
Twee natuurkundigen denken dat het mogelijk is om een levend organisme op twee plaatsen tegelijk te laten bestaan. Zhang-Qi Yin van de Tsinghua-universiteit in China en Tongcang Li van de Amerikaanse Purdue-universiteit suggereren in een paper op arXiv dat de Universiteit van Colorado een experiment heeft ontwikkeld dat een levend organisme in superpositie kan laten verkeren.
Ze vergelijken hun idee met sprookjes waarin een fee op meerdere plekken tegelijk kan bestaan. Superpositie betekent in essentie dat twee objecten op hetzelfde moment op meer dan één fysieke locatie kunnen bestaan. Een gepopulariseerde voorstelling van superpositie is het gedachtenexperiment dat bekendstaat als Schrödingers kat.
Twee jaar geleden brachten onderzoekers van de Universiteit van Colorado een klein aluminium membraan in een staat van superpositie. Als een microbe op hetzelfde soort membraan wordt geplaatst, kan het volgens Li en Yin ook in een staat van superpositie verkeren.
Ze merken op dat het tot op heden nog niemand gelukt is om een levend organisme in een staat van superpositie te brengen. Het team suggereert dat de bacterie moet worden afgekoeld tot 10 microkelvin, het punt waarop er geen chemische activiteit meer is en geen energie wordt uitgewisseld met de omgeving. Dat moet genoeg zijn, aldus Li en Yin, om zowel de bacterie als het membraan in een staat van superpositie te laten verkeren.
Je kunt je afvragen of het organisme nog in leven is, omdat het bij 10 microkelvin bevroren is. Eenmaal opgewarmd wordt de bacterie echter wel weer actief en gedraagt deze zich als een levend organisme. Het tweetal benadrukt geen idee te hebben hoe superpositie bij een levend organisme precies werkt.
[Phys.org]