Universum

Deze nieuwe telescoop gaat zoeken naar Planeet X

Help mee door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Verrassend veel mensen geloven dat in een verre uithoek van ons zonnestelsel een enorme planeet te vinden is. Deze Planeet X is door sommigen in verband gebracht met vreemde veranderingen in de baan van Uranus en zelfs met het einde van de wereld.

De gevoelige infrarood-ruimtetelescoop WISE heeft vorig jaar duizenden nieuwe rode en bruine dwergsterren ontdekt in de wijde omgeving van de zon, maar vond nul aanwijzingen voor het bestaan van Planeet X. Die bestaat gewoon niet, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Maar de zoektocht ging door.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

In 2022 wordt een nieuwe telescoop in gebruik genomen die ons een definitief antwoord moet gaan geven op de vraag of Planeet X bestaat. De Large Synoptic Survey Telescope, een nieuw instrument dat in Chili wordt gebouwd, kan zoeken naar koelere, grote objecten aan de rand van het zonnestelsel.

Wetenschappers zoals Chad Trujillo van het Gemini-observatorium denken dat er een goede kans is dat een planeet zo groot als de aarde in de donkere ruimte voorbij Pluto kan worden gevonden. “Ik denk dat dit slechts het topje van de ijsberg is,” vertelde hij aan NPR. “Het zal waarschijnlijk een lange tijd duren voordat iemand dingen kan verklaren en de meeste mensen die verklaring accepteren.”

De Large Synoptic Survey Telescope wordt uitgerust met een camera van 3,2 gigapixel. De wetenschappers verwachten ongeveer zes miljoen gigabyte aan data per jaar te produceren. Met de camera willen ze uiterst gedetailleerde beelden maken van het heelal. Die moeten onder andere informatie opleveren over de vorming van sterrenstelsels, exploderende sterren en asteroïden. Daarnaast willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in donkere energie en donkere materie.

[Gizmodo]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

Dat is toch mooi, dat wij gewone mensen tot 2022 mogen wachten tot wij misschien ingelicht worden over het wel dan niet bestaan van Planet X. In de veronderstelling dat het “nieuwe”observatorium op de zuidpool toch met mooie foto’s voor de dag zou komen, blijkt het zoals gewoonlijk, dat ‘geheimhouding ‘ hier weer aan de orde is.
Wat is er zo verontrustend aan Planet X ? Dat deze voor vervelende rampen kan zorgen en dat de elite er alleen op uit is om zichzelf te redden, mocht het zover komen ? Alle scenario’s wijzen in die richting.
En als klap op de vuurpijl gooien zij er de prachtigste afleidingsmanoeuvres op tafel nl. terrorisme overal ter wereld. Als de mensen angst hebben leidt dat geweldig af van de ware zaken, die op dit moment van groot belang zijn, zoals alle ondergrondse steden etc. En nee dit is geen fictie; ik heb zulks met eigen ogen mogen zien in Zwitserland. Wij mogen hopen dat de baan die Planeet X door ons zonnestelsel zal nemen niet te dicht langs onze mooie aarde zal liggen, zodat wij er zonder veel schade vanaf komen.

henk001
henk001
10 jaren geleden

Nog steeds wordt gerefereerd aan de vermeende storingen in de baan van Uranus (en Neptunus) die zouden wijzen op een onbekende planeet. Die zijn er niet. Nadat Uranus in 1781 was ontdekt vond men baanstoringen die binnen de gravitatietheorie van Newton verklaard konden worden door aan te nemen dat er buiten Uranus nog zo’n planeet zou moeten draaien. Le Verrier en Adams konden zelfs vrij nauwkeurig uitrekenen waar deze aan de hemel te vinden zou moeten zijn. Galle vond Neptunus in 1846 op minder dan 1° afstand van de door Le Verrier voorspelde positie. Toen had men de smaak te pakken en men ging op zoek naar nog meer baanstoringen voor zowel Uranus als Neptunus. Die meende men ook te zien, maar ze waren zeer klein (achteraf gezien kwamen de waarden niet boven de meetonnauwkeurigheden aan de banen en massa’s van de planeten uit). Opnieuw voorspelde men een nieuwe planeet, maar nu zonder resultaat. Pas na een jarenlange systematische speurtocht vond men in 1931 de (dwerg-)planeet Pluto.
Nadat de Voyager 2 in de jaren ’80 langs de buitenplaneten was gevlogen waren astronomen in staat de massa’s van Uranus en Neptunus nauwkeuriger te bepalen en de berekening aan de baanstoringen nog eens over te doen, met als resultaat dat er geen onverklaarde baanstoringen meer bleken te zijn. In 1992 verscheen daarover een artikel (http://adsabs.harvard.edu/abs/1993AJ….105.2000S)

Wild thing
Wild thing
10 jaren geleden

Waar is dit voor nodig? Tientallen mensen maken al foto’s van nibiru met hun mobieltje als ik alle websites moet geloven??????? Met het blote oog is planeet x al te zien, toch????

Kal-Purush
Kal-Purush
10 jaren geleden

Volgens opgave zijn alle resultaten openbaar van de SPT.
Wat mij onmiddellijk opvalt is een site voor “The Public” en een gesloten site ” For Collaborators” dus toch een tweespalt in informatie.
Verder beschrijft de site alleen maar de bouw en taak van de telescoop verder niets.
Ook de resultaten zijn minimaal op de site en gelinkte sites.
Dus helaas ook hier weinig info naar het “normale” publiek toe.

Kal-Purush
Kal-Purush
10 jaren geleden

Heb nog even verder gezocht maar zelfs op de site van het NSF zijn alleen maar foto’s van het station zelf en video’s ook van de gebouwen en de omgeving maar geen enkel gegeven omtrent wat men daar precies aan het onderzoeken is.
Alleen dat men daar rustig en op de juiste plek is om het Heel-Al te onderzoeken.

http://pole.uchicago.edu/spt/
http://www.nsf.gov/

Kevin
Kevin
10 jaren geleden

Hmmm. 2022 ? En als ze hem dan echt ontdekken vóór die tijd ? Gaan ze het dan aankondigen ?
Want je leest toch allerlei zaken daarover die met het dekseltje van een doofpot worden bedekt ? Waar of niet, laat ik maar in het midden.
Of gaan ze vanaf 2022 dan toch zeggen “ja, er steeds er eentje, ginder ver weg, laten we hem Niburu heten”. Dit is zo wat een dubbelzinnigheid, of a) iets installeren om naar iets te zoeken waarvan men al zou weten dat het bestaat, maar met de verwachting om niks te vinden om zo afbreuk te doen aan de verhaaltjes, of b) wel iets te vinden maar dan te zeggen dat het een zoveelste planeet is die daar wat rondhangt om dan ook te zeggen dat het eigenlijk niets speciaals is en zo ook afbreuk te doen aan de verhaaltjes…. Ik redeneer maar.
Maar wat als dat ding ineens wel ervoor opgemerkt wordt ? Verzwijgen maar ?

Diahlia
Diahlia
10 jaren geleden

Dat is vreemd… De planeet x zou toch snel verschijnen en voor verwoesting zorgen ??? En de bewoners van deze planeet zouden de aarde innemen ??? Dus werk aan de winkel om de aarde te redden 🙂

Emile
Emile
10 jaren geleden

Two Suns in the Sky https://www.youtube.com/watch?v=ftB7uWiECao

Lijkt mij duidelijk genoeg dat dit een Extra planeet is in ons zonnestelsel en weet niet wat dit anders kan zijn dan Niburu .

Vaak wordt er gesproeid juist aan het einde van de dag om de omgeving van de zon te blokken zodat de mensen Niburu niet kunnen zien.

Emile
Emile
10 jaren geleden

Two Suns in the Sky https://www.youtube.com/watch?v=ftB7uWiECao

Lijkt mij duidelijk genoeg dat dit een Extra planeet is in ons zonnestelsel en weet niet wat dit anders kan zijn dan Niburu .

Vaak wordt er gesproeid juist aan het einde van de dag om de omgeving van de zon te blokken zodat de mensen Niburu niet kunnen zien.

Theo
Theo
10 jaren geleden

henk001

21 februari 2015 19:23 at 19:23

Alweer: lens flares

Tuurlijk niet, mensen zien dit en maken er een foto van een vriend van mij heeft foto,s zelf gemaakt van een dubbele zon die hij zag dus vergeet jou lensflares .

Theo
Theo
10 jaren geleden

https://www.youtube.com/watch?v=Uv4vfQ4-vfU

Hier nog een paar mooie opnames op verschillende plekken op de wereld je kunt hier niet omheen dat er echt een planeet zich in ons zonnestelsel bevind, niet af te doen met lens flares .

Kevin
Kevin
10 jaren geleden

Altijd wel interessant die opnames, maar wat betekent het… ?
Als je momenteel een tweede “zon” aan de hemel hebt, een bruine dwerg, Niburu, noem ze wat je wil, en die is zo helder dan op de filmpjes, waarom zie je ze dan niet gewoon elke dag overal ? Dat moet toch het geval zijn, met zo een lichtsterkte voor een zo groot object. De zon heeft een baan die per dag overal op aarde te zien is, de andere niet dan ? Kan me dat maar moeilijk voorstellen.
Lens flares, opnames door dubbel glas, optische illusies hebben er waarschijnlijk wel mee te maken… in sommige gevallen.
Ik vraag me af waarom ik nooit eens een keer zo iets getuig. Loop nochtans regelmatig rond te kijken. Wrong time, wrong place 🙂

Boerenkool
Boerenkool
10 jaren geleden

We WETEN weinig.
Wij de mensenmassa krijgen alleen maar aannames toegereikt van wat men( overheden, NASA, media, etc. etc.) ons gemanipuleerd wil laten zien of doen geloven.
Dat is het enige wat we wél weten…

gerda
gerda
10 jaren geleden

Het is een illusie. Jammer ,want het zou goed zijn dat de aarde eens goed overspoeld werd door schuivende oceanen. We willen graag maar het gebeurt niet ! Daarom krijgen we tot in lengte van dagen die welles-nietes spelletjes. Na de leugen van 9/11 neem ik weinig en niemand meer serieus, want iedereen trapt in die propaganda van gestuurde media ! Na Fukoshima krijgen we ook niet meer de tijd om zo lang op nibiru te wachten!
Its over folks !

hdv
hdv
10 jaren geleden

hoe zit het dan met al die geschriften van de summeriers en al die oude volken die zeggen dat er zo n planeet is volgens sommigen van jullie waren dat dan ook zwammers en praten die ook maar wat nou dat geloof ik dus niet die waren slimmer dan ons bijelkaar niburu is er of je hem nou ziet of niet

jeankepetanque
jeankepetanque
10 jaren geleden

Dat er eventueel nog een planeet rondzwerft in ons zonnestelsel, daar kan ik mee leven.
We zullen ze de komende jaren dan wel ontdekken en een gepaste naam geven.

Maar al die onzin over Niburu/Nibiru/planeet X/etc… begint echt mijn strot uit te hangen.
Als er ECHT een planeet zo dicht bij de zon stond zou je dat wel merken.

Oh ja en die Nancy Lieder: moest in het gesticht vliegen, zulke onzin!

lauke
lauke
10 jaren geleden

 Uit de wetten van Kepler volgt immers dat een planeet met een omlooptijd van 3600 jaar een baan heeft die nagenoeg parabolisch – is wat betekent dat X ongeveer op ontsnappingssnelheid langs de zon zwaait. Zo’n planeet krijgt na een aantal rondjes om de zon een steeds cirkelvormiger omloop, óf hij wordt voorgoed weggeslingerd, de ruimte in. En aangezien de aarde toch echt 4,5 miljard jaar oud is, heeft X daarvoor al minstens een en een kwart miljoen omlopen de tijd gehad.

Back to top button
48
0
We lezen graag je reactie!x