Buitenland

Vergast in de Golf: Honderdduizenden Amerikaanse troepen in Irak blootgesteld aan eigen zenuwgas

Help mee door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tijdens de Eerste Golfoorlog zijn meer dan 200.000 van de 700.000 Amerikaanse troepen die in januari 1991 naar Irak en Koeweit zijn gestuurd, blootgesteld aan zenuwgas. Hoewel het Amerikaanse ministerie van Defensie en de CIA hiervan op de hoogte waren, weefden ze een web van leugens en bedrog om hun verantwoordelijkheid te verbergen.

De soldaten die het dichtst bij de explosies waren krijgen twee tot drie keer vaker hersenkanker dan de troepen die verder weg waren. Anderen hebben longkanker of chronische ziektes en pijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Maar er is meer. Omdat een deel van hun brein, de hippocampus, is gekrompen hebben ze meer kans op Alzheimer en andere degeneratieve ziektes, aldus dr. Linda Chao van de Universiteit van Californië in San Francisco.

Het ministerie van Defensie zei in eerste instantie dat er geen troepen waren blootgesteld aan zenuwgas. “Er is geen informatie waaruit blijkt dat chemische of biologische wapens zijn gebruikt in de Perzische Golf,” schreef minister van Defensie William Perry in 1994 in een memo aan 20.000 veteranen.

Toestemming

In zijn boek ‘The Spider Web: The Secret History of How the White House Illegally Armed Iraq’ schrijft Alan Friedman dat Amerikaanse bedrijven tussen 1980 en 1988 toestemming hadden gekregen van de regering Reagan en Bush om grondstoffen voor chemische wapens te verkopen aan Irak.

De Amerikaanse senator Donald Riegle, die in 1993 en 1994 hoorzittingen hield over de zieke veteranen, zei dat Reagan en Bush een grove fout waren begaan door Saddam Hoessein in het geheim te helpen een arsenaal aan chemische en biologische wapens op te bouwen. Deze fout heeft uiteindelijk tot het Golfsyndroom geleid.

Gelogen

In januari en februari 1991 werden de complexen waar deze wapens lagen opgeslagen gebombardeerd. Duizenden Amerikaanse troepen kwamen in contact met de giftige wolken. In 2012 schreven Jim Tuite en dr. Robert Haley van de Universiteit van Texas in het tijdschrift Neuroepidemiology dat grote aantallen Amerikaanse soldaten en coalitietroepen waren blootgesteld aan hoeveelheden sarin die onomkeerbare schadelijke effecten kunnen veroorzaken.

Voormalig CIA-analist Patrick Eddington schreef in zijn boek ‘Gassed in the Gulf’ dat het ministerie en de CIA al die tijd hebben gelogen omdat de VS anders had moeten toegeven dat Amerikaanse troepen ziek zijn geworden van de chemicaliën die het land in de jaren tachtig zelf aan Irak had verkocht.

[Newsweek]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ferry
Ferry
9 jaren geleden

Wat men zaait zal men oogsten en wie met vuur speelt verbrand zijn vingers.

Teun
Teun
9 jaren geleden

Vrije economie gaat niet zonder offers, of beter collateral damage..

Sunshine
Sunshine
9 jaren geleden

Sjongejonge, nou niet zeuren hoor.

Ondertussen heeft Amerika het daar lekker voor het zeggen en verdient het militaire complex er lekker aan. Niet zeuren om een paar soldaatjes. Hoort er bij. Het zijn toch zeker niet de kinderen van de mensen die fijn bulten geld verdienen met oorlogen – so what?

J@n
J@n
9 jaren geleden

En dan nog maar niet nadenken over de munitie waar een M1 en/of A10 mee hebben geschoten, kernen van verarmt uranium, net als bepantsering van de M1…….

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x