Blog

TNO: huizen moeten sneller verduurzaamd worden

Help ons door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het gaat in Nederland niet snel genoeg met de verduurzaming van woningen. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. Dit welbekende onderzoeksinstituut heeft de resultaten van de studie gedeeld in een dringend bericht aan de politiek, woningcorporaties en bouw- en energiebedrijven.

TNO vindt dat de verduurzaming van Nederlandse huizen de hoogste prioriteit zou moeten hebben, al helemaal doordat de energieprijzen op dit moment nog altijd aan de hoge kant zijn. Een woning verduurzamen is hierdoor nog rendabeler dan in het verleden, maar alsnog ziet het onderzoeksinstituut weinig beweging op dit vlak.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
Creëer een masterplan

TNO vindt niet alleen dat de huizen in ons land duurzamer gemaakt moeten worden in de komende tijd, maar geeft hiervoor ook een tip: creëer met zijn allen een masterplan. De focus ligt hierbij op de overheid, maar ook andere partijen kunnen hier een rol in spelen volgens de onderzoekers.

TNO vindt het in ieder geval belangrijk dat begonnen wordt met het verduurzamen van de Nederlandse woningen die slecht geïsoleerd zijn. Dit geldt voor liefst 1,5 miljoen huizen, deze panden hebben namelijk allemaal energielabel E, F of G gekregen.

André Faaij, onderzoeker bij TNO, legt uit waarom we eerst deze woningen moeten verduurzamen: “Daarmee sla je drie vliegen in één klap: je bestrijdt energiearmoede, bespaart veel CO2-uitstoot en geld, dat anders naar Rusland en andere ondemocratische landen gaat om gas in te kopen”.

Verduurzaming gaat te langzaam

Het masterplan van TNO is nog niet in gang gezet. Toch raden de onderzoekers dit wel aan, omdat ze zien dat de verduurzaming van Nederlandse huizen nu te langzaam gaat. Hierdoor woont bijna de helft van de Nederlandse bevolking in een huis dat slecht of matig geïsoleerd is. Hun woningen zouden dus als eerste verbeterd moeten worden. Dat gaat op het moment erg langzaam.

30 duizend huizen worden namelijk jaarlijks vrij van aardgas gemaakt, terwijl zo’n 100 duizend woningen geïsoleerd worden in ons land. Dit is bij lange na niet genoeg om het doel van het kabinet te halen. De overheid wil namelijk dat in 2030 2,5 miljoen woningen in Nederland geïsoleerd zijn. Om dit streven toch waar te maken, zal het kabinet jaarlijks maar liefst 300 duizend huizen moeten isoleren en/of verduurzamen.

De oplossing voor het probleem

Het kabinet loopt dus flink achter op het schema en behaalt waarschijnlijk niet het doel dat het zelf heeft gesteld. Het versnellen van de verduurzaming van Nederlandse woningen is dan ook al een tijdje een probleem. De overheid doet hier eigenlijk al veel aan. Ze vergroten de subsidiepotten en er komen bijvoorbeeld meer gemeentelijke warmtevisies en nationale isolatieplannen. Toch is dit niet genoeg volgens TNO, vooral doordat veel projecten nog maar in de pilotfase zitten.

Het onderzoeksinstituut pleit daarom voor een betere regie. De overheid moet deze nemen en het voortouw geven aan de plannende en uitvoerende organisaties. De bevolking kan ook zelf iets doen om hun eigen huis te verduurzamen. Geld lenen voor zonnepanelen is bijvoorbeeld een optie, net als isolatie. Zo dragen ook Nederlandse inwoners bij aan de versnelling van het verduurzamen van huizen.

2.6 5 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Blog

Deze blog wordt aangeboden door een derde (niet-NFN) partij en is een zorgvuldig geselecteerd blog-artikel. De inhoud van blogs valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ray
Ray
7 maanden geleden

Begin eerst met goedkope energie.
Dat is veel sneller te regelen.

Jason
Jason
7 maanden geleden

Tja het plan om burgers uit te kleden vorderd goed, duizenden euro’s investeren in warmtepompen die nauwelijks energie besparen, elektrische auto ’s die veel duurder zijn dan brandstof auto’s , terwijl de co2 uitstoot daalt, te lezen bij Nasa maar dat vertellen ze natuurlijk niet en ook niet dat de elektriciteit duurder gaat worden.
En dan daarbij Als de aarde zou opwarmen waarom dan als gekken isoleren of koelt de aarde soms af.

Peter
Peter
7 maanden geleden

Gelukkig zijn er nog mensen die de natuur begrijpen en dat ook vertellen.

Lees ook
Close
Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x