priesters en anderen in hoge posities moeten niet langer zo slaafs zijn, aldus de 84-jarige priester. Volgens Küng moeten ze zich verenigen en zeggen dat ze bepaalde dingen niet langer pikken.

Diepe scheuren

Küng werd geïnspireerd door bewegingen in Zwitserland en Oostenrijk, waar honderden katholieke priesters zich openlijk uitspreken tegen het Vaticaan. De opstanden worden door waarnemers beschreven als ‘ongekend’ en zullen waarschijnlijk leiden tot diepe scheuren in de kerk.

In Oostenrijk en Zwitserland zijn inmiddels ruim 450 priesters opgestaan tegen het Vaticaan, aldus Küng. Volgens hem zal dat aantal alleen maar blijven toenemen. Hij voegde toe dat pogingen van Christoph Schönborn, de aartbisschop van Wenen, om de opstand de kop in te drukken, alleen maar averechts hebben gewerkt.

Vanaf 1965 doceerde Küng in Tübingen dogmatiek, waar Joseph Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI, in 1966 ook hoogleraar werd. In 1968 ontstond er tussen hen beiden verwijdering. Hun kerkbeeld en wereldbeeld gingen sterk uiteenlopen.

Medeplichtig

Küng publiceerde in de jaren zeventig vele kritische studies over de Katholieke Kerk en haar leerstellingen. Met name zijn boek over de pauselijke onfeilbaarheid bracht hem in aanvaring met het Vaticaan. In 1980 ontnam de Duitse bisschoppenconferentie hem zijn leerbevoegdheid.

In 2005 werd Küng door zijn oude collega en vriend Ratzinger ontvangen op diens zomerverblijf te Castel Gandolfo. Küng gaf aan de media te kennen dat hij zijn vroegere collega toch te conservatief had ingeschat. Van Benedictus XVI zouden toch enigszins progressieve veranderingen te verwachten zijn. In een Open Brief aan de bisschoppen in 2010 herinnerde Küng eraan dat Ratzinger en hijzelf in de conciliejaren als jonge theologen, als enigen, ook nu nog actief zijn.

Na vijf jaar paus Benedictus XVI ‘kan het zo niet verder. Als u blijft zwijgen bent u medeplichtig’, aldus Küng aan de bisschoppen. Hij somt ook de gemiste kansen van de huidige paus op jegens de protestanten, de joden, de moslims, de oorspronkelijke bewoners van Latijns-Amerika, de Afrikanen en de moderne wetenschap.

Pauselijke geheimhouding

Hij voegt aan de gemiste kansen en crises nog als kers op de taart de leiderschapscrisis toe in de afhandeling van het seksueel misbruik in de kerk, ‘een wereldwijd systeem van toedekking onder leiding door de Roomse Congregatie van de Geloofsleer onder kardinaal Ratzinger’, schreef Küng.

Küng merkt op dat Ratzinger als hoofd van de geheime dienst van de Katholieke Kerk uiteindelijk hoofd van het Vaticaan werd. De paus heeft zich nooit verontschuldigd voor het feit dat veel misbruikzaken bleven liggen omdat ze onder de pauselijke geheimhouding vielen.

Momenteel leidt Küng de stichting Welthethos. Hij heeft veel lof ontvangen voor dit initiatief dat gericht is op dialoog tussen wereldgodsdiensten. Weltethos werd in de negentiger jaren opgericht om te benadrukken wat de verschillende wereldreligies gemeen hebben, in plaats van wat ze uiteendrijft.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
cc
cc
11 jaren geleden

Ik krijg altijd de kriebels van die uitdossing, die mijters, =vissekoppen =god dagon) brrr, enge sekte rare rituelen ook beetje sinister dat gedoe ook met rook etc. maar ja iedereen mag doen wat hij wil.

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

[quote name=”cc”]Ik krijg altijd de kriebels van die uitdossing, die mijters, =vissekoppen =god dagon) brrr, enge sekte rare rituelen ook beetje sinister dat gedoe ook met rook etc. maar ja iedereen mag doen wat hij wil.[/quote]

Ik vind het wel grappig. Net een toneelvoorstelling van een een of ander Middeleeuws spektakel met al die ouderwetse mantels en zo.

Monique
Monique
11 jaren geleden

Dat zou wat mij betreft een dappere daad zijn. Op weg naar gelijkheid en rechtvaardigheid. Let the life en world begin!

Vonzie
Vonzie
11 jaren geleden

Gewoon afschaffen en verbieden. Al die geloven. Als er iets is dat de mens onverdraagzaam maakt tegenover elkaar..

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x