In reactie op de ‘toenemende hitte’ door ‘klimaatverandering’ hebben TNO, het KNMI, het RIVM en de VU gezamenlijk een nieuwe index ontwikkeld: hittekracht.
Hittekracht wordt net als windkracht uitgedrukt in een genummerde schaal oplopend vanaf 1. Het doel van deze index is zowel het algemene publiek als werknemers in verschillende beroepsgroepen beter voor te bereiden op extreme hitte.
Het model houdt rekening met hoe goed iemand zich kan aanpassen aan de ‘hitte’, ook wel ‘hittefit’ genoemd. Dit hangt af van onder meer activiteitsniveau, kledingkeuze, aanpasbaarheid van de omgeving en persoonlijke gezondheid.
Blijkbaar wil het niet echt vlotten met alle voorspelde doemscenario’s dus dan maar een aangename 23 graden als levensgevaarlijk proberen te verkopen. pic.twitter.com/IC5stfR9Z1
— Sander van D. (@Sandervandam2) December 4, 2024
23 graden ‘kan ook heel riskant zijn’
“We zien dat warme dagen in het opwarmende klimaat steeds vaker voorkomen,” zegt Boris Kingma van TNO tegen het AD, dat schrijft dat ‘23 graden ook heel riskant kan zijn’.
Tijdens de Dam tot Damloop in september was het slechts 23 graden, maar toch zorgden zon, weinig wind en hoge luchtvochtigheid dat tientallen lopers last kregen van hittestress, beweert Hein Daanen van de VU.
Er wordt schamper gereageerd op de nieuwe index. “De onnozelheid van de Jostikrant – en kennelijk ook van het KNMI en TNO – kent echt geen grenzen meer. Wie gelooft die lui nog?” vraagt advocaat Bart Maes.
Houd toch op
Auteur en spreker Hans van Tellingen reageert: “Echt, jongens. Houd toch op.”
“Is deze ‘gevaren-index’ van 23 graden Celsius ook van toepassing in landen die zuidelijker liggen dan Nederland? Lopen Spaanse, Portugese, Italiaanse sporters, joggers en fietsers geen onverantwoord gezondheidsrisico omdat het daar warmer is dan hier? Is er überhaupt nog een leven voor inwoners van subtropische of tropische gebieden? Is het nog wel verantwoord om op vakantie te gaan naar warmere oorden en daar via de trap naar de hotelkamer te gaan? Of is men gewoon een beetje ‘einde raad’ om de klimaathysterie nog op het netvlies te krijgen?” vraagt podcastmaker en ondernemer Vincent Vandeputte zich af. “Opgelet: sarcasme.”
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
VIDEO: Rijden op lucht met de AIRPod-auto
Google doet opmerkelijke uitspraak: onze kwantumcomputer heeft toegang tot parallelle universa
Ook artsen kritisch over coronapas: ‘Het lijkt allang niet meer om gezondheid te gaan, maar om controle’
Redacteur grote Duitse krant ‘plaatste verzonnen verhalen voor de CIA’: “We leven in een bananenrepubliek”
Geluiden dat Sandy Hook-schietpartij een hoax was steeds hardnekkiger
‘Nederland Luilekkerland’: dit doen asielzoekers zodra ze hun verblijfsvergunning hier hebben
Trump waarschuwt tegen griepprik: “Ik injecteer geen troep in mijn lichaam”
De X-Files van Australië: UFO tilt auto op en verbijsterende graancirkels
Walvis bedankt bevrijders met schitterende show (video)