Gezondheid

De geneeskrachtige werking van kastanjes

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De kastanjeboom komt oorspronkelijk uit Turkije. De boom verspreidde zich door Europa omdat kruisvaarders kastanjes meenamen als voer voor hun paarden. Zijn naam dankt hij waarschijnlijk aan de Griekse stad Kastanéia in Pontus, waar men hem op grote schaal cultiveerde. De Romeinen veranderden zijn naam in Castanea. De vrucht komt in september tevoorschijn en is in eerste instantie gehuld in een stekelige bolster.

De vrucht kan, nadat de bolster is verwijderd, worden geroosterd en gegeten. Makkelijker dan roosteren is het om de kastanjes te koken. Het is wel lastig om de hete, gekookte kastanjes te pellen. In Frankrijk, Zuid-Tirol en Hongarije eet men graag kastanjepuree. Het is daar in blikken of gemalen uit de diepvries te koop.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Vroeger droegen mensen een kastanje als een soort amulet om zichzelf gezond te houden. Kastanjes die dof werden, hadden hun werk verricht. Kastanjebomen hebben naar verluidt een sterke energetische werking. Waar de eik voor wijsheid staat en de wilg voor soepelheid, staat de kastanjeboom voor nieuw elan in het leven. Dit kun je vergelijken met de resetknop van je computer: de kastanje kan de negatieve elektrische lading van ons lichaam neutraliseren.

De kastanje bevat onder meer aesculine en aescine, versterkers voor bloedvaten, vooral voor fijnere aders en haarvaten in ons lichaam. Deze stoffen maken de binnenkant van de vaten schoon en zorgen voor de juiste spanning in de aders. Dat zorgt voor een betere doorbloeding in de weefsels.

De geneeskrachtige werking van de kastanje kun je in het bijzonder gebruiken bij: spataderen, aambeien, oedemen, vergeetachtigheid, zware benen en spierkrampen, vaatkramp, jicht en reuma. Ze helpen ook bij een algemene vermoeidheid.

De zaadjes kunnen worden gebruikt als geneesmiddel. De nuttigste actieve bestanddelen zijn aescinen, looistoffen en flavonglycosiden, die vaak tot een tinctuur worden verwerkt. Deze tinctuur kan worden gebruikt als krampstillend en pijnstillend middel en heeft een sterke werking op de bloedvaten en aders. Daarnaast helpt het tegen reuma, maag- en darmklachten of borstontsteking. Er kan ook een thee van worden gebrouwen die helpt tegen hoesten.

[The Optimist]

4.5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
garriet60
garriet60
9 jaren geleden

willen jullie ook even vertellen over welke kastanje het gaat ?? want niet iedere kastanje kun je eten dacht ik zo .

Aardebewoner
Aardebewoner
9 jaren geleden

Ik maak elk jaar kastanjesoep van tamme kastanjes die ik verzamel. heerlijk en voedzaam

Miss Nicky
Miss Nicky
9 jaren geleden

De kastanje die hier in Nederland groeien, kun je die dan eten, roosteren o.i.d. ? Ik heb toevallig thuis kastanjes liggen en wil het graag proberen maar wil wel zeker weten of dit mogelijk is. Ik heb ook geen enkel idee welke soort dit is. Ze zijn wel gemakkerlijk op te snijden of te pellen. Ze zijn erg zacht en smakken bitter. Dit zijn dan de wilde kastanjes ?

hannie
hannie
9 jaren geleden

gek dat steeds meer ouderwetse dingen nu boven komen drijven ,,grootouders deden altijd eenpaar kastanjes in hun zak
goed voor de reuma ,,doe het ook altijd ..
zo had je ook haarlemmer olie ..was je als kind ziek kreeg je warme melk met en paar druppels .niet lekker maar je werd wel beter,,alleen stonk je urine erg de volgende dag..
en bij oorpijn een paar druppels olie [[welke weet ik niet meer ..maar het hielp .was een klein flesje met een kurkje erop ,vader warmde het eerst tussen zijn handen .
de zgn moderene middelen daar wordt je beroerd van ,,kreeg een pil voor pijn ,knalde zo tegen de grond ,,een doos koste 40 eu ,de rest kon je weg gooien .

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x