Mens en Dier

2012 is het Jaar van de Bij

Help door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het zijn vooral de gemeenten en andere lokale overheden die het uitsterven van de honingbij moeten voorkomen door bijvoorbeeld bijenstallen in stadsparken neer te zetten.

Ook is er meer variatie nodig in het gemeentelijk groen. Planten en bloemen die de voor het ecosysteem essentiële bijen aantrekkelijk vinden zijn hard nodig.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Dat stellen diverse natuurorganisaties en bijenhoudersverenigingen die 2012 hebben uitgeroepen tot het jaar van de bij. De organisaties willen dat de overheid zich maximaal inspant voor de bijenbescherming. Het Nederlandse landschap is qua aanbod van bloemen sterk verschraald.

Pesticiden

Met het initiatief hopen ze de broodnodige aandacht voor de honingbij en de wilde bij te krijgen. Onze voedselvoorziening is voor een groot deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van bijen. In de afgelopen jaren is er een grote bijensterfte in Nederland.

De D66-fractie in Arnhem vroeg de gemeente in alle parken tenminste één bijenstal te plaatsen. De wetenschappers kunnen niet met zekerheid zeggen waarom de honingbij het al jaren moeilijk heeft, maar zeker is dat het gebruik van schadelijke pesticiden meespeelt.

Gezonde bijenfauna

Bijen zijn van groot belang voor de natuur omdat ze helpen bij het verspreiden van stuifmeel. Volgens onderzoekers heeft hun werk een waarde van zo’n 1,1 miljard euro. De honingbij en de hommel verzorgen bijvoorbeeld tussen de 80 en 90 procent van alle bestuiving in de landbouw.

Rabobank concludeerde dat 90 belangrijke landbouwgewassen afhankelijk zijn van bestuivende insecten. Voorbeelden zijn fruit, noten, koffie, chocola, sojabonen en zaden voor tal van groenten.

Het doel van het jaar van de bij is om Nederlanders er van te overtuigen dat een gezonde bijenfauna noodzakelijk is voor alle planten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten, overheden bewust te maken van de factoren die aantoonbaar nadelig zijn voor bijensoorten en meer aandacht te vragen voor ecologie in particuliere tuinen en de landbouw.

Bron: Telegraaf.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x