Natuur en Milieu

Grote schoonmaak: olie Golf van Mexico opgegeten door bacteriën

Help anderen door dit met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Na de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 hebben bacteriën in het zeewater tenminste 200.000 ton olie afgebroken.

Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Rochester en de Texas A&M-universiteit uitgerekend. Deze week verschijnt hun onderzoek in het wetenschapsblad Environmental Science and Technology.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Veel olie en gas zat op enkele honderden meters onder de zeespiegel. De bacteriën in die waterlagen hebben het grootste deel van de olie en het gas daar afgebroken, aldus coauteur John Kessler van de Universiteit van Rochester.

Grootste deel

Uit metingen van de onderzoekers bleek dat de consumptie van olie en gas door bacteriën in de Golf van Mexico na september 2010 stopte, vijf maanden na de explosie. “Het is onduidelijk of de micro-organismen hun activiteiten staakten of dat ze simpelweg even pauzeerden om vervolgens aan het toetje te beginnen,” zei Kessler. “Uit onze resultaten blijkt dat bijna de helft van de bacteriën in deze waterlagen ook na september 2010 nog aanwezig was, dus er was voldoende voedsel voorhanden.”

Eerdere studies naar de Deepwater Horizon hebben aangetoond dat de olie en het gas gevangen zaten in waterlagen en dat de bacteriën waren begonnen met de consumptie van olie en gas.

De onderzoekers hebben nu kunnen meten hoeveel ton materiaal is verwijderd door de micro-organismen. Op basis van de gegevens kan worden gezegd dat het grootste deel van de olie en het gas is opgegeten door de bacteriën.

Tijd en geld

Het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico zonk na een ontploffing en een brand. Pas na drie maanden werd het lek gedicht. Het was de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Begin januari 2011 verscheen het rapport van de onderzoekscommissie die president Obama had ingesteld. Als hoofdoorzaak van de ramp werd hierin genoemd het streven van de betrokken bedrijven BP, Halliburton en Transocean om tijd en geld te besparen.

Bron: Rochester.edu

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jeroen
jeroen
11 jaren geleden

das mooi nieuws

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Een sprookje: Er was eens een enorme olielek die de zee ontzettend vervuilde.Maar er waren bacterieén die massaal op zo,n ramp zaten te wachten, zodat ze hun honger konden stillen.Vooral in de dieper gelegen delen van de zee, waren de meeste bacterieën die het hardst moesten werken, omdat de onderstroming de olie nogal verdunde.En zo kwam alles toch weer goed. de bacterieën hebben het ecosysteem gered,en onze verstandelijke vermogens stopgezet.Hoo wacht even is die olie opgegeten, of sterk verdunt??Ze zeggen opgegeten, maar ik geloof het woordje verdunt.

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Olie is een stof ontstaan uit zeediertjes dus in wezen een organische stof dat wordt uiteindelijk afgebroken. Op korte termijn is het wel een enorme vervuiling zoals we gezien hebben.

willy
willy
11 jaren geleden

ze zullen wel chemische bacterieen bedoelen die ze zelf er in uitgzet heb ben.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x