Homepagina » Binnenland » Nederlanders verwijderen massaal Facebook door nieuwe regels, stappen over op Seen.is
Nederlanders verwijderen massaal Facebook door nieuwe regels, stappen over op Seen.is

Nederlanders verwijderen massaal Facebook door nieuwe regels, stappen over op Seen.is

Het vernieuwde eisenpakket dat Facebook op tafel legt is voor veel Nederlanders een brug te ver. Persoonlijke foto’s, inhoud, informatie en namen zouden onherroepelijk eigendom worden van het sociale medium. Veel boze burgers verwijderen uit protest hun account, ook al zijn sommige maatregelen al jarenlang van kracht.

De nieuwe regels betekenen dat vanaf 1 januari de namen en profielfoto’s ongevraagd door Facebook gebruikt mogen worden. Foto’s en video’s zouden zelfs verkocht kunnen worden aan derden. Volgens sommigen verandert er echter niet veel en hebben gebruikers hier allang voor getekend.

Veel Nederlanders laten weten uit woede hun account te verwijderen. Tenminste: dat is hun goede voornemen. Er wordt ook naar alternatieve sociale netwerken gezocht. Door de zware kritiek die Facebook de laatste tijd krijgt, gaan de andere netwerksites fijne feestdagen tegemoet.

Het IJslandse Seen.is wordt gezien als één van de belangrijkste tegenspelers van Facebook. “Wij zijn een snelgroeiende community van gelijkgestemden die naar Seen.is komen, omdat hun privacy hier gerespecteerd wordt,” aldus de website. “Wij zijn gevestigd in IJsland, waar er nog steeds veel vrijheid is.”

Ello, een andere opkomende netwerksite, stelt: “Je sociale netwerk is eigendom van adverteerders. Alles wat je post, iedere vriend die je maakt en elke link die je aanklikt wordt gevolgd. Deze data worden gekocht door adverteerders, zodat ze je meer reclame kunnen laten zien. Jij bent het product dat wordt gekocht en verkocht.” In een manifest zegt Ello daar anders over te denken.

Het Nederlandse sociale netwerk LiveCrew ziet het ledental naar eigen zeggen met de minuut groeien. “Nu steeds meer Nederlanders een alternatief zoeken voor Facebook worden ‘privacybeschermende’ websites steeds belangrijker,” aldus de site. “Geen Amerikaanse regeltjes hier.”

NineForNews heeft vanaf vandaag ook een Seen-account waar je lid van kunt worden als je ook een account hebt op Seen.is.

[Nieuws]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

63 reacties

 1. Ik heb sowieso nooit begrepen waarom mensen digitale “vrienden” op de sites zo belangrijk vinden. Ik doe niet aan socialmedia aangezien ik toen die zooi begon al direct het vermoeden dat dit mijn privacy aan zou tasten. Iets op internet zetten is heel gemakkelijk. Maar iets eraf halen is onmogelijk.

  53 likes
  • Jack Ik ben het helemaal met jou eens.
   Ik ben ook nergens lid van vanwegen idd mijn privacy.
   Ik hoop dat er meer mensen zijn die zo slim als ons zijn!!!

   Mvg Roland

   6 likes
   • “mensen die zo slim zijn als ons”. Nou dan weet je het wel…. die zijn te stom om verstandig met social media om te gaan. Maar wel zitten mekkeren online, wat ook iedereen kan lezen, dus what’s the difference…Vertel online alleen dingen die je ook aan je oma zou vertellen, dan is er niks aan de hand.

    29 likes
    • Precies acosiaaltje,
     Lekker bijdehand lopen doen hier. En dan…. ik heb niets te verbergen. Zolang ik niet ineens ergens lid van ben of iets heb gekocht zonder dat ik het weet, vind ik het prima.
     Al dat gezeik over mensen die op sociaal media zitten. Laat ons lekker onze eigen gang maken en onze keuzen maken.
     En Jack is wel héél slim om dit allemaal al te voorzien, jaren geleden.
     Ik zou in de aandelen gaan.

     5 likes
    • ja acosiaaltje. die naam alleen al.
     “mensen die zo slim zijn als ons”. Nou dan weet je het wel…. die zijn te stom om verstandig met social media om te gaan.
     Geeft precies aan welk niveau jullie hebben. ” te stom ……”haha

     2 likes
   • Het zal mij een zorg zijn wie er meekijkt, ik heb niets te verbergen en wanneer er iets wordt gepubliceerd ontken ik het toch ! Er wordt wat ingebroken en gemanipuleerd op het net !!!!

    0 likes
 2. We zijn onderweg naar een volledige open wereld waarbij er geen geheimen meer bestaan omdat we ook Telepathisch gaan worden. Facebook is daar een digitale voorloper van. De Elite plannen alles zeer goed!!

  21 likes
  • ja, we zijn allen één Pascal… legt me even uit hoe dat zit met de elite, zo jij ze noemt, en ik niet met een hoofdletter…. Valse Love! Corrupte Moordenaars van alles wat waarheid is…medemenselijkheid…Liefde!
   én je hebt de klok niet horen luiden én je weet niet waar de klepel hangt….Wake up!

   12 likes
 3. Ijsland kan de privacy hooghouden, nederland niet want lopen aan de leiband van de meesters aan de overkant aka het land van de ongewenste mogelijkheden. Hun wetgeving is de onze immers.

  30 likes
 4. dit is oud nieuws ik weet niet waarom iedereen opeens gaat huilen dit is altijd al zo geweest met facebook een van de meest fascistische social media websites van het net.

  29 likes
 5. Vergelijking:
  Het gebruik maken van Social Media / social platform sites kan je beschouwen als een kroeg of buurtcentrum gaat waar je met heel je gezin je privé leven deelt. Afgeschermd kun je zien als dunne wandjes van karton. Het is aan ieder de keuze of je wel of niet met z’n allen naar die plek toe gaat.
  Het delen van informatie op het web kan je simpelweg niet als “veilig” beschouwen.

  Het verbaast mij hoeveel mensen, vooral veel jongeren, klakkeloos hun privé leven delen zonder na te denken over de gevolgen. Omdat het kan, en makkelijk te delen is met vrienden. Terwijl ze niets hebben gelezen over de gebruiksvoorwaarden van een dienst / app / platform etc.

  “ik heb niets te verbergen” of “boeit mij dat” is regelmatig een antwoord.
  En ondertussen wordt hun privé leven doorverkocht of misbruikt door organisaties of individuen.
  Met alle mogelijke risico’s die er aan hangen.
  “zo’n vaart zal het niet lopen”,”dat gebeurd niet zomaar”, “doemdenken” zijn de sus-reacties om het ergste scenario af te zwakken. Terwijl en ondertussen dagelijks diverse mensen, jong en oud, het slachtoffer worden van hun onkunde en naïviteit op het internet.
  Met andere woorden: kop in het zand, want dit willen we niet zien.

  het is niet alleen facebook, ook Google schendt privacy en daarbuiten heb je de diverse fishing praktijken via e-mail, etc etc.

  Kortom, het blijft voor ons gebruikers, nadenken bij wat we doen en delen op het internet.
  Gezond verstand gebruiken, toch maar wel de voorwaarden lezen en zien of we daar achter kunnen staan. Dit doen we meer in een fysieke winkel, dan op het internet.

  27 likes
 6. Ik ben overgestapt, gewoon, omdat ik principieel een hekel heb aan dat bemoeizuchtige gedoe van die Amerikanen en omdat ik wel eens wil kijken hoe dat werkt in IJsland.
  Meer is het voor mij niet. En dat wij allen in de gaten gehouden worden is al lang geen geheim meer en aangezien ik daar niks tegen kan beginnen in mn uppie, boeit dat mij ook niet meer.
  Alleen het evt. verkopen van foto’s m.n. dan bv kinderfoto’s DAT boeit mij wel en daarom deze actie.

  12 likes
  • “Foto’s en video’s zouden zelfs verkocht kunnen worden aan derden. Volgens sommigen verandert er echter niet veel en hebben gebruikers hier allang voor getekend.”

   “Alleen het evt. verkopen van foto’s m.n. dan bv kinderfoto’s DAT boeit mij wel en daarom deze actie. ”

   Dit is een fabeltje, dit gebeurt niet… Ze zullen en mogen je foto’s “niet” aan derden verkopen “zonder” je toestemming. De Copyright ligt nog steeds bij jezelf…

   6 likes
   • Dat klopt niet. Jij mag dan wel het copyright hebben maar door akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden van fb geef je hen toestemming om ermee te doen wat je wilt, simpel.

    3 likes
 7. de ene moet er nog meer mensen in hebben als de andere,want dan zijn ze populair.
  tenminste dat denken ze
  hoeveel van die 4 , 5 of 600 zie je ervan.
  en van gekkigheid weten ze niet wat ze er allemaal op moeten zetten.
  vandaag heb ik chinees gegeten en morgen dat.
  en als er iets ergs is gebeurd bijv iemand is vermist en delen en dan kun je reageren
  en dan staat erbij vind ik leuk.
  NEEEEEEE dat is helemaal niet leuk.
  ik heb geen facebook heb er een hekel aan.
  tegen mijn familie hoef ik niet tezeggen waar ik ben geweest want dat hebben ze dan al
  op facebook gelezen
  als ze dat facebook en watsep een maand plat gooien dan weten ze zijn eigen geen raad meer.
  krijgen ze afkik verschijnselen beginnen ze te beven en te trillen
  denk dat ze dan verder gaan met rooksignalen inplaats van bij de mensen langs tegaan

  17 likes
 8. Als je het al over gevaarlijke ziektes hebt, is dit het beste voorbeeld…

  16 likes
 9. Hilarische aflevering [al zeg ik het zelf] van Southpark over Facebook:
  Southpark – You Have 0 Friends ….

  http://www.southpark.nl/full-episodes/s14e04-you-have-0-friends

  9 likes
 10. Wil niet dat foto’s en filmpjes van me kindjes overal terecht komen bv bij pedofielen en shit dan maar helemaal weg met dat fb

  7 likes
  • Als je er geen foto`s van je kinderen op zet kunnen ze ze ook niet gebruiken he . Zo simpel kan het zijn . Voor het internet liep je toch ook niet te koop met de foto`s van je kinderen .Waarom dan nu wel ?

   2 likes
 11. en ook SEEN.IS is niet veilig ! nix is meer veilig !

  7 likes
 12. Misschien dan toch niet zo,n goed idee geweest om ooit te vertrekken bij Hyves dan he?
  😉

  7 likes
 13. Ik deel mijn leven met niemand allen als ik dat wil en zeker niet op facebook ! Dus allemaal wordt wijs deel wat je wil maar nooit op facebook !

  6 likes
 14. Je kan je allerlei illusies maken over het niet-hebben van facebook, maar je privacy ligt toch op straat. Bij google streetview schoten een moeder-en-kind voorbij en mijn zoontje en ik zagen dat het een meisje uit zijn klas was (en haar moeder). Niet superduidelijk herkenbaar, maar voor ons wel. Vervolgens “liepen” we verder – om gewoon in ons dorp rond te kijken – en even later verschenen adres, telefoonnummer en complete naam van de moeder op het scherm. Niet 100% exact op hun huis, maar scheelde niet veel.

  Geen idee of hier de regels anders zijn (we wonen in Frankrijk) maar je kan dus gewoon niet weten waar je allemaal op internet te vinden bent.

  Probeer er maar aan te ontsnappen…

  5 likes
 15. ben benieuwt waar al die mensen die hier claimen niet op social media te zitten deze link vandaan hebben…oja via facebook…stop egotripping lying

  5 likes
 16. Dit is een mooi alternatief,maar voor hoe lang gaat het duren!?????
  Want men weet dat die mensen die achter de schermen werken(de ailluminatie) het er niet bij laten ziten,en vooral als er veel mensen over stappen.
  En dat zij er alles aan gaan doen om het weer over tenemen(geld zal daar weer ee hele grote rol in spelen),en daar hebben hun genoeg van,en daar gaan mensen bijna altijd mee over stag.
  Maar ja we zullen het zien,heb zelf gelukig geen Face book 🙂 🙂 🙂

  4 likes
 17. En wat is het verdien model van die andere sociale media sites?

  Gratis diensten aanbieden is onmogelijk in onze wereld. En de enige optie om geld te verdienen met een gratis dienst is de mensen reclame door de strot duwen. En om deze reclame relevant te houden voor de individuele gebruikers worden er dingen bij gehouden voor reclame targeting.

  Dus of het nu jantje keesje of pietje heet het beest lijft het zelfde!

  4 likes
 18. Ik begrijp het probleem niet helemaal. Gaat het hier nu enkel om facebook gegevens van gebruikers die verkocht worden tbv reclame boodschappen? In dat geval heb ik de oplossing; negeer reclames.

  Voor mij is dit totaal geen probleem. Mensen die hun hele privé leven delen doen dit zelf. Het is een ontwikkeling in de sociale omgang mogelijk gemaakt door het internet. Sommige dingen zeg je gewoon niet in gezelschap omdat mensen je tegenhouden of je bang bent voor de gevolgen. Alleen achter je computer zijn die gevolgen veel minder intimiderend dan wanneer je iemand recht in de ogen kijkt. Ook die ontwikkeling is niet gevaarlijk toch? Is er hier meer aan de hand?

  4 likes
 19. Als je dan toch al reclame krijgt.. is het dan niet fijner reclame te krijgen over wat je boeiend vind? Snap die ophef niet zo. Gooi niet alles op fb maar dat geld voor elke website.

  1 likes
 20. Gewoon de stekker eruit trekken(communicatiemiddelen/tv) en de zendmasten vernietigen, dan komen we al een heel eind weer richting menselijkheid.

  3 likes
 21. Hilarisch!! Al die mensen hier die hun mening openbaar op dit forum zetten en beweren dat ze het nut van social media niet snappen. “Ik deel niks met mensen die ik niet ken.” come on… De ironie!!

  4 likes
 22. Ik verklaar hierbij het volgende: vandaag 22 December
  2014, in reactie op de nieuwe Facebook richtlijnen. Krachtens de artikelen L.111, 112 en 113 van het Wetboek van intellectueel eigendom, verklaar ik dat mijn rechten zijn verbonden aan al mijn persoonlijke gegevens, tekeningen, schilderijen, foto’s, teksten etc … gepubliceerd op mijn profiel vanaf de dag dat ik mijn account aangemaakt heb. Voor commercieel gebruik van voorgaande … zal ten alle tijden eerst mijn schriftelijke toestemming nodig zijn.
  Iedereen kan deze tekst kopiëren en plakken op hun persoonlijke Facebook pagina. Hiermee ben je beschermd onder het auteursrecht. Met dit bericht laat je Facebook weten dat het openbaar maken, kopiëren, verspreiden, uitzenden, of op enige andere wijze gebruik maken van content uit mijn profiel ten strengste verboden is. De bovengenoemde artikelen zijn ook van toepassing op werknemers, studenten, agenten en / of –ander personeel in dienst van Facebook.
  De inhoud van mijn profiel bevat privé informatie. De schending van mijn privacy wordt bestraft met inachtneming van de wet (UCC 1-308 1-308 1 -103 en het Statuut van Rome). Alle leden worden uitgenodigd om een soortgelijk bericht te plaatsen, of als je wilt, kun je dit bericht kopiëren en plakken. Als je deze verklaring niet ten minste eenmaal publiceert, zul je stilzwijgend toestaan dat je foto’s, alsmede de informatie in je profiel gebruikt mogen worden. (Niet delen. Je MOET kopiëren en plakken)

  1 likes
 23. weet iemand wellicht, hoe dat zit met Linkedin?
  dank alvast!

  1 likes
 24. Ik heb een wel Facebook account maar ik zit er er nooit op. Vrienden en familie toegevoegd, paar keer iets in 2012 of 2013 gepost veder niet meer. Ik snap de lol en nut er totaal niet van.

  3 likes
 25. Ook op je telefoon heeft elke app die je installeert toegang tot o.a.je contacten. Het is dan ook naief om te denken dat een commercieel bedrijf je gevens niet verzamelt.. Dit gebeurt allemaal om het adverteren persoons gerichter te maken. Als je wilt dat je gegevens niet bij derden bekend zijn moet je je af laten sluiten van het internet.

  1 likes
  • en geen boodschappen doen, geen creditcard gebruiken, geen pinpas, niet met de trein reizen, geen abonnementen nemen en vooral de deur niet uitgaan!!!

   2 likes
 26. Wat mij erg opvalt is dat al mijn telefoon nummers en contacten die ik in mijn cloud heb staan dat die toch geconnect word met Facebook en dat ik die mensen weer kan zien om als Facebook contact te kunnen maken. In die wereld is zeker alles met elkaar verbonden. Als je een verwend bezoeker bent van parenclubs krijgt de hele wereld dat straks te zien.

  0 likes
 27. Alles wat je de wereld in gooit met de posts op facebook kan tegen je gebruikt worden. Ik heb geen facebook want vreemden hebben niks met mijn leven te maken. Helemaal niks, nada nakkes.

  2 likes
 28. Ik wil niet in een wereld leven waar ik me zorgen moet maken over een geposte foto van een evenement waar ik geweest ben. dat doe ik dan dus ook maar niet. Ik post het op facebook zodat ik mijn ervaring kan delen met mensen die te ver weg wonen om ff te bezoeken voor een praatje. Is dat minder menselijk? Ik denk het niet. Het is een mogelijkheid tot communicatie. Ik gebruik die in vrijheid en blijheid. Zodra er werkelijk vervelende dingen gaan gebeuren blijf ik lekker doorgaan en loop even lekker tegen de lamp. Ik bepaal wat ik doe en ik adviseer iedereen hetzelfde te doen. (dus: bepalen wat je zelf doet, niet doen wat ik doe, nou ja, in a way. …)

  2 likes
 29. Het woord massaal valt op. Kan daar een cijfertje aan gekoppeld worden. Of is massaal puur speculatief alles tussen 0 en x?

  2 likes
 30. Zoek de groep “FB Prive” en daar de petitie ondertekenen (burgerinitiatief voor een wetswijziging). Dit is het enige dat wel werkt.

  0 likes
 31. volgens mij is het net zo met gmail van google; alles wat je verstuurt met Gmail is daarmee van hun.

  1 likes
 32. Seen.is: een sociaal medium uit IJSland??!! Are you kidding me?!

  Nee, doe mij maar LiveCrew dan. Gewoon een Nederlandse stichting met nuchtere Nederlandse voorwaarden volgens de Nederlandse wet. Non-proft, geen reclame en uitnodigingen op je tijdlijn: dat spreekt mij wel aan!

  IJsland…. pfffff….

  Jac Kat.

  1 likes
 33. Ik snap de drukte niet haal er af wat je niet wil delen ) foto muziek ( en klaar dan heeft Facebook niks van je dat ze kunnen gebruiken en zeg nu eerlijk moet je echt alles delen met de rest ?
  —–>> Geef ze geen kans om met jou gegevens aan de slag te gaan<<——

  1 likes
 34. Eh, waarom is NineforNews nog steeds op Facebook???

  1 likes
 35. Hoe schakel je account bij FB uit?

  0 likes
 36. Heb zojuist mijn account verwijderd op Seen.is werkt niet op chrome en firefox.
  Support is zeer slecht.

  0 likes
 37. Ik heb dit al aan zien komen.

  De “groten”gaan steeds verder met het oprekken van de door hen zelf toegekende rechten, dit zie je overal gebeuren, ook in de politiek.

  Hierdoor zijn de gebruikers altijd het spreekwoordelijke haasje.
  Ook ik vindt vooral de toenemende druk op de privacy van de gewone man een zorgelijke zaak.
  Daarom ben ik destijds ook begonnen om een sociale site op te zetten, die goed funcioneert is maar nog wel in ontwikkeling is op dit moment.

  Er moeten namelijk nog wat dingen aangepast worden, zoals de gebruiksvoorwaarden, die op dit moment nog volgens de amerikaanse standaard zijn geformuleerd.

  Als je het adres van de sociale site wil weten, vraag dit dan aan de redactie van deze site, ik weet namelijk niet of het bij mijn post vermeld wordt en wil ook niet als spammer overkomen. 🙂

  0 likes
 38. ze moeten mij eerst vragen of ze mijn foto”s of filmpjes mogen kopen of delen.
  want dit is wel privé ze mogen dit niet zomaar doen zonder toestemming.

  0 likes
 39. ik vind het wel wat hebben dit alles rondom Facebook .
  grote rotzooi erop zetten en willen ze die crap verkopen of gebruiken whhahahahah
  lach me dood,je kund net als ik gewoon andere profiel foto gebruiken van een ander wand dat mag nu dus !!!!! hahahah,en onzin erop plaatsen, en andere Facebook gebruikers vinden het dan geweldig wat je erop zet, daarom al ruim 4000 Facebook vrienden ,nou vrienden ik hou ze gewoon voor de gek,ik vind het wel knap van mezelf 4000 mensen voor de gek kunnen houden,ik zie het als een game

  0 likes
 40. Hier kun je ook lezen hoe je jouw Facebook kan verwijderen. Bedankt voor de informatie.

  0 likes
 41. Seen.is? Ik heb direct een associatie met terreurgroep IS. Ik doe niks met facebook omdat ik de site zat was en onoverzichtelijk was. Ik ben sowieso klaar met social media sites zoals facebook of twitter dat doen. Wat een mainstream bagger.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

ijsland

Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

Ontdek waarom jezelf vergelijken fout is

Jezelf vergelijken met anderen. We doen het ...