Buitenland

Schots ecodorp bestaat uit huizen van hennep

Help door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het noordwesten van Schotland wordt een duurzaam woningbouwproject gerealiseerd. De huizen worden gemaakt van hennep.

Het milieuvriendelijke materiaal wordt gebruikt voor de bouw van een geprefabriceerd wandsysteem dat Hembuild wordt genoemd. Het bestaat uit een mix van industriële hennep en kalk.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Het systeem worden geleverd door Hemcrete Projects, een Engels bouwbedrijf dat zich specialiseert in bouwen met hennep.

Stookkosten

In de plaats Achabeag zijn inmiddels twee huizen gebouwd, allebei met een zeer verschillend ontwerp. In totaal worden 20 huizen neergezet. Er is gekozen voor het systeem van Hembuild omdat er steeds meer wordt gezocht naar natuurlijke materialen en duurzaamheid.

Het isolatiemateriaal voor de woningen bestaat uit hennepvezel, waardoor eigenaars veel minder kwijt zullen zijn aan stookkosten. Daarnaast dringt hennep de uitstoot van broeikasgassen terug door CO2 in de muren te vangen en op te slaan.

Unieke eigenschappen

Doordat hennep erg snel groeit is het gewas een stuk duurzamer dan timmerhout. Door de unieke eigenschappen van industriële hennep wordt de plant steeds vaker gebruikt voor milieuvriendelijke woningbouwprojecten overal ter wereld. In onder meer Canada, de Verenigde Staten en delen van Europa staan al huizen van hennep.

Albert Dun uit Oude Pekela had in Nederland de primeur: hij bouwde het eerste Nederlandse huis van hennep. Het binnenste van de stengel wordt gebruikt voor de woningen. Hennep zuigt zich vol met water waardoor er geen problemen ontstaan als het regent. Het water komt niet door de muren heen.

Bron: Greenbuildingpress.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
10 jaren geleden

kan je nog altijd je huis op roken

dymph
dymph
10 jaren geleden

Heel leuk dit te lezen onze kinderen hadden het ook al over om melieu vriendelijk te gaan wonen. Ze willen graag in een bossen gaan wonen en ze zijn volop plannen aan het maken.

pietje bell
pietje bell
10 jaren geleden

Het gaat langzaam maar zo wel de goede kant op.nu de andere producten nog terug die vroeger overal te krijgen waren.

Ineke
Ineke
10 jaren geleden

Leuk bericht, in Nederland wordt er i.d.d ook mondjes maat gebouwd met hennep. Hennep stenen. Er is info over te vinden bijv. via http://www.vanlaarhovencombinaties.nl
Dit is een architecten bureau welke ontwerpt, al 30 jaar, op basis van graancirkels. Gebruik van hennep, stro, leem enz. Op de originele site van bovenstaand bericht kun je ook lezen dat er een birdbrick ontworpen is, een geïntegreerde nestkast met een stenen uiterlijk. Dat zijn nog eens leuke vindigen!

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x