Universum

Opwellende zonneactiviteit: Miljoen kilometer lang filament

Help door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

nov13 2011 filamentNa een dagenlange rustige periode op het zonneoppervlak met het oog op uitbarstingen, zijn er momenteel enkele indrukwekkende activiteiten gaande.

Op 11 november rees een enorme muur van plasma over de zuidoosterlijke horizon van de zon en twee dagen later verscheen een filament met reusachtige afmetingen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Zonneastronoom Stephen Ramsden uit Atlanta, Georgia nam de onderstaande foto en stelt daarbij dat op internetfora wereldwijd druk wordt gespeculeerd door zonneastronomen over het feit dat dit de grootste uitbarsting is die velen van hen ooit hebben gezien.

stephen w ramsden prom collage 11 12 1321150232

Opmerkelijk genoeg, is dit niet eens het meest indrukwekkende fenomeen, want ook een donker magnetisch filament strekt zich momenteel uit over meer dan de helft van de gehele zon en telt van begin tot eind meer dan een miljoen kilometer, wat overeenkomt met drie keer de afstand tussen de Aarde en de maan.

filament 2

Indien het filament instabiel dreigt te worden, zoals meestal het geval is, kan deze inslaan op het zonneoppervlak, waarbij een Hyder flare kan ontstaan. Niemand kan zeggen of deze uitbarsting richting de Aarde zal worden afgevuurd.

“Ik vraag me af wat ons nog te wachten staat omdat we nog maar een jaar verwijderd zijn van het zonnemaximum”, voegt Ramsden eraan toe.

Bronnen: Spaceweather.com en Solarham.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x