Homepagina » Universum » Deze nieuwe telescoop gaat zoeken naar Planeet X
Reusachtige nieuwe telescoop gaat zoeken naar Planeet X

Deze nieuwe telescoop gaat zoeken naar Planeet X

Verrassend veel mensen geloven dat in een verre uithoek van ons zonnestelsel een enorme planeet te vinden is. Deze Planeet X is door sommigen in verband gebracht met vreemde veranderingen in de baan van Uranus en zelfs met het einde van de wereld.

De gevoelige infrarood-ruimtetelescoop WISE heeft vorig jaar duizenden nieuwe rode en bruine dwergsterren ontdekt in de wijde omgeving van de zon, maar vond nul aanwijzingen voor het bestaan van Planeet X. Die bestaat gewoon niet, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Maar de zoektocht ging door.

In 2022 wordt een nieuwe telescoop in gebruik genomen die ons een definitief antwoord moet gaan geven op de vraag of Planeet X bestaat. De Large Synoptic Survey Telescope, een nieuw instrument dat in Chili wordt gebouwd, kan zoeken naar koelere, grote objecten aan de rand van het zonnestelsel.

Wetenschappers zoals Chad Trujillo van het Gemini-observatorium denken dat er een goede kans is dat een planeet zo groot als de aarde in de donkere ruimte voorbij Pluto kan worden gevonden. “Ik denk dat dit slechts het topje van de ijsberg is,” vertelde hij aan NPR. “Het zal waarschijnlijk een lange tijd duren voordat iemand dingen kan verklaren en de meeste mensen die verklaring accepteren.”

De Large Synoptic Survey Telescope wordt uitgerust met een camera van 3,2 gigapixel. De wetenschappers verwachten ongeveer zes miljoen gigabyte aan data per jaar te produceren. Met de camera willen ze uiterst gedetailleerde beelden maken van het heelal. Die moeten onder andere informatie opleveren over de vorming van sterrenstelsels, exploderende sterren en asteroïden. Daarnaast willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in donkere energie en donkere materie.

[Gizmodo]


Vind je dit artikel belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

48 reacties

 1. Dat is toch mooi, dat wij gewone mensen tot 2022 mogen wachten tot wij misschien ingelicht worden over het wel dan niet bestaan van Planet X. In de veronderstelling dat het “nieuwe”observatorium op de zuidpool toch met mooie foto’s voor de dag zou komen, blijkt het zoals gewoonlijk, dat ‘geheimhouding ‘ hier weer aan de orde is.
  Wat is er zo verontrustend aan Planet X ? Dat deze voor vervelende rampen kan zorgen en dat de elite er alleen op uit is om zichzelf te redden, mocht het zover komen ? Alle scenario’s wijzen in die richting.
  En als klap op de vuurpijl gooien zij er de prachtigste afleidingsmanoeuvres op tafel nl. terrorisme overal ter wereld. Als de mensen angst hebben leidt dat geweldig af van de ware zaken, die op dit moment van groot belang zijn, zoals alle ondergrondse steden etc. En nee dit is geen fictie; ik heb zulks met eigen ogen mogen zien in Zwitserland. Wij mogen hopen dat de baan die Planeet X door ons zonnestelsel zal nemen niet te dicht langs onze mooie aarde zal liggen, zodat wij er zonder veel schade vanaf komen.

  23 likes
  • @ huisheks

   Ondergrondse steden in Switzerland. Heb je daar toevallig ook foto’s daarvan gemaakt?

   5 likes
   • Denk je nu werkelijk dat dat wordt toegestaan ? Er is een groot ondergronds ziekenhuis, verschillende opslag terminals en een groot ondergronds vliegveld.
    Van de buitenzijde is het niet te zien, behalve als je het geluk hebt dat er een jager moet opstijgen of landen; dan schuift er ineens een stuk rots weg en hoepla de jager taxiet naar binnen of komt er uit ; de rotsen schuiven terug en niks meer terug te vinden. Dit is echt een hele vreemde gewaarwording. Er is een compleet lucht filterings systeem, zodat je het maanden zo niet jaren kunt uithouden.
    Oorspronkelijk was dit bedoeld als mega atoom schuilkelder; maar nu is het recentelijk ge-update en kan het dus ook in tijden van ramp spoed gebruikt worden.

    5 likes
  • Huisheks, nou die planeet x is er hoor. Ik kom er net vandaan en vlieg er regelmatig naar toe op mijn papieren vliegtuigje. Koekoek.

   15 likes
  • The South Pole Telescope maakt geen foto’s. In het verre InfraRood en millimeter gebied zoekt de SPT naar polarisatie in de straling van de achtergrondstraling en verre clusters van sterrenstelsels. Alle resultaten van de STP zijn openbaar

   11 likes
  • De ondergrondse steden bouwen ze een periscoop voor..met een camera van 3.2 gp…

   0 likes
 2. Dat is vreemd… De planeet x zou toch snel verschijnen en voor verwoesting zorgen ??? En de bewoners van deze planeet zouden de aarde innemen ??? Dus werk aan de winkel om de aarde te redden 🙂

  1 likes
  • Je hebt gelijk. Planet X komt veel eerder dan in 2020.
   De meesten denken zelfs, dat hij dit jaar nog voor een Pole-Shift zal zorgen. In september ?
   Maar onze planeet hoeft niet ‘gered’ te worden.
   Een groot deel ervan, zal verwoest worden, daar kunnen wij mensen verder niks aan veranderen, maar daarna gaat hij verder als een planeet van de 5e dimensie, dus dat is alleen maar iets om naar uit te kijken.
   ( En @Henk: kun je alsjeblieft ophouden met het afkraken van al mijn reacties ? Ik weet nu wel dat je het niet met me eens bent)

   5 likes
   • Zal ik het even overnemen van Henk. Wat een onzin!

    10 likes
   • OMFG.
    De PlanetX believers weten het zelf ook niet meer!
    Het is toch voorspeld dat X al in 1999 zou komen? O nee, dat werd uitgesteld tot 2003. En toen, alweer, had Nancy Lieder een hersenspinsel: Ineens zou hij in 2012 verschijnen, maar toen hij niet kwam stelde ze haar voorspelling (verkregen uit een channeling, dus waar) bij naar 2013. Daar werd al snel 2014 van gemaakt, maar we zijn inmiddels al in 2015 en nog steeds is hij er niet! Make up your mind!!
    Ik zit regelmatig vóór zon
    sopgang al aan het water. Nog nooit, maar dan ook helemaal NOOIT, heb ik een dubbele zon mogen zien. Of ik nou door de wolken heenkijk, een zonnebril opzet, mijn vinger tegen de zon hou om ernaast te kunnen kijken of door een CD/filter staar: Dat ding zit er niet!!!
    Hoe vaak moet die Nibiru-onzin nog debunked worden door zowat ALLE sterrenkundigen ter wereld?
    Worden deze mensen allemaal betaald of zo? Come on mensen. Doe es normaal, dan doe je al gek genoeg!

    7 likes
   • Het is beter in verbinding te zijn dan uit de gratie.
    Voorlopig snap ik nog niets van Nibiru.
    Als die er al is. Er is wel een enorme invloed en oplading van energieën geweest
    onder de invloed van ISON.

    0 likes
 3. Waar is dit voor nodig? Tientallen mensen maken al foto’s van nibiru met hun mobieltje als ik alle websites moet geloven??????? Met het blote oog is planeet x al te zien, toch????

  3 likes
 4. Two Suns in the Sky https://www.youtube.com/watch?v=ftB7uWiECao

  Lijkt mij duidelijk genoeg dat dit een Extra planeet is in ons zonnestelsel en weet niet wat dit anders kan zijn dan Niburu .

  Vaak wordt er gesproeid juist aan het einde van de dag om de omgeving van de zon te blokken zodat de mensen Niburu niet kunnen zien.

  2 likes
  • Alweer: lens flares (ook die in Hongarije; zie: https://www.youtube.com/user/ProphetChaser). Over de STEREO-opname vind je hier een overzicht van de instrumentele artefacten (onbedoelde fouten in het beeld): http://pec.yuku.com/topic/402/STEREO-images-artifacts#.VOjMaUnwuM9
   Als er een tweede zon zou hangen naast de onze, zouden die twee elkaar dan niet aantrekken? Volgens de natuurkunde kunnen massa’s niet stil hangen naast elkaar, dan vallen ze naar elkaar toe; ze moeten dus bewegen (om elkaar heen draaien bijv.). En waarom zie je ze niet altijd? En waarom maken al die mensen die zonsondergangen fotograferen en alle amateurastronomen (miljoenen wereldwijd) hier geen melding van?

   12 likes
  • Echt lachen dit filmpje. Overduidelijk te zien dat dit géén 2de zon is, maar een reflectie van onze echte zon op een van de lensen in de camera zelf. Hoe dit te zien? Zelf proberen, of zien hoe deze ‘2de zon’ heen en weer gaat, of is dat nog niet duidelijk genoeg…

   5 likes
 5. Nog steeds wordt gerefereerd aan de vermeende storingen in de baan van Uranus (en Neptunus) die zouden wijzen op een onbekende planeet. Die zijn er niet. Nadat Uranus in 1781 was ontdekt vond men baanstoringen die binnen de gravitatietheorie van Newton verklaard konden worden door aan te nemen dat er buiten Uranus nog zo’n planeet zou moeten draaien. Le Verrier en Adams konden zelfs vrij nauwkeurig uitrekenen waar deze aan de hemel te vinden zou moeten zijn. Galle vond Neptunus in 1846 op minder dan 1° afstand van de door Le Verrier voorspelde positie. Toen had men de smaak te pakken en men ging op zoek naar nog meer baanstoringen voor zowel Uranus als Neptunus. Die meende men ook te zien, maar ze waren zeer klein (achteraf gezien kwamen de waarden niet boven de meetonnauwkeurigheden aan de banen en massa’s van de planeten uit). Opnieuw voorspelde men een nieuwe planeet, maar nu zonder resultaat. Pas na een jarenlange systematische speurtocht vond men in 1931 de (dwerg-)planeet Pluto.
  Nadat de Voyager 2 in de jaren ’80 langs de buitenplaneten was gevlogen waren astronomen in staat de massa’s van Uranus en Neptunus nauwkeuriger te bepalen en de berekening aan de baanstoringen nog eens over te doen, met als resultaat dat er geen onverklaarde baanstoringen meer bleken te zijn. In 1992 verscheen daarover een artikel (http://adsabs.harvard.edu/abs/1993AJ….105.2000S)

  13 likes
 6. Two Suns in the Sky https://www.youtube.com/watch?v=ftB7uWiECao

  Lijkt mij duidelijk genoeg dat dit een Extra planeet is in ons zonnestelsel en weet niet wat dit anders kan zijn dan Niburu .

  Vaak wordt er gesproeid juist aan het einde van de dag om de omgeving van de zon te blokken zodat de mensen Niburu niet kunnen zien.

  5 likes
 7. henk001

  21 februari 2015 19:23 at 19:23

  Alweer: lens flares

  Tuurlijk niet, mensen zien dit en maken er een foto van een vriend van mij heeft foto,s zelf gemaakt van een dubbele zon die hij zag dus vergeet jou lensflares .

  1 likes
  • Foto van je vriend zou ik graag willen zien. Als het kan met datum en tijd.

   4 likes
  • Als je een 2de zon ziet met je ogen, dan is het overduidelijk dat je te lang direct in de zon hebt gekeken. Het gevolg is dat je een ‘2de zon’ minuten lang blijft zien, of als je te lang hebt gekeken een beschadiging hebt opgelopen.

   2 likes
   • Dat hoeft niet. Veel mensen zien een bijzon zonder te weten wat het is en sommigen denken dan met een tweede zon te maken te hebben. Daarom ben ik ook wel nieuwsgierig naar die foto.

    2 likes
 8. https://www.youtube.com/watch?v=Uv4vfQ4-vfU

  Hier nog een paar mooie opnames op verschillende plekken op de wereld je kunt hier niet omheen dat er echt een planeet zich in ons zonnestelsel bevind, niet af te doen met lens flares .

  1 likes
  • Je hebt gelijk: dit zijn geen lens flares. Deze hebben te maken met weerspiegelingen en haloverschijnselen:
   China: interne reflectie (vermoedelijk door een venster opgenomen, maar ik versta geen Chinees). Ze overlappen zelfs een beetje; lijkt me lastig voor twee hemellichamen.
   New York: weerspiegeling tegen de binnenkant van het glas van de uitzichttoren. De weerspiegeling vindt plaats in een venster dat loodrecht staat op het venster waardoor de echte zon is gefilmd.
   Bangkok: weerspiegeling tegen de binnenkant van de achterruit van de bus (je ziet zelfs de groene verkleuring van het glas van de zijruiten om de weerspiegeling heen).
   Dubai en Rusland: bijzon (eng.: “sundog”) Dit is een onderdeel van de haloverschijnselen die je rondom de Zon kunt zien in de aanwezigheid van sluierbewolking en ijskristallen in de hoge atmosfeer. In die van Dubai zie je vrij goed de regenboogachtige kleurschifting. Boven die van Rusland zie je nog een stukje halo uitsteken. Voor meer informatie:
   http://www.weeronline.nl/bijzon/3032/0
   http://www.vinsonchallenge.com/images/vin21.jpg
   http://www.keesfloor.nl/artikelen/diversen/halo/halo.htm.

   5 likes
  • Ramen werken als spiegels, zeker nooit opgemerkt…

   Jemig, wat dom!

   0 likes
 9. Volgens opgave zijn alle resultaten openbaar van de SPT.
  Wat mij onmiddellijk opvalt is een site voor “The Public” en een gesloten site ” For Collaborators” dus toch een tweespalt in informatie.
  Verder beschrijft de site alleen maar de bouw en taak van de telescoop verder niets.
  Ook de resultaten zijn minimaal op de site en gelinkte sites.
  Dus helaas ook hier weinig info naar het “normale” publiek toe.

  2 likes
 10. Hmmm. 2022 ? En als ze hem dan echt ontdekken vóór die tijd ? Gaan ze het dan aankondigen ?
  Want je leest toch allerlei zaken daarover die met het dekseltje van een doofpot worden bedekt ? Waar of niet, laat ik maar in het midden.
  Of gaan ze vanaf 2022 dan toch zeggen “ja, er steeds er eentje, ginder ver weg, laten we hem Niburu heten”. Dit is zo wat een dubbelzinnigheid, of a) iets installeren om naar iets te zoeken waarvan men al zou weten dat het bestaat, maar met de verwachting om niks te vinden om zo afbreuk te doen aan de verhaaltjes, of b) wel iets te vinden maar dan te zeggen dat het een zoveelste planeet is die daar wat rondhangt om dan ook te zeggen dat het eigenlijk niets speciaals is en zo ook afbreuk te doen aan de verhaaltjes…. Ik redeneer maar.
  Maar wat als dat ding ineens wel ervoor opgemerkt wordt ? Verzwijgen maar ?

  4 likes
 11. Altijd wel interessant die opnames, maar wat betekent het… ?
  Als je momenteel een tweede “zon” aan de hemel hebt, een bruine dwerg, Niburu, noem ze wat je wil, en die is zo helder dan op de filmpjes, waarom zie je ze dan niet gewoon elke dag overal ? Dat moet toch het geval zijn, met zo een lichtsterkte voor een zo groot object. De zon heeft een baan die per dag overal op aarde te zien is, de andere niet dan ? Kan me dat maar moeilijk voorstellen.
  Lens flares, opnames door dubbel glas, optische illusies hebben er waarschijnlijk wel mee te maken… in sommige gevallen.
  Ik vraag me af waarom ik nooit eens een keer zo iets getuig. Loop nochtans regelmatig rond te kijken. Wrong time, wrong place 🙂

  3 likes
 12. We WETEN weinig.
  Wij de mensenmassa krijgen alleen maar aannames toegereikt van wat men( overheden, NASA, media, etc. etc.) ons gemanipuleerd wil laten zien of doen geloven.
  Dat is het enige wat we wél weten…

  0 likes
  • Vergeet ook niet de andere kant!! De alternatieve doordrammers die telkens weer iets verzinnen om dit thema onder de aandacht te brengen dmv dubieuze youtu.be filmpjes, artikelen en dergelijke al lang debunkede verhalen.
   Heel erg vaak om hun boeken onder de aandacht te brengen.

   4 likes
 13. Dat er eventueel nog een planeet rondzwerft in ons zonnestelsel, daar kan ik mee leven.
  We zullen ze de komende jaren dan wel ontdekken en een gepaste naam geven.

  Maar al die onzin over Niburu/Nibiru/planeet X/etc… begint echt mijn strot uit te hangen.
  Als er ECHT een planeet zo dicht bij de zon stond zou je dat wel merken.

  Oh ja en die Nancy Lieder: moest in het gesticht vliegen, zulke onzin!

  4 likes
 14. Heb nog even verder gezocht maar zelfs op de site van het NSF zijn alleen maar foto’s van het station zelf en video’s ook van de gebouwen en de omgeving maar geen enkel gegeven omtrent wat men daar precies aan het onderzoeken is.
  Alleen dat men daar rustig en op de juiste plek is om het Heel-Al te onderzoeken.

  http://pole.uchicago.edu/spt/
  http://www.nsf.gov/

  0 likes
  • Onder de eerste link kijk je bij science and instrumentation waar precies wordt uitgelegd wat de science goals zijn(wat men er mee onderzoeken wil). Onder publications vind je de resultaten (wat men er mee onderzocht heeft)

   3 likes
 15. hoe zit het dan met al die geschriften van de summeriers en al die oude volken die zeggen dat er zo n planeet is volgens sommigen van jullie waren dat dan ook zwammers en praten die ook maar wat nou dat geloof ik dus niet die waren slimmer dan ons bijelkaar niburu is er of je hem nou ziet of niet

  1 likes
 16. Het is een illusie. Jammer ,want het zou goed zijn dat de aarde eens goed overspoeld werd door schuivende oceanen. We willen graag maar het gebeurt niet ! Daarom krijgen we tot in lengte van dagen die welles-nietes spelletjes. Na de leugen van 9/11 neem ik weinig en niemand meer serieus, want iedereen trapt in die propaganda van gestuurde media ! Na Fukoshima krijgen we ook niet meer de tijd om zo lang op nibiru te wachten!
  Its over folks !

  1 likes
 17.  Uit de wetten van Kepler volgt immers dat een planeet met een omlooptijd van 3600 jaar een baan heeft die nagenoeg parabolisch – is wat betekent dat X ongeveer op ontsnappingssnelheid langs de zon zwaait. Zo’n planeet krijgt na een aantal rondjes om de zon een steeds cirkelvormiger omloop, óf hij wordt voorgoed weggeslingerd, de ruimte in. En aangezien de aarde toch echt 4,5 miljard jaar oud is, heeft X daarvoor al minstens een en een kwart miljoen omlopen de tijd gehad.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

universiteit leiden

Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...