
Mensen beginnen zich af te vragen waarom het Westen sancties oplegt aan Rusland, terwijl Israël ongestoord de Gazastrook kan blijven bombarderen. Hoewel delfstofwinning in bezet gebied verboden is, legt Tel Aviv het internationaal recht naast zich neer. We komen uit bij de schimmige bankiersfamilie Rothschild en krantenmagnaat Rupert Murdoch.
Afgelopen jaar werd voor het eerst een vergunning afgegeven voor olieboringen op de in 1967 op Syrië veroverde Golanhoogte. Het bedrijf Genie Energy heeft een exclusieve vergunning gekregen om er naar olie te boren. In 1981 heeft Tel Aviv eenzijdig – onder internationaal protest – bepaald dat op de Golan voortaan Israëlisch recht geldt. Sindsdien beschouwt het de hoogvlakte niet langer als bezet en kan het vergunningen afgeven.
Syrië tekende protest aan tegen de stap. Het ministerie van Buitenlandse Zaken schreef de Veiligheidsraad en de secretaris-generaal van de VN dat het besluit ‘een flagrante schending’ is van VN-resoluties en van de soevereiniteit van Syrië.
Genie wordt geleid door de radicaal nationalistische Effie Eitam. In 2004 trad hij af als minister van Infrastructuur uit protest tegen het voornemen van toenmalig premier Ariel Sharon het leger en de kolonisten terug te halen uit de Gazastrook.
Oprichter van Genie is de Amerikaan Howard Jonas, net als Eitam een religieuze zionist van de harde lijn. Het Israëlische financiële dagblad Globes meldde dat de steenrijke Lord Jacob Rothschild en mediamagnaat Rupert Murdoch belangrijke aandeelhouders van Genie Energy zijn. De voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney behoort tot de adviseurs.
Het Palestijnse bestuur is bang dat Israël ook eenzijdig zal besluiten het oliebedrijf Givot Olam aan de Palestijnse kant van de bestandslijn van 1967 te laten boren. In de buurt van de barrière werden eerder al militaire operaties uitgevoerd die te maken hadden met geheime proefboringen.
Volgens experts bevinden zich onder de Golanhoogte grote hoeveelheden olie. De vergunning van Genie heeft betrekking op een gebied van 400 kilometer in Syrisch territorium.
Ook Oekraïne wordt inmiddels in rap tempo verdeeld onder de westerse multinationals. Volgens een rapport van het Amerikaanse Oakland Institute, dat deze week verscheen, is sinds 2002 meer dan 1,6 miljoen hectare grond aan grote corporaties verkocht.
Michael Cox, directeur van de investeringsbank Piper Jaffray, verwees al naar Oekraïne als ‘de meest beloftevolle groeimarkt voor landbouwreus Deere en zaadproducenten Monsanto en DuPont’. Een uitspraak die onderzoekers heeft gealarmeerd.
Terwijl financiële instellingen als de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) structurele aanpassingsprogramma’s opleggen aan Oekraïne, die ongetwijfeld zullen leiden tot drastische bezuinigingen voor de bevolking en de armoede doen toenemen, leggen de multinationals beslag op de vruchtbare grond.
“Dit beleid moet in de context gezien worden van de strijd tussen de VS en Rusland over Oekraïne, zegt Joel Kovel, een Amerikaanse academicus en auteur van meer dan 20 boeken over internationale politiek. “Geostrategische politiek en een neoliberaal beleid passen samen binnen een groter plan, waarbij Amerika dominantie wil over het meest oostelijke stuk van Europa, en zo haar beleid voortzet om Rusland te omsingelen.”
Kijk: de WEF-leiders geven toe dat ze de productie van voedsel en energie beperken
VIDEO: “12-jarige onthult één van de best bewaarde geheimen ter wereld”
Rolzitting tegen Rutte nu weer op 6 juni: ‘Waanzin ten top, Nederlandse rechtstaat officieel opgeheven’
De donkere kant van landbouwreus Cargill: “In het Amazonegebied is soja het gewas van de dood”
Een stem zei dat het nog niet mijn tijd was. Zangeres vertelt wat ze meemaakte tijdens haar bijna-doodervaring
Vijf zogenaamde complottheorieën die worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs
Data-analist trekt aan de bel bij Omtzigt: ‘Ik vind het een schande en hoop dat u actie onderneemt’
Tijd om McDonald’s de rug toe te keren? Medewerker deelt deze onthutsende foto’s
Dit maakt het voor particulieren belangrijk om zich goed te verzekeren