Wetenschap

Natuurkundigen creëren eerste multiversum ter wereld

Help door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland en de Townson University in Baltimore hebben het eerste multiversum ter wereld gemaakt. Een multiversum bestaat uit meerdere universa.

De onderzoekers creëerden een metamateriaal waarin zich meerdere universa vormen op het moment dat er licht doorheen gaat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Deze universa, die Minkowski-ruimtes worden genoemd, lijken op ons eigen universum alleen sluiten ze beter aan op de speciale relativiteitstheorie van Einstein omdat ze de vierde dimensie tijd bevatten.

Kolommen

Het multiversum is gemaakt in een oplossing van kobalt in kerosine. Een dergelijke vloeistof wordt normaal gesproken niet gezien als een metamateriaal, maar hoofdonderzoeker Igor Smolyaninov ontdekte dat de ferromagnetische nanodeeltjes van kobalt zich keurig rangschikken in kolommen wanneer de oplossing wordt blootgesteld aan een magnetisch veld.

Wanneer licht door deze kolommen passeert, gedraagt het zich alsof het in een Minkowski-universum beweegt. Om meerdere universa te creëren speelden de onderzoekers met de hoeveelheid kobalt in de vloeistof.

Door natuurlijke variaties in de vloeistof hebben sommige gebieden nog genoeg kobalt om kolommen – en dus nieuwe universa – te vormen. Terwijl de vloeistof beweegt storten de kolommen in en verschijnen en verdwijnen er voortdurend universa.

Andere regels

Het is normaal gesproken vrij moeilijk om metamaterialen te maken. Daarnaast is het de eerste keer dat nieuwe universa in een laboratorium zijn gemaakt.

Smolyaninov stelt voor dat ze kunnen worden gebruikt om te bestuderen hoe deeltjes zich gedragen in universa waar andere regels gelden. Hij denkt aan een universum waar fotonen bijvoorbeeld massa hebben en licht heel langzaam beweegt.

Bron: Extremetech.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bram
Bram
11 jaren geleden

Een Multiversum ter grootte van een reageerbuis??

Red Skywalker
Red Skywalker
11 jaren geleden

Als je een multiversum wilt zien, kijk dan gewoon om je heen; elk atoom, molecule en ander wezen IS een universum, of het zicht- en tastbare deel van een ander. En dan is er ook nog zoiets als een fysieke tijd/ruimte: kijk diep het heelal in. Onze reis begon al toen we uit de microgolf achtergrondstraling kwamen. Dat is de binnenkant van de waarnemingshorizon van het zwarte gat waar we in zitten. Maar dit is mijn idee van hoe de zaak in elkaar zit. Ik deel het omdat er een behoefte is aan nieuwe logische ideeën. Er is veel onwetendheid en de huidige stand van kennis leidt waarschijnlijk niet tot een goed begrip.

ikke
ikke
11 jaren geleden

[quote name=”Bram”]Een Multiversum ter grootte van een reageerbuis??[/quote]

Is het niet mogelijk beste Bram dat ons universum niet groter is dan een molecule als men het relatief in beschouwing neemt? Onze zon lijkt immens groot, maar is ten opzichte van de grootste ster in onze cluster niet groter dan een molecule. Stof tot nadenken niet? Trouwens, het universum op zich is niet veel anders dan de kwantumwereld. Net zoals planeten rond sterren draaien, draaien elektronen rond een nucleus… enz.

AlienRoy28
AlienRoy28
11 jaren geleden

zeg dan gewoon
nog een ons !!!
nog een wij een universa met nieuwe mensen / zelfde mensen als wij met nieuwe belevenis ! wie weet houden wij andere mensen helemaal niet eens bezig met ander leven. misschien is het leven daar pas begonnen !

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x