Homepagina » Wetenschap » Mysterieuze ‘dreunen’ stellen wetenschappers voor raadsel
boom134738979934

Mysterieuze ‘dreunen’ stellen wetenschappers voor raadsel

Geregeld worden langs de kust van de Amerikaanse staat Noord-Carolina mysterieuze dreunen gehoord, soms zo krachtig dat deuren en ramen beginnen te trillen.

Ze kunnen niet worden verklaard door onweersbuien of kunstmatige bronnen. De oorzaak van de geluiden is een mysterie.

“Het is een interessante uitdaging om te ontdekken wat hier gebeurt,” zei seismoloog David Hill van de Amerikaanse geologische dienst USGS. Gelijksoortige dreunen staan nabij Seneca Lake in de staat New York bekend als ‘de geweren van Seneca’. In de Apennijnen worden ze ‘brontidi’ genoemd en de Harami uit Shikoku in Japan noemen ze ‘yan’.

Lange lijst mogelijke verklaringen

Er bestaan verschillende plausibele verklaringen voor deze raadsels, waaronder aardbevingen, moddervulkanen, golven, tsunami’s, meteoren, donder en zingend zand.

In 1975 slaagden onderzoekers van de Amerikaanse geologische dienst er in om zowel akoestische als seismische signalen van een reeks aardbevingen in Californië vast te leggen. Ze ontdekten dat drie aardbevingen met een magnitude tussen 2,0 en 2,8 geluiden produceerden die 0,02 seconden na de aankomst van seismische golven bij het meetstation werden gedetecteerd. Gelijksoortige resultaten werden verkregen na aardbevingen in de Franse Pyreneeën in 2004.

Aardbevingen langs de kust van Noord-Carolina zijn echter zeldzaam. Ook noemt Hill sonische knallen van meteorieten of methaanbellen langs de kust als mogelijke oorzaak. Bij de juiste omstandigheden kunnen zandduinen daarnaast een variëteit aan geluiden voortbrengen. De Bedoeïen in de oostelijke woestijn van Egypte ontwijken bijvoorbeeld vaak een gebied waar dreunen worden gehoord.

In de toekomst zou kunnen worden onthuld wat de bron is van de mysterieuze dreunen wanneer kunstmatige bronnen zoals militaire oefeningen of explosies bij steengroeven kunnen worden uitgesloten.

Binnenkort komt het USArray, een mobiel netwerk seismografen, ook richting het oosten van de Verenigde Staten en kan het helpen achterhalen waar de geluiden langs de kust van Noord-Carolina vandaan komen, aldus Hill.

Bron: Msnbc.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

alarmerend

‘Schokkende en alarmerende’ covidcijfers uit Israël

Kim Iversen behandelde in haar show ‘schokkende ...

advocaat

Topadvocaat start procedure om coronapas van tafel te vegen – ‘Ons doel: de staat op haar knieën dwingen’

Vrijheidsjurist en topadvocaat Bart Maes gaat een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x