Homepagina » Buitenland » “President François Hollande, u bent er met open ogen ingetrapt”
"President François Hollande, u bent er met open ogen ingetrapt"

“President François Hollande, u bent er met open ogen ingetrapt”

De Belgische historicus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck heeft geen goed woord over voor de speech die de Franse president François Hollande gaf na de aanslagen in Parijs.

Hij vindt het buitengewoon roekeloos dat Hollande het in zijn speech voortdurend had over een ‘oorlogsdaad’ die is uitgevoerd door een ‘terroristisch leger’.

“Uw discours is een griezelige, bijna woordelijke herhaling van wat George W. Bush in het Amerikaanse Congres zei kort na de aanslagen van 11 september 2001,” aldus Van Reybrouck. “De gevolgen van die historische woorden zijn bekend. Het leidde Bush tot de invasie van Afghanistan, wat nog te billijken viel. Daarna volgde de volslagen krankzinnige invasie van Irak, zonder VN-mandaat, enkel en alleen omdat Amerika er massavernietigingswapens vermoedde. Die waren er niet, maar de inval leidde tot een volkomen destabilisering van de regio, tot op vandaag.”

Precies waar de terroristen op hoopten

“Zonder Bush’ idiote invasie van Irak was er nooit sprake geweest van IS,” benadrukt Van Reybrouck. “Wat vrijdagnacht in Parijs is gebeurd is een indirect gevolg van de oorlogsretoriek die Bush in september 2001 gehanteerd heeft.”

“U bent erin getrapt, met open ogen nog wel,” aldus een boze Van Reybrouck. “U bent erin getrapt, omdat u de hete adem van rauwdouwers als Sarkozy en Marine Le Pen in de nek voelt. U bent erin getrapt, omdat u precies geeft waar de terroristen op hoopten: een oorlogsverklaring.”

Volgens de historicus bestaat er niet zoiets als een ‘terroristisch leger’. Hij voegde daaraan toe dat we tot op heden niet weten of de daders teruggekeerde dan wel uitgezonden Syriëstrijders zijn.

Buitengewoon tendentieus

In het persbericht van IS werd gesproken over ‘minutieus gekozen plekken’ van de aanslagen en de Franse veiligheidsdiensten beklemtonen het professionalisme van de plegers. Maar wie zichzelf opblaast naast een McDonald’s en slechts één iemand meesleurt in de dood is een slechte terrorist, aldus Van Reybrouck. “Wie met drie zelfmoordaanslagen vier doden maakt, terwijl er even later 80.000 mensen naar buiten komen is een prutser. Wie een zaal wil uitmoorden, maar niet de moeite neemt om de nooduitgang te blokkeren, is geen strategisch genie.”

De historicus noemt de term ‘oorlogsdaad’ buitengewoon tendentieus. Ook vindt hij dat de analyse van een ‘terroristisch leger’ niet klopt. Ondertussen wordt de krijgszuchtige retoriek onbeschaamd overgenomen door andere politiek leiders waaronder onze eigen premier Rutte.

[VTM]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

paternotte

Bezorgde politieagenten waarschuwen Jan Paternotte: ‘Je bent medeverantwoordelijk voor de genocide die plaatsvindt’

Na afloop van de enorme protestmars in ...

politie

Beelden: woedende betogers verjagen oproerpolitie uit winkelcentrum Parijs – ‘Vrijheid!’

De Franse oproerpolitie arresteerde afgelopen weekend op ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x