Wetenschap

Natuurkundigen zijn van plan om een levend organisme op twee plaatsen tegelijk te laten bestaan

Help mee door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Twee natuurkundigen denken dat het mogelijk is om een levend organisme op twee plaatsen tegelijk te laten bestaan. Zhang-Qi Yin van de Tsinghua-universiteit in China en Tongcang Li van de Amerikaanse Purdue-universiteit suggereren in een paper op arXiv dat de Universiteit van Colorado een experiment heeft ontwikkeld dat een levend organisme in superpositie kan laten verkeren.

Ze vergelijken hun idee met sprookjes waarin een fee op meerdere plekken tegelijk kan bestaan. Superpositie betekent in essentie dat twee objecten op hetzelfde moment op meer dan één fysieke locatie kunnen bestaan. Een gepopulariseerde voorstelling van superpositie is het gedachtenexperiment dat bekendstaat als Schrödingers kat.

Twee jaar geleden brachten onderzoekers van de Universiteit van Colorado een klein aluminium membraan in een staat van superpositie. Als een microbe op hetzelfde soort membraan wordt geplaatst, kan het volgens Li en Yin ook in een staat van superpositie verkeren.

Ze merken op dat het tot op heden nog niemand gelukt is om een levend organisme in een staat van superpositie te brengen. Het team suggereert dat de bacterie moet worden afgekoeld tot 10 microkelvin, het punt waarop er geen chemische activiteit meer is en geen energie wordt uitgewisseld met de omgeving. Dat moet genoeg zijn, aldus Li en Yin, om zowel de bacterie als het membraan in een staat van superpositie te laten verkeren.

Je kunt je afvragen of het organisme nog in leven is, omdat het bij 10 microkelvin bevroren is. Eenmaal opgewarmd wordt de bacterie echter wel weer actief en gedraagt deze zich als een levend organisme. Het tweetal benadrukt geen idee te hebben hoe superpositie bij een levend organisme precies werkt.

[Phys.org]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x