Buitenland

Nederland keert zich tegen uitspraak Rutte over ‘onze oorlog’: ‘Overtreding Grondwet en dus strafbaar’

Help door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!

Een journalist vroeg premier Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad tijdens de wekelijkse persconferentie of we niet langzaam maar zeker een oorlog worden ingerommeld die niet per se de onze is. Hij antwoordde dat ‘die oorlog daar de onze is’.

Veel Nederlanders zijn het niet met hem eens, getuige het feit dat de hashtags ‘nietmijnoorlog’ en ‘nietonzeoorlog’ trending topic zijn op Twitter. Men wijst er ook op dat de premier met deze uitspraak de wet overtreedt.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

PVV-leider Geert Wilders schrijft bijvoorbeeld dat hij ons illegaal een oorlog inrommelt. “Het is niet onze oorlog, Rutte en als je dat echt gelooft, ben je in overtreding van de Grondwet en dus strafbaar.” Wilders verwijst naar artikel 96 van de Nederlandse Grondwet, waarin staat: “Het Koninkrijk wordt niet in oorlog verklaard dan na voorafgaande toestemming van de Staten-Generaal.”

In overtreding van de wet

“Rutte spreekt over ‘onze oorlog’. Dat is dus een oorlogsverklaring aan Rusland. Maar voor zo’n  verklaring heeft hij volgens de Nederlandse Grondwet toestemming nodig van de Tweede en de Eerste Kamer. Hij is dus met zijn uitspraak in overtreding van de wet,” licht journalist Joost Niemoller toe.

“Een Kamerdebat over de oorlogsverklaring van Rutte lijkt me nog wel het minste. Of gaan we ook hier weer zwijgend aan voorbij en zitten we in een oorlog zonder dat hierover een woord gewisseld is?” vraagt hij aan Wilders.

Direct terugnemen en aftreden

Schrijver Leon de Winter gaat nog een stap verder. Hij vindt dat Rutte moet opstappen. “Nu Poetin dit weet, is Nederland doelwit van Russische raketten vanaf duikboten en vanuit de lucht. Rutte moet dit direct terugnemen en aftreden,” benadrukt De Winter.

Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn merkt nog op: “Ik ben benieuwd of de deugers beseffen dat de uitspraak van Rutte dat ‘de oorlog in Oekraïne de onze is’ nét even iets meer inhoudt dan een Oekraïense vlag hijsen of in je bio plaatsen.”


4.9 181 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

253 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Guus Velraeds
Guus Velraeds
1 jaar geleden

Ik heb een beter idee. Stuur deze vrij metselende aartsleugenaar naar het front in Oekraïne. Kan hij bewijzen wat zijn woord waard is.

Herman R
Herman R
1 jaar geleden

Wat n suķkel, die Rutte.😝dat had ie toch moeten weten, met z’n vooropleiding!🐒

G.Zhukov (Z)
G.Zhukov (Z)
1 jaar geleden

dank zij deze achterlijke henkie staan we bij ome vlad er gekleurd op opsluiten moeten ze hem met z’n debielen uitspraak en kijk hem ze staan op de foto hierboven Peppi en Kokkie

lone
lone
1 jaar geleden

hij zat nog in de WEF modus

Back to top button
253
0
We lezen graag je reactie!x