Buitenland

Steenrijke Rockefellers keren olie-industrie de rug toe en investeren in schone energie

Help door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse familie Rockefeller, die steenrijk werd dankzij de olie-industrie, keert de oliesector de rug toe en kiest resoluut voor duurzame energie. Dat meldt een woordvoerder van de familie.

Het filantropische fonds van de familie Rockefeller, het Rockefeller Brothers Fund, haalt samen met ruim 800 andere investeerders en organisaties zijn geld uit de oliesector weg en investeert voortaan in duurzame energie. De sterk vervuilende olie- een steenkoolindustrie loopt hierdoor in totaal 50 miljard dollar mis. Tegen december volgend jaar moet die ‘desinvestering’ zijn opgelopen tot het driedubbele.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Het idee komt van milieugroep 350.org. Die wil stichtingen, bedrijven en universiteiten zo ver krijgen om te desinvesteren in de 200 bedrijven met het grootste aandeel steenkool- en aardolievoorraden, waaronder Exxon Mobile.

De keuze voor duurzame energie is van groot symbolisch belang. Volgens de woordvoerder stemt de beslissing overeen met wat de overleden oliemagnaat John D. Rockefeller zou hebben gewild. Dat is opvallend, want de familie Rockefeller is rijk geworden in de olie-industrie. “We zijn ervan overtuigd dat als John vandaag zou leven, hij in schone energie zou investeren,” zei voorzitter Stephen Heintz van het fonds van de Rockefellers.

“Een gezonde planeet in stand houden is een morele plicht,” zei Valerie Rockefeller Wayne, achter-achter-kleindochter van Rockefeller en één van de curatoren van het fonds. Het Rockefeller Brothers Fund moet niet worden verward met de grotere Rockefeller Foundation.

Rockefeller overleed in 1937. Hij was de belangrijkste pionier van de Amerikaanse olie-industrie. Met zijn bedrijf Standard Oil verdiende hij in de 19e eeuw miljarden, waardoor hij gold als de rijkste man ter wereld. In 2001 werd geschat dat zijn vermogen 200 miljard dollar zou bedragen. De filantropische organisatie van de Rockefellers is in 1940 opgericht door de zonen van John D. Rockefeller.

[De Morgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arnold
Arnold
9 jaren geleden

In goed initiatief maar bij de naam Rockefeller denk ik allereerst nog aan de addertjes onder het gras.

Aardebewoner
Aardebewoner
9 jaren geleden

Nou thoriumcentrales en zonneenergie dan maar Rockefeller en geen flauwe lelijke windmolensen al helemaal geen biobrandstoflandbouw. Als CO2 uitstoot de reden is dan doet ook Rockefeller mee met de CO2-leugen die zogenaamd klimaatveranderign veroorzaakt. CO2 is namelijk goed voor planten en die geven er zuurstof voor terug. Als er al klimaatverandering is dan is dit niet door de mens veroorzaakt maar door de zonneactiviteit. Vroeger vernderde het klimaat ook wel eens en toen was er geen industrie en geen auto’s.

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

Laten ze dan maar direct investeren in het ontwikkelen van Vrije Energie.

Jos Ripken
Jos Ripken
9 jaren geleden

Je moet deze op winst beluste veelvraten eigenlijk gewoon aansprakelijk stellen voor de geleden schade voor het TEGEN HOUDEN van de schone energie.
Ze hebben jarenlang het onderzoek naar schone energie tegengewerkt en daarom moeten we,als schadevergoeding, ze een paar TRILJOEN afhandig maken en dat compleet in de milieuvriendelijke energie en het onderzoek ernaar steken….
NIKS investeren…Inleveren en snel een beetje !
Laat ze eerst maar eens investeren in het opruimen van alle vervuiling die de olieindustrie veroorzaakt,
als teken van GOODWILL !

Back to top button
38
0
We lezen graag je reactie!x