Binnenland

Het NOS Journaal doet aan framen, Trump-bashen en schendt zijn eigen code. Deze voorbeelden laten het zien

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het NOS Journaal voldoet niet aan de hoogste journalistieke eisen van zorgvuldigheid, betrouwbaarheid, ongebondenheid, pluriformiteit en objectiviteit. Oftewel: de NOS schendt zijn eigen code. Dat stelt journalist Arnold Karskens op zijn website.

De NOS vermijdt zoveel mogelijk het woord moslim, maar iemand die moslimgeweld aan de kaak stelt krijgt gelijk het label anti-islam activist opgeplakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Laten we kijken naar een aantal voorbeelden. In de uitzending van 8 juni werd gemeld dat in Noordwijk een noodverordening van kracht was om een groep brandstichtende en gewelddadige jongeren te beteugelen. Er werd niet bij gezegd dat het om Marokkanen ging.

Helemaal geen oorzaken

In de uitzending van 6 juni werd aangekondigd dat in Irak de 20-jarige Ali Bashar was aangehouden. Hij wordt ervan verdacht in het Duitse Wiesbaden de 14-jarige Susanna te hebben vermoord.

De NOS vermeldde er niet bij dat Ali een asielzoeker en moslim is, dat het meisje Joods was en dat hij al eerder verdachte is geweest in een verkrachtingszaak.

In een ander item werd gezegd dat Nederlandse moslims steeds religieuzer worden. Presentatrice Dionne Stax zei dat dit volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deels komt vanwege de manier waarop in Nederland tegen de islam wordt aangekeken.

Onderzoeker Willem Huijnk van het SCP liet echter hoogstpersoonlijk op Radio 1 weten dat het bureau helemaal geen oorzaken heeft onderzocht.

Framen

Framen heet dat, en dat is wat anders dan journalistiek bedrijven, aldus Karskens.

Toen werd in Groot-Brittannië Tommy Robinson opgepakt. Hij deed bij een rechtbank verslag van het pedoschandaal rond een aantal moslimmannen die zich hadden vergrepen aan minderjarige Britse meisjes.

Dionne Stax: “Hij zorgt voor nogal wat ophef in Groot-Brittannië en daarbuiten, deze anti-islam activist Tommy Robinson. […] Zijn arrestatie maakt rechts-populistische bewegingen woedend.”

En de NOS-correspondent in Londen deed er nog een schepje bovenop: “Robinson provoceert voortdurend. Daarmee groeide hij in korte tijd uit tot een icoon op populistisch rechts.”

Het item werd zo geframed dat rechtse groepen zich verzetten tegen een gerechtelijke uitspraak. De reden waarom Robinson bij de rechtbank aanwezig was, bleef onderbelicht.

Geknipt

Maar het kan nog erger. Tijdens de uitzending van 5 juni was een item te zien over migrantengezinnen die worden gescheiden als ze de VS binnenkomen.

De NOS liet een fragment zien waarin president Trump zegt: “Dit zijn geen mensen. Dit zijn beesten. En we zetten er momenteel meer het land uit dan ooit tevoren.”

Het fragment bleek te zijn geknipt uit een conferentie op 16 mei waarin wordt gesproken over het terugsturen van bendeleden van MS-13.

Deze fout past naadloos in het Trump-bashen door de redactie van de NOS, stelt Karskens.

Miskleunen

Op 5 juni werd in de uitzending van Nieuwsuur aandacht besteed aan jongeren die vanuit Gaza vliegers oplaten en die aan de Israëlische zijde in brand zetten.

Ze zullen ermee doorgaan zolang Gaza bezet is, aldus de NOS. Maar Israël heeft Gaza in 2005 overgedragen aan de Palestijnse autoriteiten. Dus hoezo ‘bezet’?

Heb jij voorbeelden van miskleunen van de NOS? Dan kun je ze met link en duidelijk inhoudelijk commentaar opsturen naar [email protected].

Foto: Hannolans Wikimedia Commons

[The Karskens Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
RayOfLight
RayOfLight
5 jaren geleden

Tja het is treurig gesteld met de Nederlandse Omroep Stichting. Die niets anders dan een en dezelfde propaganda verkondigt dan de rest van de mainstream media. Standaard propaganda dus. Het hele Tommy Robinson verhaal is volkomen anders dan dat de media verkondigen. Eigenlijk jammer dat een ieder die tegen de gevestigde orde is direct als extreem-rechts wordt bestempeld. Dit zorgt er dan voor dat het Nederlandse volk niet weet wat er speelt. Wilders was in engeland die een demonstratie waarbij duizenden Engelsen aan het demonstreren waren. Daar waren ook shiks en moslims tussen. Het ging om de vrijheid van meningsuiting die onderhand zwaar onder druk in england staat. Hetzelfde zal ook in heel europa gebeuren als de mensen niet zien dat EU steeds meer een dictatuur wordt.

Het gaat niet om links of rechts , het gaat om vrijheid.

Maarten V
Maarten V
5 jaren geleden

Moeten we dan Trump ten top verheerlijken?

Nope! We kunnen beter kritisch en realistisch naar die bizarre man met narcistische trekjes kijken.

Trump schoffeert en bespuwd zijn tegenstanders ook voortdurend dus ook de non-believers mogen zijn doen en laten met een kritisch oog beoordelen. Ook als zakenman, voor zijn presidentschap stond hij daarvoor al bekend.

Met andere woorden hij vraagt er ook voortdurend om: zijn tweets zijn vaak dom en arrogant en hij verdraait de feiten naar zijn goeddunk om zichzelf als held te presenteren.

Alles wat tegen zijn visie is of kritisch is over hem, is volgens hem niets anders dan Fake News. Het liefst van al zou hij de persvrijheid aan banden willen leggen om zijn agenda doorvoeren, denk ik.

Uiteraard is er ook hier en daar een journalist met sensatiezucht die op zijn beurt de geruchten aandikt, we leven in een tijd van de sociale media, waar alles snel moet gaan, zeker wat primeurs betreft om zo meer lezers en volgers te krijgen. Met dubbelchecken (of driedubbel checken) wordt vaak daarmee halfslachtig ter werk gegaan. Echter dat is ook wat Trump daar aan zondigt in zijn tweets. Dus veel verschil maakt het niet uit. Alleen dat het bij hem harder opvalt door zijn machtspositie.

Jeff
Jeff
5 jaren geleden

Ik kijk naar de items op deze site en ik kijk naar msm, dit ter info. Dat de msm ons een bepaalde kant op dwingt, is een feit. Daar hoef je geen professor voor te zijn. Dat is niet alleen bij NOS, maar ook bij RTL , BRT, BBC en de US sh*t. Ze geven tegenwoordig bijna openlijk hun mening in het verhaal. Het kleuren van nieuws is echter wel iets van alle dag, dat komt omdat er een mens achter een item staat denk ik. Ook hier vind ik wel is een gekleurd bericht. Neem dat niet meteen als belediging, maar als menselijk. Ga een hongersnood in Biafra maar is relativeren.
Dat de msm hun nieuws gebruiken als propaganda is echter levens gevaarlijk. Het nut ervan is echter bewezen door o.a. dr. J.Goebels. Je zou verwachten dat enkele gerenommeerde kranten, nieuwszenders daar (zijn huis) jaarlijks een krans leggen… maar dat mag je dan weer niet zeggen. Ik dacht het ook alleen maar! Btw, die villa staat nog steeds te koop; inclusief bioscoop.

edwin
edwin
5 jaren geleden

misschien een tip, bij de NOS herstelrubriek hebben ze een rectificatie gezet.

Back to top button
31
0
We lezen graag je reactie!x