Universum

NASA gaat no-flyzones instellen boven Maan

Help anderen door dit met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Eind deze maand zullen voor het eerst in de geschiedenis no-flyzones worden ingesteld boven de Maan. Wat heeft de NASA te verbergen?

Er komen zelfs bufferzones die ruimteschepen mogelijk moeten ontwijken. De officiële reden: om te voorkomen dat uitlaatgas van raketten terechtkomt op historische plaatsen op de Maan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Het gaat onder meer om de landingsplaatsen van het Apolloprogramma en artefacten die zich op de Maan bevinden. De ‘aanbevelingen’ zijn er op gericht deze historische plaatsen te behouden en te beschermen.

“De landingsplaatsen van Apollo 11 en 17 zijn niet toegankelijk en er komen buffers van respectievelijk 75 meter en 225 meter,” aldus de richtlijnen van NASA op 20 juli jongstleden. Het blad Science wist de richtlijnen te bemachtigen. Naar verluid zullen no-flyzones van twee kilometer worden ingesteld.

Niet rechtsgeldig

Volgens Science ligt het in de lijn der verwachting dat NASA eind deze maand met een aantal ‘aanbevelingen’ komt voor ruimteschepen en astronauten die ‘grondgebied van de Amerikaanse regering op de Maan’ bezoeken. Deze aanbevelingen zijn niet rechtsgeldig zoals het Ruimteverdrag van 1967, waarin staat dat het maanoppervlak geen eigenaar heeft.

NASA hoopt echter dat andere landen de Amerikaanse richtlijnen zullen respecteren. De lijst bevat niet alleen historische plaatsen. Zo vinden we er ook weggegooid voedsel en achtergelaten feces van astronauten op terug.

Studie naar bacteriën

Hoewel de beperkingen absurd klinken willen wetenschappers onderzoeken of bacteriën op de Maan kunnen overleven en in welke mate ze gemuteerd zijn of wisten te overleven na jaren van blootstelling aan straling.

De ruimtevaartorganisatie ondernam actie na de Google Lunar X prize voor een team dat een robot kan laten landen op de Maan die in staat is 500 meter af te leggen en foto’s van het maanoppervlak kan terugsturen. Een nauwkeurige landing nabij één van de Apollo-landingsplaatsen zou meer geld opleveren.

Bronnen: Thehindu.com en Sunlive.co.nz

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x