Binnenland

Oud-kinderrechter Den Haag doet boekje open over voorganger die jongens ‘gruwelijk misbruikte’

Help mee door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!

De Stichting Misbruikt! heeft gereageerd op een onderzoeksrapport over de zogeheten Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ). De stichting merkt op dat dit rapport niet los gezien kan worden van het rapport van de Commissie Hendriks over georganiseerd gewelddadig seksueel misbruik van kinderen in Nederland.

De conclusie van de Commissie Hendriks is dat georganiseerd sadistisch seksueel misbruik van kinderen in Nederland bestaat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Nadat het rapport was gepubliceerd, schreef voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Misbruikt! Corinne Dettmeijer op X: “[Dit] betekent erkenning van de slachtoffers. Eindelijk. Waar blijft de aanpak van deze gruwelijke misstanden?” Volgens haar is wegkijken geen optie.

Geen woorden voor

Oud-kinderrechter Dettmeijer spreekt zich in het rapport van Stichting Misbruikt! uit over haar voorganger, Theo Rueb.

Dettmeijer werd in 1985 kinderrechter in Den Haag en nam de praktijk over van Rueb, die een half jaar eerder met pensioen was gegaan.

“Het kwam naar buiten dat Rueb minderjarige jongens, die aan zijn toezicht waren toevertrouwd, seksueel had misbruikt,” schrijft ze. “Het misbruik maken van een kind in zo’n kwetsbare en afhankelijke positie, als kinderrechter, daar zijn eigenlijk geen woorden voor.”

Geen woord over de gruwelijkheid van het misbruik

Toen Yvonne Keuls een boek uitbracht over Rueb, werd hij voortijdig met pensioen gestuurd.

Op de ochtend dat het boek uitkwam, werden Dettmeijer en alle andere rechters gesommeerd om naar de kamer van de president te komen. Er werd gesproken over het feit dat het zo naar was voor Rueb dat dit boek nu uitkwam en dat dit boek de reputatie van de rechtbank zou schaden. Dat het zo vervelend was dat het niet was gelukt de publicatie tegen te houden, herinnert Dettmeijer zich. De bijeenkomst is in haar geheugen gegrift.

“Geen woord werd gewijd aan de gruwelijkheid van het misbruik,” benadrukt ze.

Het misbruik werd onder het tapijt geveegd om de reputatie van Rueb en de rechtbank te beschermen. Er was geen aangifte gedaan en op geen enkele wijze een poging gedaan om de slachtoffers te vinden om hen te helpen, aldus Dettmeijer, van 2012 tot 2017 Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Niet veel veranderd

Ze merkt op dat er eind jaren tachtig vier ‘hooggeplaatsten’ waren van wie duidelijk werd dat zij seksueel misbruik pleegden. “Naast Rueb waren dat de kinderrechter Van der Ven in Arnhem, de directeur van de Rijksinrichting voor jongens De Dreef en de directeur van de Inrichting voor meisjes OGH Zetten.”

Na het lezen van de rapporten over de LEBZ en van de Commissie Hendriks kan Dettmeijer zich niet aan de indruk onttrekken dat er niet veel veranderd is.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 206 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

115 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Nomen nescio
Nomen nescio
5 maanden geleden

Dit was toch ooit een complottheorie?

Ciss
Ciss
5 maanden geleden

OMG OMG en er is niks veranderd ? Onder t tapijt geveegd? Kamervragen!

Dree
Dree
5 maanden geleden

Bananen pedofielen land. Alles komt nu uit en is niet meer te stoppen. De beelden van Demmink vernield. Mensen worden niet alleen wakker, maar komen ook in opstand. Klein lichtpuntje?!

Dwarsje
Dwarsje
5 maanden geleden

Dat is de zoveelste die pas na zoveel tijd zijn/haar mond opentrekt, als ze met pensioen zijn of hun baantje niet meer in gevaar is en de dikke wachtgelden/pensioenen kunnen opstrijken. Voor mij mogen ze die ook opsluiten. Lafaards!

Back to top button
115
0
We lezen graag je reactie!x