Universum

Deze nieuwe telescoop gaat zoeken naar Planeet X

Help ons door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Verrassend veel mensen geloven dat in een verre uithoek van ons zonnestelsel een enorme planeet te vinden is. Deze Planeet X is door sommigen in verband gebracht met vreemde veranderingen in de baan van Uranus en zelfs met het einde van de wereld.

De gevoelige infrarood-ruimtetelescoop WISE heeft vorig jaar duizenden nieuwe rode en bruine dwergsterren ontdekt in de wijde omgeving van de zon, maar vond nul aanwijzingen voor het bestaan van Planeet X. Die bestaat gewoon niet, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Maar de zoektocht ging door.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

In 2022 wordt een nieuwe telescoop in gebruik genomen die ons een definitief antwoord moet gaan geven op de vraag of Planeet X bestaat. De Large Synoptic Survey Telescope, een nieuw instrument dat in Chili wordt gebouwd, kan zoeken naar koelere, grote objecten aan de rand van het zonnestelsel.

Wetenschappers zoals Chad Trujillo van het Gemini-observatorium denken dat er een goede kans is dat een planeet zo groot als de aarde in de donkere ruimte voorbij Pluto kan worden gevonden. “Ik denk dat dit slechts het topje van de ijsberg is,” vertelde hij aan NPR. “Het zal waarschijnlijk een lange tijd duren voordat iemand dingen kan verklaren en de meeste mensen die verklaring accepteren.”

De Large Synoptic Survey Telescope wordt uitgerust met een camera van 3,2 gigapixel. De wetenschappers verwachten ongeveer zes miljoen gigabyte aan data per jaar te produceren. Met de camera willen ze uiterst gedetailleerde beelden maken van het heelal. Die moeten onder andere informatie opleveren over de vorming van sterrenstelsels, exploderende sterren en asteroïden. Daarnaast willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in donkere energie en donkere materie.

[Gizmodo]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

48 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Dat is toch mooi, dat wij gewone mensen tot 2022 mogen wachten tot wij misschien ingelicht worden over het wel dan niet bestaan van Planet X. In de veronderstelling dat het “nieuwe”observatorium op de zuidpool toch met mooie foto’s voor de dag zou komen, blijkt het zoals gewoonlijk, dat ‘geheimhouding ‘ hier weer aan de orde is.
Wat is er zo verontrustend aan Planet X ? Dat deze voor vervelende rampen kan zorgen en dat de elite er alleen op uit is om zichzelf te redden, mocht het zover komen ? Alle scenario’s wijzen in die richting.
En als klap op de vuurpijl gooien zij er de prachtigste afleidingsmanoeuvres op tafel nl. terrorisme overal ter wereld. Als de mensen angst hebben leidt dat geweldig af van de ware zaken, die op dit moment van groot belang zijn, zoals alle ondergrondse steden etc. En nee dit is geen fictie; ik heb zulks met eigen ogen mogen zien in Zwitserland. Wij mogen hopen dat de baan die Planeet X door ons zonnestelsel zal nemen niet te dicht langs onze mooie aarde zal liggen, zodat wij er zonder veel schade vanaf komen.

henk001
henk001
9 jaren geleden

Nog steeds wordt gerefereerd aan de vermeende storingen in de baan van Uranus (en Neptunus) die zouden wijzen op een onbekende planeet. Die zijn er niet. Nadat Uranus in 1781 was ontdekt vond men baanstoringen die binnen de gravitatietheorie van Newton verklaard konden worden door aan te nemen dat er buiten Uranus nog zo’n planeet zou moeten draaien. Le Verrier en Adams konden zelfs vrij nauwkeurig uitrekenen waar deze aan de hemel te vinden zou moeten zijn. Galle vond Neptunus in 1846 op minder dan 1° afstand van de door Le Verrier voorspelde positie. Toen had men de smaak te pakken en men ging op zoek naar nog meer baanstoringen voor zowel Uranus als Neptunus. Die meende men ook te zien, maar ze waren zeer klein (achteraf gezien kwamen de waarden niet boven de meetonnauwkeurigheden aan de banen en massa’s van de planeten uit). Opnieuw voorspelde men een nieuwe planeet, maar nu zonder resultaat. Pas na een jarenlange systematische speurtocht vond men in 1931 de (dwerg-)planeet Pluto.
Nadat de Voyager 2 in de jaren ’80 langs de buitenplaneten was gevlogen waren astronomen in staat de massa’s van Uranus en Neptunus nauwkeuriger te bepalen en de berekening aan de baanstoringen nog eens over te doen, met als resultaat dat er geen onverklaarde baanstoringen meer bleken te zijn. In 1992 verscheen daarover een artikel (http://adsabs.harvard.edu/abs/1993AJ….105.2000S)

Wild thing
Wild thing
9 jaren geleden

Waar is dit voor nodig? Tientallen mensen maken al foto’s van nibiru met hun mobieltje als ik alle websites moet geloven??????? Met het blote oog is planeet x al te zien, toch????

Kal-Purush
Kal-Purush
9 jaren geleden

Volgens opgave zijn alle resultaten openbaar van de SPT.
Wat mij onmiddellijk opvalt is een site voor “The Public” en een gesloten site ” For Collaborators” dus toch een tweespalt in informatie.
Verder beschrijft de site alleen maar de bouw en taak van de telescoop verder niets.
Ook de resultaten zijn minimaal op de site en gelinkte sites.
Dus helaas ook hier weinig info naar het “normale” publiek toe.

Back to top button
48
0
We lezen graag je reactie!x