Homepagina » Gezondheid » De geneeskrachtige werking van kastanjes
De geneeskrachtige werking van kastanjes

De geneeskrachtige werking van kastanjes

De kastanjeboom komt oorspronkelijk uit Turkije. De boom verspreidde zich door Europa omdat kruisvaarders kastanjes meenamen als voer voor hun paarden. Zijn naam dankt hij waarschijnlijk aan de Griekse stad Kastanéia in Pontus, waar men hem op grote schaal cultiveerde. De Romeinen veranderden zijn naam in Castanea. De vrucht komt in september tevoorschijn en is in eerste instantie gehuld in een stekelige bolster.

De vrucht kan, nadat de bolster is verwijderd, worden geroosterd en gegeten. Makkelijker dan roosteren is het om de kastanjes te koken. Het is wel lastig om de hete, gekookte kastanjes te pellen. In Frankrijk, Zuid-Tirol en Hongarije eet men graag kastanjepuree. Het is daar in blikken of gemalen uit de diepvries te koop.

Vroeger droegen mensen een kastanje als een soort amulet om zichzelf gezond te houden. Kastanjes die dof werden, hadden hun werk verricht. Kastanjebomen hebben naar verluidt een sterke energetische werking. Waar de eik voor wijsheid staat en de wilg voor soepelheid, staat de kastanjeboom voor nieuw elan in het leven. Dit kun je vergelijken met de resetknop van je computer: de kastanje kan de negatieve elektrische lading van ons lichaam neutraliseren.

De kastanje bevat onder meer aesculine en aescine, versterkers voor bloedvaten, vooral voor fijnere aders en haarvaten in ons lichaam. Deze stoffen maken de binnenkant van de vaten schoon en zorgen voor de juiste spanning in de aders. Dat zorgt voor een betere doorbloeding in de weefsels.

De geneeskrachtige werking van de kastanje kun je in het bijzonder gebruiken bij: spataderen, aambeien, oedemen, vergeetachtigheid, zware benen en spierkrampen, vaatkramp, jicht en reuma. Ze helpen ook bij een algemene vermoeidheid.

De zaadjes kunnen worden gebruikt als geneesmiddel. De nuttigste actieve bestanddelen zijn aescinen, looistoffen en flavonglycosiden, die vaak tot een tinctuur worden verwerkt. Deze tinctuur kan worden gebruikt als krampstillend en pijnstillend middel en heeft een sterke werking op de bloedvaten en aders. Daarnaast helpt het tegen reuma, maag- en darmklachten of borstontsteking. Er kan ook een thee van worden gebrouwen die helpt tegen hoesten.

[The Optimist]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • garriet60 schreef:

  willen jullie ook even vertellen over welke kastanje het gaat ?? want niet iedere kastanje kun je eten dacht ik zo .

  1 likes
  • 9forNews schreef:

   In het artikel wordt gerefereerd naar beide kastanjesoorten. De tamme kastanje kun je eten, deze is te herkennen aan een platte kant en een puntje met een wit pluimpje. De wilde kastanje (die veel ronder is) wordt medicinaal gebruikt in de fytotherapie. Het trekken van thee bij hoest en het maken van een tinctuur doe je dus van de wilde kastanje (ook paardenkastanje genoemd).

   5 likes
  • anita schreef:

   ik heb gehoord dat kastanjes goed zijn voor spataderen. en dat je hiervan thee kan zetten hoe maak ik de thee en hoe vaak moet je dit drinken per dag.

   2 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Ik maak elk jaar kastanjesoep van tamme kastanjes die ik verzamel. heerlijk en voedzaam

  5 likes
 • redice schreef:

  vind het raar dat er hier verschillende mensen het verschil niet kennen tussen wilde en tamme kastanjes..hoe zijn jullie zo sterk van de natuur vervreemd geraakt?

  de wilde kastanjes zijn giftig en je herkent ze omdat ze in een bolster zitten met doffe punten aan. de vrucht is dik en rond zonder puntje eraan.. de tamme en eetbare versie zit in een bolster met scherpe lange stekels en de vrucht heeft een platte en ronde kant en een puntje met haartjes eraan…zoals op de foto hierboven dus…

  4 likes
 • Miss Nicky schreef:

  De kastanje die hier in Nederland groeien, kun je die dan eten, roosteren o.i.d. ? Ik heb toevallig thuis kastanjes liggen en wil het graag proberen maar wil wel zeker weten of dit mogelijk is. Ik heb ook geen enkel idee welke soort dit is. Ze zijn wel gemakkerlijk op te snijden of te pellen. Ze zijn erg zacht en smakken bitter. Dit zijn dan de wilde kastanjes ?

  1 likes
  • 9forNews schreef:

   In Nederland groeien beide kastanjes. Je kunt de tamme, eetbare, kastanje herkennen aan dat er een platte kant en een puntje op het einde zit. De wilde kastanje is bol/rond, dus geen platte kant. Als ze heel bitter zijn is het de wilde kastanje, de tamme kastanje smaakt nootachtig.

   2 likes
   • Aardebewoner schreef:

    Meer planten die tamme kastanje want dat is goed. Deze noot is errug smakelijk om te eten. Je kan er met name soep van maken. Vele recepten van met tamme kastanjes zijn te vinden op Internet, kookboeken en zo. Prachtige plant deze kastanjeboom. Van het hout kun je bijvoorbeeld meubels maken. Ook is het een mooie boom om te zien die zelfs wel een jaar of duizend oud kan worden.

    2 likes
 • hannie schreef:

  gek dat steeds meer ouderwetse dingen nu boven komen drijven ,,grootouders deden altijd eenpaar kastanjes in hun zak
  goed voor de reuma ,,doe het ook altijd ..
  zo had je ook haarlemmer olie ..was je als kind ziek kreeg je warme melk met en paar druppels .niet lekker maar je werd wel beter,,alleen stonk je urine erg de volgende dag..
  en bij oorpijn een paar druppels olie [[welke weet ik niet meer ..maar het hielp .was een klein flesje met een kurkje erop ,vader warmde het eerst tussen zijn handen .
  de zgn moderene middelen daar wordt je beroerd van ,,kreeg een pil voor pijn ,knalde zo tegen de grond ,,een doos koste 40 eu ,de rest kon je weg gooien .

  3 likes
  • Mata schreef:

   Ja..dat is helemaal waar Hannie..net zoals je tegen kramp in je benen een stukje zeep in je bed moet leggen..( en vraag me niet hoe of waardoor het komt, want dat weet ik niet..geen placebo-geneuzel.. het werkt “gewoon”..)

   0 likes
 • maup schreef:

  ha,redice
  het originele artikel: http://theoptimist.nl/kruid-van-de-maand-kastanje/ kijk maar,
  staat een afbeelding van de Paardenkastanje en er word ook met geen woord over
  de tamme kastanje gesproken maar wel over een tinctuur maken van de paardenkastanje

  beter gewoon duidelijk zijn met wat is wat
  ja ben het met je eens veel mensen weten niet veel van deze
  dingen daarom is het belangrijk het goed en heel duidelijk uit te leggen

  groet
  maup

  0 likes
 • Zoutoplossing schreef:

  Jammer dat er weer fouten gemaakt worden in de tekst. Kastanjes zijn verspreid in Europa door de Romeinen en niet door de Kruisvaarders. Zit toch meer da 1000 jaar tussen…

  Voor de Romeinen was het een basisvoedsel, vandaar….

  0 likes
  • Aardebewoner schreef:

   Nou die Romeinen wisten blijkbaar wel wat smakelijk en voedzaam was en hebben met name tamme kastanjebomen in Groesbeek (heuveltjes ten oosten van Nijmegen geplant zo’n 2000 jaar terug). Het moge zo zijn dat die tamme kastanje meer en meer verspreid worde over Nederland.

   Weet wel dat deze tamme kastanje boom graag een basische bodem heeft dus wat puin of kalk in het plantgat (als u er een tamme kastanjeboompje plant is errug welkom voor dat tamme kastanje boompje).

   Tamme kastanjes houden niet van zure grond. De heuveltjes ten oosten van Nijmegen hebben nogal wat leem in de bodem wegens de voorlaatste ijstijd dus met voldoende basische bodem zat dat daar wel goed.

   Nou eventuele tamme kastanjeplanter puin, leem, kalk en/of zo en je boom groeit als kool nou ja als een enthousiaste tamme kastanjeboom dan.

   Veel succes !

   1 likes
 • maup schreef:

  waarom worden de 2 soorten kastanjes door elkaar gehaald
  wees svp duidelijk

  en welke zaadjes bedoel je in de tekst, de kastanjes?
  leg het hele verhaal eens goed en duidelijk uit!!
  in het originele artikel word namelijk helemaal niet
  over de tamme kastanje geschreven

  dit geeft verwarring

  groet
  maup

  0 likes
 • jan schreef:

  2 duidelijk verschillende soorten,

  Castania Sativa
  of de Aeculus hippo Castanum.

  De eerste is een lekkere kastanje, de 2e paardenvoer…
  De 1e veel eiwit 2e soort te veel taninen en looizuren om te kunnen eten.

  0 likes
 • vimax schreef:

  vimax

  De geneeskrachtige werking van kastanjes – NineForNews.nl

 • koos schreef:

  geef maar door aan het kankerfonds, dat zullen ze wel niet blij zijn, want dan kunnen ze geen onderzoeken meer doen, en geld verdienen aan behandelingen. Want de kastanje is goed tegen kanker, goed voor witte bloedcellen.

  0 likes
 • x

  Check Also

  tempel

  ‘Verborgen geometrisch patroon’ ontdekt bij oudste tempel ter wereld. ‘Dit had ik niet verwacht’

  De monolieten die zo’n 11.500 jaar geleden ...

  vitamine C

  Vitamine C werkt tegen het coronavirus, zegt expert. “20 procent minder kans op overlijden”

  Vitamine C is een eenvoudig en effectief ...

  >