Buitenaards

Onbekend signaal mogelijk afkomstig van buitenaardse beschaving

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen zitten met de handen in het haar. Twee grote radiotelescopen aan weerszijden van de planeet hebben een onbekend signaal gedetecteerd. Wetenschappers hebben geen idee hoe het is ontstaan of waar het vandaan komt. Op dit moment kan niets worden uitgesloten.

In 2007 werd de eerste zogeheten korte radioflits opgevangen. Duncan Lorimer en zijn collega’s ontdekten het signaal in gegevens van de Parkes-radiotelescoop in Australië. Lorimer dacht destijds dat de flits buiten onze Melkweg was ontstaan. Toen pikte dezelfde telescoop meerdere soortgelijke flitsen op van dichterbijgelegen bronnen.

Andere astronomen begonnen te vermoeden dat het ging om een fout in de meetapparatuur. Daar kwam afgelopen jaar verandering in, toen in vakblad Science de ontdekking van vier nieuwe radioflitsen werd aangekondigd. De meeste sterrenkundigen waren ervan overtuigd dat er iets mysterieus gaande was.

Omdat alle radioflitsen waren gedetecteerd met één radiotelescoop, de Parkes-telescoop, vroegen sommige astronomen zich af of de flitsen misschien te maken hadden met de elektronica van de telescoop. Dat bleek niet het geval, want ook de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico pikte een korte radioflits op.

Lorimer zei dat in de wetenschappelijke literatuur binnenkort meer meldingen van het signaal zullen verschijnen. Er wordt druk gespeculeerd over deze mysterieuze flitsen. Sommige astronomen denken dat ze worden veroorzaakt door blitzars, energiepulsen van een supermassief zwart gat. Anderen denken dat ze afkomstig zijn van zonnevlammen van nabijgelegen sterren.

Het is ook mogelijk dat de korte radioflitsen zijn geproduceerd door een intergalactische buitenaardse beschaving. Lorimer zei dat in bepaalde onderzoeken rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat het signalen zijn van buitenaardse beschavingen.

Hij verwees naar een studie over de mogelijkheid dat de flitsen bewust zijn gecreëerd door intelligente buitenaardse wezens om hun bestaan aan de aarde en de rest van het universum kenbaar te maken.

Nu is het zaak de herkomst van de korte radioflitsen te achterhalen om te bepalen uit welk sterrenstelsel ze afkomstig zijn. In de toekomst zullen speciale telescopen worden belast met de speurtocht naar deze signalen. “We zijn getuige van de geboorte van een geheel nieuw onderzoeksgebied,” aldus Lorimer.

[ExtremeTech, NPR]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
days of our lives
days of our lives
8 jaren geleden

“een intergalactische buitenaardse beschaving”
Wat een rare term. Intergalactisch betekent “de ruimte tussen sterrenstelsels”. Er van uitgaande dat deze signalen vanuit sterrenstelsels worden geproduceerd, slaat die term nergens op. Intergalactisch is overigens ook per definitie buitenaards, dus ook nog eens dubbelop.

Johan
Johan
8 jaren geleden

Een geavanceerde beschaving gaat niet via radiosignalen communiceren; duurt veel te lang.
Quantum Entanglement is onze beste hoop op intergalactische communicatie.
Als we dat eenmaal beheersen, zullen we wellicht ontdekken dat het universum een hele grote chatroom is.

Eric
Eric
8 jaren geleden

Misschien een signaal dat van onszelf komt?

barsoomx
barsoomx
8 jaren geleden

Vast een kosmische universum oorlog, nummer zoveel

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

34
0
We lezen graag je reactie!x