
Astronomen zitten met de handen in het haar. Twee grote radiotelescopen aan weerszijden van de planeet hebben een onbekend signaal gedetecteerd. Wetenschappers hebben geen idee hoe het is ontstaan of waar het vandaan komt. Op dit moment kan niets worden uitgesloten.
In 2007 werd de eerste zogeheten korte radioflits opgevangen. Duncan Lorimer en zijn collega’s ontdekten het signaal in gegevens van de Parkes-radiotelescoop in Australië. Lorimer dacht destijds dat de flits buiten onze Melkweg was ontstaan. Toen pikte dezelfde telescoop meerdere soortgelijke flitsen op van dichterbijgelegen bronnen.
Andere astronomen begonnen te vermoeden dat het ging om een fout in de meetapparatuur. Daar kwam afgelopen jaar verandering in, toen in vakblad Science de ontdekking van vier nieuwe radioflitsen werd aangekondigd. De meeste sterrenkundigen waren ervan overtuigd dat er iets mysterieus gaande was.
Omdat alle radioflitsen waren gedetecteerd met één radiotelescoop, de Parkes-telescoop, vroegen sommige astronomen zich af of de flitsen misschien te maken hadden met de elektronica van de telescoop. Dat bleek niet het geval, want ook de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico pikte een korte radioflits op.
Lorimer zei dat in de wetenschappelijke literatuur binnenkort meer meldingen van het signaal zullen verschijnen. Er wordt druk gespeculeerd over deze mysterieuze flitsen. Sommige astronomen denken dat ze worden veroorzaakt door blitzars, energiepulsen van een supermassief zwart gat. Anderen denken dat ze afkomstig zijn van zonnevlammen van nabijgelegen sterren.
Het is ook mogelijk dat de korte radioflitsen zijn geproduceerd door een intergalactische buitenaardse beschaving. Lorimer zei dat in bepaalde onderzoeken rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat het signalen zijn van buitenaardse beschavingen.
Hij verwees naar een studie over de mogelijkheid dat de flitsen bewust zijn gecreëerd door intelligente buitenaardse wezens om hun bestaan aan de aarde en de rest van het universum kenbaar te maken.
Nu is het zaak de herkomst van de korte radioflitsen te achterhalen om te bepalen uit welk sterrenstelsel ze afkomstig zijn. In de toekomst zullen speciale telescopen worden belast met de speurtocht naar deze signalen. “We zijn getuige van de geboorte van een geheel nieuw onderzoeksgebied,” aldus Lorimer.
[ExtremeTech, NPR]
“een intergalactische buitenaardse beschaving”
Wat een rare term. Intergalactisch betekent “de ruimte tussen sterrenstelsels”. Er van uitgaande dat deze signalen vanuit sterrenstelsels worden geproduceerd, slaat die term nergens op. Intergalactisch is overigens ook per definitie buitenaards, dus ook nog eens dubbelop.
Een geavanceerde beschaving gaat niet via radiosignalen communiceren; duurt veel te lang.
Quantum Entanglement is onze beste hoop op intergalactische communicatie.
Als we dat eenmaal beheersen, zullen we wellicht ontdekken dat het universum een hele grote chatroom is.
Misschien een signaal dat van onszelf komt?
Vast een kosmische universum oorlog, nummer zoveel