Homepagina » Natuur en Milieu » Grote schoonmaak: olie Golf van Mexico opgegeten door bacteriën
Olie Golf van Mexico opgegeten door bacteriën

Grote schoonmaak: olie Golf van Mexico opgegeten door bacteriën

Na de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 hebben bacteriën in het zeewater tenminste 200.000 ton olie afgebroken.

Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Rochester en de Texas A&M-universiteit uitgerekend. Deze week verschijnt hun onderzoek in het wetenschapsblad Environmental Science and Technology.

Veel olie en gas zat op enkele honderden meters onder de zeespiegel. De bacteriën in die waterlagen hebben het grootste deel van de olie en het gas daar afgebroken, aldus coauteur John Kessler van de Universiteit van Rochester.

Grootste deel

Uit metingen van de onderzoekers bleek dat de consumptie van olie en gas door bacteriën in de Golf van Mexico na september 2010 stopte, vijf maanden na de explosie. “Het is onduidelijk of de micro-organismen hun activiteiten staakten of dat ze simpelweg even pauzeerden om vervolgens aan het toetje te beginnen,” zei Kessler. “Uit onze resultaten blijkt dat bijna de helft van de bacteriën in deze waterlagen ook na september 2010 nog aanwezig was, dus er was voldoende voedsel voorhanden.”

Eerdere studies naar de Deepwater Horizon hebben aangetoond dat de olie en het gas gevangen zaten in waterlagen en dat de bacteriën waren begonnen met de consumptie van olie en gas.

De onderzoekers hebben nu kunnen meten hoeveel ton materiaal is verwijderd door de micro-organismen. Op basis van de gegevens kan worden gezegd dat het grootste deel van de olie en het gas is opgegeten door de bacteriën.

Tijd en geld

Het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico zonk na een ontploffing en een brand. Pas na drie maanden werd het lek gedicht. Het was de grootste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Begin januari 2011 verscheen het rapport van de onderzoekscommissie die president Obama had ingesteld. Als hoofdoorzaak van de ramp werd hierin genoemd het streven van de betrokken bedrijven BP, Halliburton en Transocean om tijd en geld te besparen.

Bron: Rochester.edu

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie interessant? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. das mooi nieuws

  0 likes
 2. Een sprookje: Er was eens een enorme olielek die de zee ontzettend vervuilde.Maar er waren bacterieén die massaal op zo,n ramp zaten te wachten, zodat ze hun honger konden stillen.Vooral in de dieper gelegen delen van de zee, waren de meeste bacterieën die het hardst moesten werken, omdat de onderstroming de olie nogal verdunde.En zo kwam alles toch weer goed. de bacterieën hebben het ecosysteem gered,en onze verstandelijke vermogens stopgezet.Hoo wacht even is die olie opgegeten, of sterk verdunt??Ze zeggen opgegeten, maar ik geloof het woordje verdunt.

  0 likes
 3. Olie is een stof ontstaan uit zeediertjes dus in wezen een organische stof dat wordt uiteindelijk afgebroken. Op korte termijn is het wel een enorme vervuiling zoals we gezien hebben.

  0 likes
 4. ze zullen wel chemische bacterieen bedoelen die ze zelf er in uitgzet heb ben.

  0 likes
 5. dien maar een zooitje eten op dan uit dat gebied…..

  en dan nog 3 maanden stroomde het vrolijk de zee in. 200K is een druppel op de plaat!!!

  het blijft Moeder Aarde leegplukken voor geld, nothing in return for Her!!!! ja vervuiling!!!!

  Peace

  0 likes
 6. Volgens mij lekt er nog steeds olie, dus ik beschouw dit verhaal twijfwlachtig. De misleidingen viert hoogtij.

  0 likes
 7. Weet niet wat ik ervan moet denken maar waar ik wel over nadenk is als die bacterie al die rommel op eet dan zijn hun toch gewoon vervuilt en wat dan weer ergens anders een reactie op heeft. Volgens mij willen ze het goed gaan praten van wat werkelijk aan de hand is. Namasté

  0 likes
 8. Dat de bacteriën de olie zouden hebben afgebroken kunnen we waarschijnlijk naar het rijk der fabelen verwijzen. Lees SaLuSa op 3 juni van 2011 nog maar eens: https://www.ninefornews.nl/galactische-federatie/contact-liefde-is-het-medicijn-voor-de-meeste-ziekten-3-6.html

  0 likes
 9. Net als al die dieren zeker die zijn gemuteerd door de chemicalien die ze gedumpt hebben in zee om die olie op te lossen…

  Hele mexicaanse golf schijnt bijna dood te zijn

  Ik geloof er niet in, just another shell nigeria verhaal

  0 likes
 10. Deepwater Horizon;
  Diepwater horizon of horizon in het diepewater.

  200.000ton opgegeten!
  Hoeveel ton bacterie spreken ze over dan?

  Nu zou het weer fijn zijn als er bewijs getoond wordt, we kunnen er niet bij dus weer iets vaags.
  Er zijn lagen in het water, warme en koude, stroom richtingen(als in de lucht) die de olie kunnen vast houden.

  Uit het oog uit het hart, veel hebben daar last van 😉

  Niburu is druk deze dagen dus doe ik jullie nog een resent nieuwtje uit de zeeen. Goed uitgeschreven,
  bron HLN.BE
  http://www.hln.be/hln/nl/6276/Overbevissing/article/detail/1499253/2012/09/11/Alarmerende-toename-gebruik-pesticiden-in-zalm.dhtml

  0 likes
 11. Stel dat dit waarheid is…., dan is het belangrijk de vraag te stellen, of de bacterien en chemicaliën die zijn uitgespoten boven de olievlekken, daadwerkelijk niet schadelijk zijn voor de omgeving op zee en aan de kust.

  De media heeft al eerder gelogen over de hoeveelheid olie die uit het lek ontsnapt zou zijn.

  Media – regering en corporate companies zijn in elkaar vervlochten groot voorbeeld: 9/11 False flag, voor macht over grondstoffen. Bedenk hoe we toen allen voor de gek gehouden zijn.

  1 van de Linken die wat facetten van de oil spill belichten: http://www.youtube.com/results?search_query=yesse+ventura+bp+spill&oq=yesse+ventura+bp+spill&gs_l=youtube.3…3116.8268.0.8640.24.22.0.0.0.0.401.4561.3j6j11j1j1.22.0…0.0…1ac.1.7bWtPvlg0zo

  0 likes
 12. Ik begrijp het geklaag niet, dit is toch geweldig nieuws?
  Een natuurlijke kringloop, van bacteria die olie (ook een natuurproduct) opeten, zodat de zee weer bewoonbaar wordt voor nieuw leven.

  Het lijkt erop dat de mensen die hier reageren alleen de zwarte kant willen zien en als die er niet is hem zelf maar verzinnen. Jammer, daar wordt je leven niet prettiger van…

  0 likes
 13. En wat nou als dit de beloning is van al die meditaties en visualisaties die in volle gang het universum in zijn gestuurd (…..)

  0 likes
 14. Ik meen een tijd geleden ergens gelezen te hebben dat de mens er zelf een bacterie op had losgelaten om de olie te verwijderen.

  0 likes
 15. prachtig dat eindelijk erkend wordt dat aardolie een natuur produkt is, en door microorganismen kan worden opgeruimt in zee. Nu nog microorganismen die dit zelfde doen op land. Heeft mosanto zo voor elkaar kunnen we overal de vervuiling aan pakken.
  Geloof in je zelf, en beging daar ook.

  0 likes
 16. Wat deze student eigenlijk zegt is dat ze een onderzoek hebben gedaan ,naar de vermeende olieplek en er achter zijn gekomen dat deze werd opgeruimd door microben oftewel bacteriën.Ja dat is mooi en leuk verhaal ,maar het gaat mij meer om de dingen die dus niet worden gezegd.

  Wat voor bacteriën zijn dit ?
  Komen deze normaal gesproken altijd voor in alle oceanen?
  Wat is het effect van de eerder geloste chemicaliën op langere termijn.
  IS dit een nieuwe bacterie?
  Is deze ontstaan door toevoeging van chemicaliën in zeewater ?

  Zomaar een paar vraagjes waar deze student dus niets over zegt.EN ik heb er nog meer,maar ik zal de rest niet gaan vervelen hiermee.Mijn punt is leuke verhaaltje ,nu de waarheid nog.

  0 likes
 17. [quote name=”Aardebewoner”]Olie is een stof ontstaan uit zeediertjes dus in wezen een organische stof dat wordt uiteindelijk afgebroken. Op korte termijn is het wel een enorme vervuiling zoals we gezien hebben.[/quote]
  Olie is onstaan uit zee diertjes??Olie is van plantaardige oorsprong komt duizend maal eerder.http://nl.wikipedia.org/wiki/Olie

  0 likes
 18. Er stroomt nog steeds olie in de golf, vreemd dat de media ook in sprookjes gelooft.

  0 likes
 19. Compleet met conclusie niet eens , wie verteld mij dat alleen deze baterieen deze vervuiling hebben geconsumeerd ,wat te denken van absorbtie zoals opname in de poreuse bodem, door plankton en planten ? Geloof niet zomaar wat je hoort of ziet van wetenschappers, het is hoe je er naar kijken wilt, de hele waarheid is volstrekt een ander uitgangs beginsel, blijvende schade bij de vele slachtoffers ter land en ter zee in het hier en nu en de toekomst.

  0 likes
 20. nu nog een bacterie die de grootste parasiet van deze aarde opruimt (de mens) en alles komt goed 😉

  0 likes
 21. [quote name=”redice”]nu nog een bacterie die de grootste parasiet van deze aarde opruimt (de mens) en alles komt goed ;-)[/quote]

  Ach jij hoeft toch niet te wachten op een bacterie ,als je dit vindt geef dan zelf het goede voorbeeld en haal jezelf het leven uit ruimt al een heel stuk op. :p Dan komt echt alles weer goed.EN iedereen die het met deze visie eens is begin vooral bij jezelf.

  0 likes
 22. [quote name=”angel”][quote name=”redice”]nu nog een bacterie die de grootste parasiet van deze aarde opruimt (de mens) en alles komt goed ;-)[/quote]

  Ach jij hoeft toch niet te wachten op een bacterie ,als je dit vindt geef dan zelf het goede voorbeeld en haal jezelf het leven uit ruimt al een heel stuk op. :p Dan komt echt alles weer goed.EN iedereen die het met deze visie eens is begin vooral bij jezelf.[/quote]

  ik besef het tenminste al, jij nog niet aan je reactie te zien, of vind jij de mensheid zo fantastisch misschien? kijk dan maar eens naar “savage man,savage beast” een film uit 74. en nee ik begin niet met mezelf, ik wil de hele mensheid ten onder zien gaan en genieten hahahaha

  0 likes
 23. [quote name=”redice”][quote name=”angel”][quote name=”redice”]nu nog een bacterie die de grootste parasiet van deze aarde opruimt (de mens) en alles komt goed ;-)[/quote]

  Ach jij hoeft toch niet te wachten op een bacterie ,als je dit vindt geef dan zelf het goede voorbeeld en haal jezelf het leven uit ruimt al een heel stuk op. :p Dan komt echt alles weer goed.EN iedereen die het met deze visie eens is begin vooral bij jezelf.[/quote]

  ik besef het tenminste al, jij nog niet aan je reactie te zien, of vind jij de mensheid zo fantastisch misschien? kijk dan maar eens naar “savage man,savage beast” een film uit 74. en nee ik begin niet met mezelf, ik wil de hele mensheid ten onder zien gaan en genieten hahahaha[/quote]

  Je hoord zelf ook bij die mensheid.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

dodelijke coronavirus

Dodelijke coronavirus toch afkomstig uit laboratorium in Wuhan? Chinese wetenschappers komen met baanbrekend rapport

Het dodelijke coronavirus is waarschijnlijk afkomstig uit ...

podcast

Hoe een Nederlandse podcast wordt ingezet om de ‘schandalige hebzucht’ van EU-ambtenaren te stillen

In de podcast Betrouwbare Bronnen, die jaarlijks ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 20 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.