Binnenland

Pieter Omtzigt over totalitaire staat: ‘Dit is dichterbij dan velen denken’

Help ons door deze informatie met vrienden op je socials te delen!

Pieter Omtzigt zegt zich grote zorgen te maken over de overheid, die ‘steeds meer’ weet over de burger, terwijl de burger ‘steeds minder’ weet over de overheid.

In de Binnenhoflezing zei Omtzigt dat we in een totalitaire staat dreigen te belanden. “Dit is dichterbij dan velen denken, zelfs in westerse democratieën.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Omtzigt zei verder: “De Nederlandse overheid is op verschillende momenten uit de bocht gevlogen met dataverzameling en met grondrechten.” Dat overschaduwt volgens hem al het andere werk en holt het vertrouwen in de rechtsstaat uit.

Moedig

De regering pakt soms meer ruimte dan haar is toebedeeld om de burgers te controleren en in de gaten te houden, stelde het Kamerlid.

Hij pleit ook voor een parlementaire enquête naar corona: “We lijken te vergeten hoe snel grondrechten toen zonder zorgvuldige afweging ingeperkt werden.”

Hoogleraar Bob de Wit vindt het moedig dat Omtzigt benoemt dat we op weg zijn naar een totalitaire staat, met een overheid die de controle over haar functioneren heeft verloren.

Er valt dus helemaal niets te herstellen

“Het is knap hoe Omtzigt dit met concrete en overtuigende voorbeelden – waaronder het schenden van een hele lijst grondrechten – weet te onderbouwen. Hulde,” aldus De Wit.

De zwakte van het verhaal van Omtzigt zit volgens hem in de titel van zijn lezing: ‘Herstel van de machtbalans’.

“Hij gaat ervan uit dat het oude systeem gerepareerd kan worden. Zijn betoog mist het begrip dat we in een transitie verkeren naar een heel andere samenleving […] waarin de grote wereldspelers als Big Tech en Big Finance samen met ngo’s als het WEF en de WHO een totalitaire samenleving op wereldschaal voorstaan, waar de belangen van nation states en burgers helemaal niet in voorkomen. Er valt dus helemaal niets te herstellen,” benadrukt De Wit.

4.7 145 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

119 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Fran
Fran
7 maanden geleden

Ja, Pietertje, helemaal waar.
Maar we kennen JOUW stemgedrag in de 2e leugenkamer van de afgelopen jaren. JIJ werkt er KEIHARD aan mee.

Tiswat
Tiswat
7 maanden geleden

Ja en hij doet er maar wat graag aan mee… judasgeit

ludo
ludo
7 maanden geleden

voorverkiezing beloften noem ik zoiets en we weten wat ze er achteraf mee doen!!

Jeff
Jeff
7 maanden geleden

Alsof ie nu plots wakker is geworden. Ok, laat maar zien dan of je mee gaat met moties die tegen die belangen ingaan. Offe …. doe je weer is water bij de wijn?

Back to top button
119
0
We lezen graag je reactie!x