Gezondheid

“Doofpot gaat open”: Elk jaar 250.000 doden door medische fouten in Amerika

Help mee door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de Verenigde Staten zijn ieder jaar ruim een kwart miljoen sterfgevallen toe te schrijven aan medische fouten. Na hartziekten en kanker is het de derde meest voorkomende doodsoorzaak.

Wetenschappers analyseerden gegevens vanaf 1999 en becijferden dat 251.454 doden jaarlijks kunnen worden verklaard door medische fouten. Het onderzoek is gepubliceerd in het vooraanstaande medische tijdschrift BMJ.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Op dit moment worden medische fouten niet vermeld als doodsoorzaak op een overlijdensakte in de VS. Onder medische fouten schaarden de onderzoekers onder andere: een foute diagnose, verkeerde communicatie, het uitblijven van noodzakelijke tests, onjuiste dosering van medicatie en andere fouten in procedures.

Eerste stap

“We kunnen niet van mensen verwachten dat ze nooit meer fouten maken,” zei hoofdonderzoeker en chirurg Martin Makary van Johns Hopkins Medicine. “Maar het meten van het probleem is een eerste stap.”

Volgens hem krijgt medische zorg als doodsoorzaak veel te weinig aandacht. Daardoor blijft het probleem bestaan en wordt er niet geïnvesteerd in onderzoek, aldus Makary. “Kanker en hartziekte krijgen nu heel veel aandacht, maar omdat medische fouten niet op de lijst staan, krijgt het probleem niet de aandacht die het verdient” zei hij.

Massaal verzwijgen

Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek onlangs dat ziekenhuizen in Nederland ieder jaar vele honderden dodelijke medische fouten verzwijgen. Ziekenhuizen houden ongeveer 60 procent van de medische missers onder de pet, zo bleek.

“De doofpot van medische missers gaat open,” aldus onderzoeksverslaggever Hester van Yperen. “Voor het eerst zien we hoe vaak ziekenhuizen dodelijke missers melden en tegelijkertijd hoe massaal ziekenhuizen die missers verzwijgen.”

[Hopkins Medicine]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bert s
bert s
7 jaren geleden

Waar wordt gewerkt vallen spaanders…..ehh doden. Als ik kijk naar al de fouten die bij mij op het werk worden gemaakt dan schrik ik hier niet van. Volgens mij speelt de soms belachelijk hoge werkdruk een grote rol bij dit probleem. Zet gewoon meer mensen in en kom dan niet aan met dat dit teveel geld kost, een JSF project van 10 miljard euro kunnen we zogenaamd wel betalen terwijl hier alleen maar mensen mee gedood gaan worden. We zetten verdorie de oudjes in de kou om 500 miljoen te besparen, waar zijn we in vredesnaam mee bezig?

exegese
exegese
7 jaren geleden

Medische missers komen alleen boven water als het niet anders kan, en dan nog zullen ze alles doen om het te ontkennen of te verbloemen en slachtoffers en/of nabestaanden met een kluitje het riet in te sturen, waarna een dergelijke casus niet zelden ten onrechte niet als zodanig geregistreerd wordt. De werkelijke cijfers liggen dus naar alle waarschijnlijkheid veel en veel hoger is helaas de trieste conclusie die je hieruit moet trekken. Maar oh wee, als er ook maar iets mis gaat in het alternatieve genezers-circuit, dan staan de kranten vol en schreeuwt men het van de daken en komt er eindeloos op terug. En op zich is dat niet erg, fatale fouten moeten met alle aandacht en eerlijkheid bekeken worden om herhaling zo veel mogelijk te voorkomen, maar het gigantische verschil in aandacht hierin in reguliere en alternatieve zorg is te hypocriet voor woorden. Geld, geld en nog eens geld is waar het om draait en niet onze gezondheid.

hanniehannie
hanniehannie
7 jaren geleden

zit nu midden in een afkik situatie ,,heb medicijnen gekregen voor ritme stoornis ,,, werd een zombie en was erg ziek ,,,van de ene dokter dit en de ander dat .
het beetje kracht wat ik had ,,[84 jaar ]] benik kwijt en voel me zo rot .
maar wat moet je ,,,de medicijnen zijn nu gehalveerd ,,,hoop dat ik weer wat kracht krijg .
wat wordt er met ons gegoogld ..,,,de dokters hebben toch de eed van hypocrates afgelegd ..m aar ze verdienen ddik aan de medicijnen ,,,vreselijk toch .
alle goeds ,,

Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Meer tijd kan al veel ellende voorkomen. Steeds meer doen in minder tijd en steeds minder verdienen in verhouding is voor iedereen funest. Vooral op de werkvloer. Daarnaast wordt er nog steeds niet gekeken naar de oorzaken van ziekten. Chemische producten/stress is een dodelijke combinatie. Minder mensen ziek past weer niet in het systeem van groei/winst maken. Wil je dit echt oplossen dan moet je het huidige systeem opdoeken. En die reset komt denk ik binnenkort. Vraag die belangrijk is: Manier van reset en hoe gaat men dit dan weer invullen?

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x