Homepagina » Gezondheid » Sommige honingsoorten effectiever dan antibiotica
Sommige honingsoorten effectiever dan antibiotica

Sommige honingsoorten effectiever dan antibiotica

Onlangs zei professor Sally Davies, medisch expert van de Britse regering, dat superbacteriën waarop antibiotica geen vat meer hebben, even gevaarlijk zijn als terrorisme. Hij sprak van een ‘catastrofale bedreiging’.

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat een goed alternatief al voorhanden is. Het is kleverig en wordt gemaakt door bijen.

Australische wetenschappers hebben aangetoond dat sommige honingsoorten beter helpen bij de behandeling van wonden en infecties dan antibiotica.

In tegenstelling tot antibiotica, die alleen tegen sommige bacteriën werken, bestreden de honingsoorten alle schadelijke bacteriën, waaronder een soort die resistent was tegen liefst 13 verschillende antibiotica.

De bacteriën ontwikkelden bovendien geen resistentie tegen honing terwijl ze wel resistent werden tegen antibiotica. De onderzoekers gebruikten onder meer manukahoning uit Nieuw-Zeeland. Van deze honing is een medicinale versie beschikbaar, maar die wordt niet wijdverspreid gebruikt in ziekenhuizen.

Effectieve alternatieven

“De meeste bacteriën die in ziekenhuizen infecties veroorzaken zijn resistent tegen tenminste één antibioticum,” zei hoogleraar Dee Carter van de Universiteit van Sydney. “Er zijn dringend nieuwe manieren nodig om huidinfecties te behandelen. Bacteriën worden snel resistent tegen nieuwe antibiotica. Veel grote farmaceutische bedrijven maken geen antibiotica meer omdat ze weinig meer opleveren. De ontwikkeling van effectieve alternatieven zou daarom veel levens kunnen redden.”

De honing die werd getest is gemaakt door bijen die zich voeden met de bloesem van de manuka, een kleine boom uit de mirtefamilie. De manuka is vooral bekend van het feit dat de producten gemaakt van deze boom een grote antibacteriële werking hebben. De Maori gebruikten de boom reeds als natuurlijk medicijn. Van delen van de boom wordt ook theeboomolie gemaakt.

Methylglyoxaal

De honing bleek onder meer effectief te zijn tegen superbacteriën, zoals vleesetende bacteriën of de Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), aldus Carter. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.

“We weten niet precies hoe deze honingsoorten infecties voorkomen en bestrijden, maar er lijkt een wisselwerking op te treden tussen methylglyoxaal en een aantal andere stoffen in de honing die voorkomen dat schadelijke bacteriën nieuwe strengen kunnen ontwikkelen.” 

Gerelateerd:

 Vind je dit leuk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. Zo jammer dat Islam het meest onbegrepen filosofie is…(dus geen geloof of religie, het is een levenswijze)

  De leveringen van onze Profeet SAW 1400 jaar terug…en de Qur´an hebben al meerdere malen ons gewezen op de heling vanuit het natuur: Honing, Zwarte sesam olie, heet water, miswak is slechts een greep van wat door Islam is geindtroduceerd. We hebben zelfs een vers inde Qur’an wat goed en slecht is voor ons lichaam. Zoals ik zei: Islam is een levenswijze en geen religie.

  Zoals de profeet Mohammed (saw) al zei.
  Er zijn twee medicijnen
  De Quraan en…..honing.

  1 likes
 2. Zoals Profeet Mohammed SAW 1400 jaar geleden had overgeleverd….

  “Er zijn 2 soorten medicijnen, de Koran en de honing”.

  So true, we verwaarlozen onze ziel en lichaam. Zo jammer, dat Islam een onbegrepen levenswijze is…echter niemand kan de ware boodschap ontkennen zolang de waarheid verspreid wordt onder de spirituele mensen.

  1 likes
 3. De bijen worden de dood ingejaagd. Te gevaarlijk voor bigpharma. En iedereen maar honing op zijn brood smeren en bij de geitekaas. Onbegrijpelijk.
  Dat hebben die beestjes zelf nodig om te leven/overleven. Goed en slecht nieuws dus eigenlijk.

  0 likes
 4. wat nu als die superbacteriën, het terrorisme zelf blijken te zijn?

  0 likes
 5. Daarom worden er ook robotbijen gemaakt hahaha !!!???

  0 likes
 6. van vitamine c of het natriumzout ervan, houden ze ook niet bleek uit eigen onderzoek.

  0 likes
 7. Prachtig, nu nog wat tegen ADHD of krijgen we later te horen dat die in het voordeel zijn in dit nieuwe tijdperk en dat het zo hoort te zijn.

  0 likes
 8. Een ander bijen product genaamd propolis is nog veel sterker antibiotisch.
  Al bekend bij de oude Egyptenaren en Grieken,gebruikt voor talloze ‘kwalen’ uitwendig en inwendig.
  Bijen maken dit van hars van bomen en voegen daar een eigen stof aan toe,dit om de naden in korven te dichten en de bijenpopulatie te verzekeren van sterke genen.
  Zelf al gebruikt bij fikse wond in vingers door lintzaag,bij schaafwonden,lichte verbranding van de zon ( de volgende dag gewoon fiks bruin :-)),tatoeeren,genezing normaal een week of twee/drie ,nu ong. een week of korter .
  Maar ook bij inwendige ontstekingen een wondermiddel.
  Bij een goede imker te verkrijgen als zalf/creme/tinctuur/tabletten en capsules.
  Google er zelf maar eens op; propolis dus.

  0 likes
 9. [quote name=”Pascal”]Prachtig, nu nog wat tegen ADHD of krijgen we later te horen dat die in het voordeel zijn in dit nieuwe tijdperk en dat het zo hoort te zijn.[/quote]

  Deze opm. leidt tot de interessante gedachte dat het ontbreken van enige vorm van wat men tegenwoordig ADHD noemt feitelijk een ongezonde matheid is waar je maar beter geen last van kan hebben.

  0 likes
 10. ADHD? Heeft onlangs de ‘uitvinder van ADHD’ niet toegegeven dat ADHD dus helemaal niet bestaat, maar dat het een door de farmaceutische industrie gecreëerde ziekte is waardoor 1 op de 10 kids nu verplicht medicijnen slikt tegen deze ‘ziekte’…?

  0 likes
 11. gebruik al een paar maanden propolis tegen de klachten vermeld op de bijsluiter, maar helaas, helpt niet. Ik voorzie een gevalletje mms of zwarte zalf…iets wat niet helpt en waar toch iedereen van aan geeft dat het helpt

  0 likes
 12. [quote name=”JD”]ADHD? Heeft onlangs de ‘uitvinder van ADHD’ niet toegegeven dat ADHD dus helemaal niet bestaat, maar dat het een door de farmaceutische industrie gecreëerde ziekte is waardoor 1 op de 10 kids nu verplicht medicijnen slikt tegen deze ‘ziekte’…?[/quote]
  Verbaasd me niets, vroeger zeiden ze: ‘dat jong wil niet leren’ of ‘hij zit altijd met zijn hoofd ergens anders’. ADHD moest nog uitgevonden worden. met die jongetjes en meisjes was overigens niets mis.

  0 likes
 13. [quote name=”Suna”]Zo jammer dat Islam het meest onbegrepen filosofie is…(dus geen geloof of religie, het is een levenswijze)

  De leveringen van onze Profeet SAW 1400 jaar terug…en de Qur´an hebben al meerdere malen ons gewezen op de heling vanuit het natuur: Honing, Zwarte sesam olie, heet water, miswak is slechts een greep van wat door Islam is geindtroduceerd. We hebben zelfs een vers inde Qur’an wat goed en slecht is voor ons lichaam. Zoals ik zei: Islam is een levenswijze en geen religie.

  Zoals de profeet Mohammed (saw) al zei.
  Er zijn twee medicijnen
  De Quraan en…..honing.[/quote]

  mohamed is geen profeet. Hij was een analfabeet en een moordenaar die als warlord niet zou misstaan in het huidige politieke klimaat van bijv. afghanistan. Een profeet brengt geen boodschap van dood tenzij hij een volgeling van maangod lucifer is. Ooh wacht…MAAN…

  0 likes
 14. Was al aardig bekend toch ?! Manuka wordt volgens mij al tijden gebruikt , ook tegen oa ziekenhuisbacterien.

  0 likes
 15. Vivere Resonantie

  ADHD / ADD en andere vormen van hyperactiviteit kan veroorzaakt worden door een verhoogde hersenactiviteit. Ik heb veel kinderen mogen helpen door o.a. het balanceren van Alfa en Béta Frequenties.

  Bij allergie heb ik succes door het auto-immuunsysteem grondig te schonen van giftige overbelasting van bv. zware metalen (amalgaam en vaccinaties) Daarna worden cellen gevoed met nieuwe energie en zal het zelfherstellende vermogen (immuunsysteem)worden geactiveerd waardoor allergie kan ‘oplossen’

  0 likes
 16. Colloidaal Zilver is ook een interessante natuurlijke anti-bioticum, echter zonder de bijwerkingen van de medicinale anti-biotica.

  Bovendien doodt het veel meer schadelijke bacterien. En de goede bacterien blijven behouden.

  Het is zowel in te nemen als uitwendig te gebruiken bij bijvoorbeeld oorontsteking. Wij hebben er veel baat bij gehad en onze kinderen hebben nog nooit anti-biotica als medicijn hoeven innemen door dit krachtige alternatief. Goede kwaliteit colloidaal zilver kun je bestellen via http://www.meditecheurope.nl.

  Op een natuurlijke gezondheid!
  Evert

  0 likes
 17. Vivere, zeg dat nu niet, want wij hebben hier een paar experts en die maken je helemaal af, dus ga niet buiten de reguliere “geneeskunde” spelen, want jij hebt nergens bewijzen voor en de pillendraaiers zogenaamd wel.

  0 likes
 18. Honing, oh daarom probeerd de chemische industrie de bijen te vermoorden, wij mogen niet genezen worden.
  Wel zielig voor de bijen, die maken een top product en dan word het door de mens weer van hun afgestolen en krijgen zij het zeer slechte suikerwater.

  0 likes
 19. Master Mineral Solution (Jim Humble) kan je makkelijk zelf maken van eenvoudig keukenzout, in een veilige ongeveer 7% oplossing; Gebruik ik zelf zo en “does the trick”!
  http://www.watershedartsmedia.eu/1/glutenvrij/MMS.html?lang=nl

  0 likes
 20. [quote name=”mb”]Was al aardig bekend toch ?! Manuka wordt volgens mij al tijden gebruikt , ook tegen oa ziekenhuisbacterien.[/quote]
  Yes! Manuka honey from Nieuw-Zeeland. Een super goed produkt. Ook uitwending te gebruiken! Groetjes van Paquita.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

coronavirus

Heeft China het coronavirus gestolen van Canada en er een wapen van gemaakt?

Vorig jaar werd een verdachte lading onderschept ...

duitsland

Prijsexplosie! Stroomprijzen rijzen de pan uit in Duitsland door energietransitie: ‘erger dan gevreesd’

De Freie Demokratische Partei (FDP) in Duitsland ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.