Homepagina » Wetenschap » VIDEO: “De wereld die je om je heen ziet is niets meer dan een illusie”
VIDEO: "De wereld die je om je heen ziet is niets meer dan een illusie"

VIDEO: “De wereld die je om je heen ziet is niets meer dan een illusie”

De wereld die je om je heen ziet is niets meer dan een illusie. Dat zegt althans cognitief wetenschapper Donald D. Hoffman van de Universiteit van Californië – Irvine in gesprek met Quanta Magazine. Hij claimt dat we voor de gek worden gehouden.

Professor Hoffman stelt dat alles wat we om ons heen zien simpelweg een façade is waarachter een complexe en verborgen matrix schuilgaat. Als je een tomaat ziet liggen of een glas wijn ziet staan, zijn dat niets meer dan symbolen die ontworpen zijn om een actie of emotie uit te lokken, aldus de wetenschapper.

Snelkoppeling

Galileo schreef ooit: “Ik denk dat smaken, geuren, kleuren, enzovoorts zich in het bewustzijn bevinden. Zonder het levende wezen zouden ze niet kunnen bestaan.” Hoffman is het tot op een bepaalde hoogte eens met deze uitspraak.

Tijdens een TED-lezing lichtte hij zijn theorie toe aan de hand van een blauwe, vierkante snelkoppeling. Betekent dit dat het bestand op de computer ook blauw en vierkant is? Natuurlijk niet. “De snelkoppeling staat er niet om je de realiteit van de computer de laten zien. Hij staat er om die realiteit te verbergen,” zei Hoffman.

Complexe realiteit

De blauwe, vierkante snelkoppeling stuurt je gedrag en verbergt een complexe realiteit waar je niets over hoeft te weten. “Tijdens de evolutie zijn onze percepties gevormd zodat we konden overleven,” aldus Hoffman. “Dingen die we niet hoefden te weten werden verborgen.”

“En dat is bijna de hele realiteit, wat de realiteit ook moge zijn,” besloot hij.

[Quantamagazine]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • bert s schreef:

  Definitie van illusie.

  Een illusie is een schijnbare werkelijkheid of een onjuist idee van de werkelijkheid.
  Interessant, dan zijn de volgende zaken zeker een illusie aangezien we een onjuist idee van de werkelijkheid hebben.
  Democratie (politiek), financieel stelsel, 911 aanvallen, real soap tv, mainstreammedia, Joris Demnink, atheïsten, vaccinatie-zijn-goed-voor-je gedachte en …… Shit zeg, ze hebben gelijk, we leven in een illusie, de werkelijkheid(waarheid) wordt voor ons verborgen.

  12 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   In hoeverre is ons denken waarheid, als alles om onsheen een illusie is…

   3 likes
   • flardinga schreef:

    Loop even tegen de muur op, en bekijk en voel de reactie daarop, is het dan nog een illusie, wat een nonsens mensen!!!

    11 likes
    • Tinus schreef:

     ik zou zeggen neem is 10 gram gedroogde paddo’s doe oordopjes in en een blinddoek om, bekijk en voel de reactie daarop, is het leven dan nog echt? wat een pracht mensen!!! 🙂

     2 likes
    • Gaston schreef:

     Alles is energie en informatie die wij ontcijferen. Een botsing tssen mij en een muur is in feite een botsing tussen twee energie/informatievelden. Moeilijke concepten om te begrijpen, maar ik geloof er wel in. Ik zou deze wereld echter geen illusie noemen maar een heel erg incomplete werkelijkheid. Waarom? Wel, wij kunnen met onze zintuigen alleen het electro-magnetische spectrum ontcijferen. En dan nog alleen datgene van het electro-magnetische spectrum dat zich bevind in “zichtbaar licht.” Al de rest is (voor mensen) donkere materie. Het electro-magnetische spectrum is ongeveer 0.005% van het universum. Zichtbaar licht is zelfs maar een klein deel van dat. Met andere woorden, we zijn vrijwel blind. En dat alles betekent dat mensen helemaal niet zo slim of alwetent zijn als we denken. Moeilijk voor het opgeblazen ego van mensen om te aanvaarden, maar in feite weten we helemaal niks.

     2 likes
 • atomnics schreef:

  In mijn perceptie zijn wij allemaal oneindige multi dimensionale zielen wezens wat geen begin heeft en geen eind heeft. We zijn fysiek vlees en bloed aanwezig in de 3de dimensie een aardse realiteit die ook nog eens in harmonie dualistisch van aard blijkt te zijn. illusie? haha natuurlijk niet, alles wat moeder aarde te bieden heeft is zo echt als maar kan zij is de vergeten Princess. velen zijn haar vergeten namelijk maar hebben altijd die connectie gehad met haar en ze is er nog steeds als je met haar contact maakt vanuit je hart. de aarde is een levend wezen en heeft ook een ziel ook zij is multi dimensionaal geen illusie dus en ik spreek uit eigen ervaring. dit is wat men ons niet wil doen realiseren dat we weer de connectie aangaan met het levende (organische) moeder aarde, vader zon en het universum die 3 zijn levende wezens en multi dimensionaal. en gaan met elkaar in harmonie in co creatie samenwerkend aan de slag. door te zeggen dat alles om ons heen een illusie is zeggen ze eigenlijk ik wil weg hier van de aarde ik hoor hier niet thuis etc etc calimero slachtoffer gel*l.

  14 likes
  • hans coudyser schreef:

   je kan kiezen, ofwel een voorstelling binnen de kooi van menselijke perceptie of daarbuiten. Het beschrevene heeft uiteindelijk betrekking op een voorstelling binnen de kooi. Dit besef je pas nadat er om een of andere reden buiten bent gaan gluren. De goedhartig bedoelde beschreven perceptie zal amper nog invloed hebben op de huidige besturingssystemen die onze aard -van beiïnvloeding- manipuleren. Je gaat best op zoek naar wat ons tot onze menselijke aard gemaakt heeft en dring daar dan binnen. Onze werkelijke beïvnloeders (van perceptie) bevinden zich niet in onze menselijk kooi.

   4 likes
 • John schreef:

  Mischien wel het beste voorbeeld van de laatste 15 jaar : De oorlog tegen terrorisme is een illusie. Het is een middel die gebruikt word voor een ander doel, namelijk de oorlog tegen de mensheid.

  13 likes
 • Mikaël schreef:

  Heb de Ted lezing bekeken, erg verwarrend en materialistisch van aard ,hij gaat aan zovéél voorbij en associeert zaken die geen enkel verband met elkaar hebben . Hij vergelijkt de perceptie van een juweelkever met die van andere organismen , ook de mens . Op een vraag over de ‘theorie van Berkeley ‘ die zegt dat bewustzijn materie veroorzaakt (wat heel juist is ) antwoord ie , d’at hoef ik niet te doen , ik noem dit ‘bewust realisme ” Over de ziel en de geest weer geen yota ,is ie dan een atheist ? zou kunnen . verder nog vele zinloze associaties en onze werkelijkheid is een bureaublad ,waarvan je de iconen zeker niet mag wegdoen want dat zijn de fysieke aspecten van de wereld …Verder blijft hij een antwoord zoeken op de bron van alles : ik zal ze hem geven : misschien kan ie beter eens de Vedas kan lezen ha ha

  ” Deze oorzaak van de wereld , het is het vuur , het is de zon en de maan is het ook ; het is eveneens dit reine Brahman en dit water en dit belangrijkste der schepselen .Alle ogenblikken ,alle weken en alle maanden en alle jaren en alle eeuwen zijn uit hem ontstaan , ze zijn ontstaan ui een stralende persoonlijkheid , die niemand kan begrijpen , niet boven , niet beneden , niet in de omtrek en niet in het midden , waar we staan ! “

  6 likes
 • Eelke Piers schreef:

  Zo krijgt Plato nog gelijk

  4 likes
 • Kalki schreef:

  In Oosterse filosofien noemt men dit ‘Maya’.

  3 likes
 • hannie schreef:

  zo heb ik al jaren het gevoel dat de politici geen enkel werkelijkheids zin hebben .
  kijk soms met verbazing naar al dat ge goochel van die lui.
  er is alleen maar de dans om de macht .ze zijn gewoon pionnen die die gebruikt worden .
  en wat een ellende ze te weeg brengen.
  gewoon met mijn huisvrouw verstand..

  3 likes
 • Bassielides schreef:

  ‘wat je ziet dat is er niet’

  De NWO is er dus pas als je gelooft dat ie er is…….

  Machthebbers hebben pas macht als jij ze die geeft door te geloven dat ze die hebben

  Preppers preppen hun eigen ellende, zo creeren wij onze eigen gevangenis.
  https://www.youtube.com/watch?v=nH6rInAE9rk

  3 likes
 • Deneb schreef:

  Realiteit is zo persoonlijk waardoor het door anderen geobserveerd een illusie lijkt.

  2 likes
 • Elise49 schreef:

  Ruim de technologie op. Deze kopieert de natuurlijke orde. Het huidige systeem is failliet en gaat over in een andere dimensie.(internet, data, wifi satellieten). Als mens verlies je zo de controle.(totale mindcontrol) Voor mij is dit de Satan. Ik had niet voor niks al ruzie op 16 jarige leeftijd met een juf van kantoorpraktijk over de slechte invloed van pc. Dus mijn intuïtie werkt goed. En nee, ik ben niet gelovig opgevoed. Puur logisch nadenken.Sommige mensen vinden deze nep tijd geweldig. Ik dus niet, want het neemt al het levende over.

  2 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   Satan = 666 = keizer Nero volgens de numerologie.
   En ja, geef zelf het juiste voorbeeld en ruim jouw technologie op. 😉

   0 likes
  • faith schreef:

   Toen ik nog werkte las ik in de krant op kantoor waar ik toen werkte, dat John Lennon overleden was, ik werd ineens overmand door verdriet want ik was en ben nog steeds een groot fan van hem. Dan werd ik me daar uitgelachen, dat het een mafkees was die in het Hilton hele dagen in bed lag. Ik zei dat niet iedereen met zijn pakje brood om 08.00 naar zijn werk gaat en om 18.00 weer thuis. Ik had ook zo genoeg ineens van die bekrompen eenheidsworstmensjes.
   Ik wist ook dat dit een false flag was, zoiets zie je ten eerste aankomen als je weet hoe hij was en hoe hij bezig was. Als het dan gebeurt is je intuitie de eerste die en belletje laat rinkelen. Ik wist ook dat het een keer uit zou komen. In the Age of Aquarius.

   0 likes
 • frans schreef:

  We worden door niemand voor de gek gehouden. Dat doen we zelf door ons enkel in materialistische gedachten te wentelen.
  Maar goed dat we er zo achter komen dat enkel materieel denken ons isoleert van een spirituele wereld.
  Betrekken we beide in ons gedachten goed, dan wordt de wereld heel.

  2 likes
 • Johan schreef:

  Taal kan een groot probleem zijn om een niet-illusie uit te drukken, bijv. de lucht is blauw. De lucht is niet blauw, is is in deze zin een koppelwerkwoord en is staat voor eigenschap in de uitdrukking de lucht is blauw.
  De eigenschap van de lucht is niet blauw. De uitdrukking zou dan moeten zijn: de lucht kleurt blauw. Tevens drukt deze zin uit wat we bedoelen en het is correct Nederlands.
  Filosofen, psychiaters, beta wetenschappers en taalwetenschappers zijn wel degelijk bewust van de taalproblemen om bijv. problemen op te lossen.

  1 likes
 • wolfje schreef:

  zelfs uw betrouwbare herkenbare wereld van alledag heeft een door mensen gecreërde schimmige parallele realiteit. zij die het weten behoeft het niet vertelt te worden. zij die het niet weten verklaren u voor gek als u het poogt uit te leggen

  0 likes
 • Michael Jacobs schreef:

  Het verschil tussen illusie en werkelijkheid heeft zelf geen substantie, kleur, dikte of vorm. Het is dus een compleet verzinsel, een product van onze fantasie. Alleen wij, de auteurs van zulke en andere conflicten die wij menen waar te nemen, hebben het gezag om ze (hardop) voor ongeldig te verklaren. Daartegen zijn denkbeeldige tegenstellingen simpelweg niet bestand. Gelukkig maar. 🙂

  0 likes
 • Trix schreef:

  Ik raad ieder aan om eens de volgende docu te kijken.

  https://youtu.be/lMBt_yfGKpU

  0 likes
 • x

  Check Also

  Leef jij het leven waar je vroeger ooit van droomde?

  Waarschijnlijk niet… Als ik mensen vraag waarom ...

  Leven we in een computersimulatie - een echte Matrix - zonder dat we het weten? Dit zijn de verrassende signalen

  Leven we in een computersimulatie – een echte Matrix – zonder dat we het weten? Dit zijn de verrassende signalen

  Leven we in een computersimulatie die onze ...

  >