Wetenschap

Mysterieuze ‘dreunen’ stellen wetenschappers voor raadsel

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Geregeld worden langs de kust van de Amerikaanse staat Noord-Carolina mysterieuze dreunen gehoord, soms zo krachtig dat deuren en ramen beginnen te trillen.

Ze kunnen niet worden verklaard door onweersbuien of kunstmatige bronnen. De oorzaak van de geluiden is een mysterie.

“Het is een interessante uitdaging om te ontdekken wat hier gebeurt,” zei seismoloog David Hill van de Amerikaanse geologische dienst USGS. Gelijksoortige dreunen staan nabij Seneca Lake in de staat New York bekend als ‘de geweren van Seneca’. In de Apennijnen worden ze ‘brontidi’ genoemd en de Harami uit Shikoku in Japan noemen ze ‘yan’.

Lange lijst mogelijke verklaringen

Er bestaan verschillende plausibele verklaringen voor deze raadsels, waaronder aardbevingen, moddervulkanen, golven, tsunami’s, meteoren, donder en zingend zand.

In 1975 slaagden onderzoekers van de Amerikaanse geologische dienst er in om zowel akoestische als seismische signalen van een reeks aardbevingen in Californië vast te leggen. Ze ontdekten dat drie aardbevingen met een magnitude tussen 2,0 en 2,8 geluiden produceerden die 0,02 seconden na de aankomst van seismische golven bij het meetstation werden gedetecteerd. Gelijksoortige resultaten werden verkregen na aardbevingen in de Franse Pyreneeën in 2004.

Aardbevingen langs de kust van Noord-Carolina zijn echter zeldzaam. Ook noemt Hill sonische knallen van meteorieten of methaanbellen langs de kust als mogelijke oorzaak. Bij de juiste omstandigheden kunnen zandduinen daarnaast een variëteit aan geluiden voortbrengen. De Bedoeïen in de oostelijke woestijn van Egypte ontwijken bijvoorbeeld vaak een gebied waar dreunen worden gehoord.

In de toekomst zou kunnen worden onthuld wat de bron is van de mysterieuze dreunen wanneer kunstmatige bronnen zoals militaire oefeningen of explosies bij steengroeven kunnen worden uitgesloten.

Binnenkort komt het USArray, een mobiel netwerk seismografen, ook richting het oosten van de Verenigde Staten en kan het helpen achterhalen waar de geluiden langs de kust van Noord-Carolina vandaan komen, aldus Hill.

Bron: Msnbc.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x