Homepagina » Mens en Dier » Rijk der Chazaren: Missing link in oorsprong Joden gevonden
Rijk der Chazaren: missing link in oorsprong Joden gevonden

Rijk der Chazaren: Missing link in oorsprong Joden gevonden

Veel mensen denken dat de Joden in de zevende eeuw uit het Heilige Land richting Duitsland trokken, ook wel de Rijnlandhypothese genoemd.

Uit nieuw onderzoek van Eran Elhaik van de Johns Hopkins-universiteit blijkt dat Europese Joden vooral afstammelingen zijn van de Chazaren uit de Kaukasus.

De joodse populatie die over de wereld is verspreid, bestaat voor 90 procent uit Europese Joden, vaak Asjkenazische Joden genoemd. Volgens de Rijnlandhypothese kwamen de Asjkenazische Joden voort uit de Joden die in 638 na Christus Palestina waren ontvlucht. In de middeleeuwen reisden 50.000 van hen af naar Rijnland in Duitsland om richting Oost-Europa te trekken, aldus de hypothese.

Iraniërs

Volgens tegenstanders van de theorie is dit demografisch gezien onmogelijk. Het zou namelijk betekenen dat het aantal Oost-Europese Joden tussen de vijftiende en de twintigste eeuw was gestegen van 50.000 naar acht miljoen. Daar zou een uitzonderlijk hoog geboortecijfer voor nodig zijn geweest.

In de nieuwe studie, die is gepubliceerd in het Britse tijdschrift Genome Biology and Evolution, wordt een genetische dataset van 1287 niet-verwante individuen uit joodse en niet-joodse populaties onderzocht.

Elhaik kwam tot de conclusie dat Oost-Europese Joden afstammen van de Chazaren, een verbond van Iraniërs, Turken en stammen uit Mongolië die leefden in wat nu het zuiden van Rusland, het noorden van Georgië en het oosten van Oekraïne is.

Mesopotamië

Een deel van de Chazaren bekeerde tussen de zevende en negende eeuw tot het jodendom. Samen met groepen uit Mesopotamië en Grieks-Romeinse Joden vluchtten deze Joden in de dertiende eeuw naar het oosten van Europa.

De Chazaren bouwden een groot imperium op en trokken Joden aan uit Mesopotamië en het Byzantijnse Rijk. Ze vestigden zich zelfs in Hongarije en Roemenië.

Het Rijk der Chazaren stortte in de dertiende eeuw in elkaar. De Chazaren trokken naar het westen waar ze al snel hoge posities verwierven vanwege hun kennis op het gebied van financiën, economie en politiek.

Vragen

Het genoom van Europese Joden bestaat uit een combinatie van oude volkeren waaronder Chazaren, Grieks-Romeinse Joden en Joden uit Mesopotamië, concludeerde Elhaik. Hij zei verder dat er nog maar weinig bekend is over het Rijk der Chazaren, dat bestond uit Slavische volkeren, Scythen, Iraniërs, Hunnen, Bulgaren, Alanen en Turken.

Jiddisch, de taal die Oost-Europese Joden spreken, begon ooit als een Slavische taal. Elhaik blijft nog wel met een aantal vragen zitten. Hoe groot is het Iraanse aandeel in de oorsprong van de Joden? Waarom verdween het Rijk der Chazaren plotseling? Door wie zijn de Joden verdreven? Waar komen West-Europese Joden vandaan? En wat is er gebeurd met de oude Judeeërs, als er in de zevende eeuw geen massale migratie vanuit Palestina is geweest?

Lees hier meer over het onderzoek.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wesley
Wesley
8 jaren geleden

Deze theorie is mij al tijden bekend, dus helemaal nieuw is het niet. Wellicht dat het door nieuw onderzoek nog eens is bevestigd.

Probleem met dit soort bevindingen is dat ze vaak worden misbruikt door antisemieten en antizionisten.

Wat mij betreft maakt het voor de claim op het land niet uit. Of de hedendaagse joden nu wel of niet afstammen van Khazaren, ze maken wat mij betreft geen enkele aanspraak op het gebied dat nu Israel heeft. Niet meer dan jij, ik of een willekeurige Japanner.

Aardebewoner
Aardebewoner
8 jaren geleden

Wat een taboe is vast te stellen dat de Joden nog steeds de holocaust “benutten” om er profijt van te hebben en andere volken te manipuleren door schuld aan te praten. De holocaust op de joden is de holocaust met de meeste publiciteit. Er zijn echter ook andere holocausts geweest bijvoorbeeld op de Indianen, Aboriginals, Armeniers, slavenhandel met negers enzovoorts. Maar daarover wordt veel minder gesproken en geschreven. De joden slaagden er in om hun holocaust een prominente plek te laten krijgen in het bewustzijn van de mens. Op de lagere school werd me geleerd je joden toch vooral heel zielig te moeten vinden terwijl ik als kind toch niks te maken heb met de holocaust. Mogelijk dat deze opmerking in een antisemitisch hoekje wordt gezet omdat men de waarheid niet wil horen. Joden bekritiseren wordt al snel als antisemitisme afgedaan en dan is de discussie direct afgelopen.

Ivo Marien
Ivo Marien
8 jaren geleden

Hetzelfde kan gezegd worden van de Palestijnen. Die hebben nog minder in Palestina (land van de joden)gewoond dan de Joden aldaar, dus wat probeert dit artikel aan te tonen?

Knn
Knn
8 jaren geleden

[quote name=”Aardebewoner”]Wat een taboe is vast te stellen dat de Joden nog steeds de holocaust “benutten” om er profijt van te hebben en andere volken te manipuleren door schuld aan te praten. De holocaust op de joden is de holocaust met de meeste publiciteit. Er zijn echter ook andere holocausts geweest bijvoorbeeld op de Indianen, Aboriginals, Armeniers, slavenhandel met negers enzovoorts. Maar daarover wordt veel minder gesproken en geschreven. De joden slaagden er in om hun holocaust een prominente plek te laten krijgen in het bewustzijn van de mens. Op de lagere school werd me geleerd je joden toch vooral heel zielig te moeten vinden terwijl ik als kind toch niks te maken heb met de holocaust. Mogelijk dat deze opmerking in een antisemitisch hoekje wordt gezet omdat men de waarheid niet wil horen. Joden bekritiseren wordt al snel als antisemitisme afgedaan en dan is de discussie direct afgelopen.[/quote]

Helemaal mee eens!

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

corona

Zender roept op coronadoden te melden, krijgt tienduizenden reacties over sterfgevallen na prik

De Amerikaanse regionale zender WXYZ-TV plaatste enkele ...

arts

Gelekte video: topartsen bespreken het opkloppen van covidcijfers om mensen bang te maken

Er zijn beelden opgedoken van Amerikaanse artsen ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

25
0
We lezen graag je reactie!x