Homepagina » Gezondheid » Meditatie kan chronische ontsteking remmen
Meditatie kan chronische ontsteking remmen

Meditatie kan chronische ontsteking remmen

Mensen die lijden aan chronische ontstekingsziekten – zoals reumatoïde artritis, inflammatoire darmziekten of astma – kunnen baat hebben bij de meditatietechniek mindfulness.

Dat blijkt uit een studie van neurologen die verbonden zijn aan de Universiteit van Wisconsin-Madison.

Het verminderen van stress door middel van mindfulness, oorspronkelijk bedoeld voor patiënten met chronische pijn, wordt onder meer bereikt door middel van ademhalingsoefeningen en lichamelijke sensaties.

Effectiever

“We wilden een ingreep ontwikkelen die gericht was op positieve verandering en de mindfulness-benadering vergelijken met een gelijkwaardige ingreep,” zei hoofdonderzoeker Melissa Rosenkranz. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Brain, Behavior and Immunity.

Tijdens de studie werden twee methoden met elkaar vergeleken. Het ene programma bood mindfulness terwijl het andere programma gericht was op het verbeteren van gezondheid zonder daarbij gebruik te maken van mindfulness. Dit laatste programma bestond uit informatie over voeding, fysieke activiteit en muziektherapie.

Met behulp van een stresstest en een zalfje werden respectievelijk psychologische stress en ontsteking van de huid opgewekt waarna de reactie van het immuun- en endocrien systeem werd gemeten. De mindfulness-benadering bleek effectiever in het remmen van de ontsteking.

Standaardbehandeling

De resultaten hebben aangetoond dat mensen die lijden aan chronische ontstekingsziekten baat kunnen hebben bij ingrepen die zijn ontwikkeld om emotionele reactiviteit terug te dringen. De studie stelt verder dat mindfulness ontstekingen beter weet te remmen dan andere activiteiten die het welzijn bevorderen.

Rosenkranz wees er verder op dat een significant deel van de bevolking niet beter wordt van de beschikbare farmaceutische behandelingen. Sommige patiënten lijden als gevolg van de negatieve bijwerkingen van de medicijnen of reageren eenvoudigweg niet op de standaardbehandeling.

“De mindfulness-benadering biedt mogelijk een goedkoop alternatief voor standaardbehandelingen en kan gemakkelijk thuis worden beoefend,” zei ze. De Universiteit van Wisconsin-Madison doet rigoureus onderzoek naar de fysiologische effecten van meditatie op het brein en de kracht van het brein om menselijke gezondheid te beïnvloeden.

Bron: Wisc.edu

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Hunting Wolf schreef:

  In China zijn ze slimmer omdat ze iedere ochtend tai-chi doen.MASSAAL.Tai-Chi is echter een ander vorm van mediteren,met dezelfde gunstige uitwerkingen als boven beschreven.

  0 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  Voor mindfulness heb je echt geen cursus nodig.
  Probeer evenwicht in jezelf te vinden, door alles weloverwogen te doen.
  Je kunt zelf die rustige vijver zijn tussen alle tumult en hectiek.
  AFLEREN….daar gaat het om, i.p.v. aanleren.
  Mindfulness is een goed antwoord op de ondergravende manier van leven die ons van kinds af is aangeleerd.

  0 likes
 • blup schreef:

  Andersom ook trouwens; Chronische ontsteking kan meditatie remmen.

  0 likes
 • kengai schreef:

  Waarom heet het mindfulness, is dat om westerlingen sneller over de brug te krijgen, want het is gewoon yoga-meditatie.
  Tai-Chi is meditatie in beweging en dat werkt ook geweldig of Qi-Gong oefeningen speciaal voor de gebieden waar jij problemen hebt.
  De oosterse gezondheidszorg is de onze ver vooruit, wij leven in de middeleeuwen wat gezondheid betreft, hier denken mensen dat je lichaam een machine is, los van de geest en dat je alles oplost met een pilletje of spuit of operatie en dat al het andere kwakzalverij is en dat terwijl de huidige gezondheidszorg kwakzalverij is voor een groot deel, misleiding, geldzucht.

  0 likes
 • Avatar_777 schreef:

  [quote name=”kengai”]Waarom heet het mindfulness, is dat om westerlingen sneller over de brug te krijgen, want het is gewoon yoga-meditatie.
  Tai-Chi is meditatie in beweging en dat werkt ook geweldig of Qi-Gong oefeningen speciaal voor de gebieden waar jij problemen hebt.
  De oosterse gezondheidszorg is de onze ver vooruit, wij leven in de middeleeuwen wat gezondheid betreft, hier denken mensen dat je lichaam een machine is, los van de geest en dat je alles oplost met een pilletje of spuit of operatie en dat al het andere kwakzalverij is en dat terwijl de huidige gezondheidszorg kwakzalverij is voor een groot deel, misleiding, geldzucht.[/quote]
  Helemaal mee eens.

  0 likes
 • doler schreef:

  ach een nederlander die gaat mediteren?
  mindfull is inderdaad gewoon een ander woord ervoor, stelt gewoon niets voor is weer een geld trekker
  gewoon ziitten en ogen dicht en laat maar komen die rust, zoek desnoods een meditatie centrum op om het te leren want je kan het niet na 1 keer

  0 likes
 • wolfje schreef:

  het hele leven is een chronische ontsteking ‘zeg ik altijd maar’

  0 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Ik ken mensen die ietwat ontstekerig zijn en die hebben `vaak` last van ontstekingen.
  In mijn bewustzijn is dat er niet ´ontstekingen´ alhoewel ik volgens de definitie van ontstekingen ik af en toe wel last van de verschijnselen heb van iets wat je zou ,in de medische matrix, kunnen vatten als een `ontsteking`. Echter ik ga hier niet over mekkeren bij de dokter om een pot pillen ´ontstekingremmers of zo´ te verkrijgen. Een pijntje hier of daar hoort volgens mij min of meer bij het leven. Het wemelt in NL van piepertjes die om het minste of geringste naar de dokter rennen. Het leven is zwaar en enige acceptatie in dezer maakt je ietwat vrij. En overvloed bestaat welzekers !! Maak je dus niet zo druk !! Je hoeft niks !!

  0 likes
 • mario schreef:

  klopt! sinds ik dit doe heb ik geen last meer van astma;) m’n longfunctie wordt beter zelfs blijkt uit onderzoek

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”wolfje”]het hele leven is een chronische ontsteking ‘zeg ik altijd maar'[/quote]
  Het leven is een ongeneeselijke ziekte. Op het eind van de ziekte gaan we allemaal dood.Dat zeg ik vaak!!Zeker als ik om me heen kijk.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  advocate

  Advocate doet boekje open over Obama, Biden en ‘criminele Clinton-kliek’: ‘Veel erger dan we dachten’

  Sidney Powell, advocate van oud-generaal Michael Flynn, ...

  zweden

  Zweedse arts kondigt aan: ‘Corona is voorbij in Zweden’

  Zoals velen inmiddels zullen weten, ging Zweden ...

  >