Gezondheid

Producten met deze 7 voedingsadditieven kun je beter niet aan je kinderen geven

Help door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Je kinderen zijn vast gek op sandwiches, hotdogs en snoepjes, maar veel van dit soort voedselproducten bevatten chemicaliën die hun gezondheid, ontwikkeling en gedrag kunnen beïnvloeden.

Kleurstoffen

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Er is de laatste tijd veel te doen rond kleurstoffen. Na een actie van voedselwaakhond foodwatch heeft Albert Heijn besloten om vanaf eind 2016 geen producten voor kinderen meer te verkopen met zes omstreden kleurstoffen.

Sinds 2010 moet op producten met deze kleurstoffen een veiligheidswaarschuwing worden geplaatst: “Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.”

Kunstmatige kleurstoffen, die gemaakt worden van olie, worden toegevoegd aan ontbijtgranen, snoep en drinken om de producten aantrekkelijker te maken. Deze kleurstoffen zijn gelinkt aan gedragsproblemen, ADD en ADHD. Ze zijn daarnaast mogelijk kankerverwekkend en kunnen het zenuwstelsel beschadigen. In landen waar kunstmatige kleurstoffen verboden zijn gebruiken fabrikanten natuurlijke varianten zoals spinazie, wortel en paprika.

Arseen

Vooral rijst blijkt een belangrijke bron van arseen te zijn. Arseen is een giftige stof die onder andere gebruikt wordt als rattengif. In lage concentraties is het vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat blootstelling is gerelateerd aan een verlaagd geboortegewicht van de foetus, een verminderd functioneren van het immuunsysteem bij de baby en zelfs aan het overlijden van ongeborenen. Arseen is ook gelinkt aan kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en andere gezondheidsaandoeningen.

Nitraat en nitriet

Soms worden nitraat en nitriet toegevoegd aan levensmiddelen om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvervorming. Blootstelling hieraan is gelinkt aan kanker bij volwassenen en methemoglobinemie, een aandoening van het bloed. Nitraat en nitriet wordt gevonden in vleeswaren, bacon, hotdogs en soep.

Kwik

Omega 3-vetzuren in vis zijn gezond, maar kwik is een neurotoxine die het brein van jonge kinderen kan aantasten. De gevolgen zijn onder meer een korte aandachtsspanne en leerproblemen. Er zit vooral veel kwik in tonijn.

Azodicarbonamide

Dit additief met het nummer E927 wordt in de voedingsindustrie met name gebruikt als deegverbeteraar. Het geeft meel een wittere kleur. Het stofje heeft de bijnaam ‘yogamat-ingrediënt’ omdat het ook als schuimmiddel wordt gebruikt bij de productie van rubberen yogamatten. Azodicarbonamide mag in de Europese Unie niet in voedsel worden gebruikt, maar in Amerika wel. De stof wordt afgebroken tot semicarbazide en urethaan, die allebei gelinkt zijn aan kanker en astma.

Kaliumbromaat

Kaliumbromaat wordt gebruikt als broodverbeteraar om te zorgen voor een steviger deeg en als rijsmiddel. Het was in Europa toegelaten onder het nummer E924, maar is vanwege mogelijke kankerverwekkende eigenschappen niet meer toegelaten. In Canada werd de stof in 1994 verboden, in Sri Lanka in 2001 en in China in 2005. In de Verenigde Staten wordt de stof nog volop gebruikt.

BHA en BHT

Butylhydroxyanisol (BHA) en butylhydroxytolueen (BHT) worden toegevoegd aan voedingsmiddelen die vet of olie bevatten. Deze kunstmatige antioxidanten verlengen de houdbaarheid. De stoffen (E320 en E321) worden ook gebruikt in diervoeding. Er zijn aanwijzingen dat de stoffen kankerverwekkend zijn. BHT draagt mogelijk bij aan de ontwikkeling van tumoren en kan leverschade veroorzaken.

Hoe je deze stoffen zoveel mogelijk kunt vermijden:

Eet biologisch voedsel, maak zelf kleurstoffen met behulp van bijvoorbeeld aardbeien of spinazie, lees de etiketten goed en ga voor zalm, forel, sardientjes of mosselen in plaats van tonijn. Drink schoon water en filter desnoods je water. Kies in plaats van rijst voor quinoa, havermeel of gierst. Als je toch rijst wilt eten, neem dan bruine rijst. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[FoxNews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x