Universum

Nieuw tijdperk van astronomie ingeluid. Sterrenkundigen zijn lyrisch over deze unieke waarneming

Help mee door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Groot nieuws op het gebied van zwaartekrachtgolven. Voor het eerst hebben astronomen een kosmische gebeurtenis waargenomen met zwaartekrachtgolven én licht.

Deze uitzonderlijke combinatie kwam vrij bij de botsing van twee neutronensterren. De waarneming leert onder andere dat bij zo’n botsing veel goud en platina vrijkomt.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Neutronensterren zijn restanten van geëxplodeerde sterren en hebben een diameter van ongeveer 10 kilometer. Bij een samensmelting komt veel energie en licht vrij, samen met zwaartekrachtgolven.

Niet verwacht

Zwaartekrachtgolven zijn golven in de ruimtetijd. Ze ontstaan bij heftige kosmische gebeurtenissen, zoals het versmelten van zwarte gaten of bij de explosie van een grote ster.

De afgelopen jaren zochten wetenschappers met speciale instrumenten naar deze golven. Ze hadden niet verwacht een versmelting van neutronensterren waar te zullen nemen.

De botsing tussen de twee neutronensterren gebeurde 130 miljoen jaar geleden. Nu pas bereikten het licht en de zwaartekrachtgolven van de kosmische explosie onze planeet.

100 keer

Het signaal duurde ongeveer 100 seconden en daarna kwam een grote hoeveelheid goud vrij. Waarschijnlijk is de hoeveelheid goud die gevormd werd groter dan 100 keer de massa van de aarde.

Volgens de onderzoekers staan ons waarschijnlijk nog meer belangrijke ontdekkingen te wachten op het gebied van zwaartekrachtgolven.

Nieuw tijdperk

“Er zijn maar weinig gelegenheden waarbij je als wetenschapper de kans hebt om getuige te zijn van de start van een nieuw tijdperk,” zei hoofdonderzoeker Elena Pian. “Dit is zo’n kans!”

Telescopen blijven de gevonden locatie voorlopig volgen om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over de samensmelting.

Foto: ESO/L. Calçada/M. Kornmesser

[ESO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
John
John
6 jaren geleden

Tuurlijk geloof je hetzelf

peter
peter
6 jaren geleden

Daar gaat de goudprijs! 🙁

helder
helder
6 jaren geleden

Goud wordt ook toch gevonden in goudaders onder de grond.

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Wat een ongetemde speculatieve onzin.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x