Homepagina » Innovatie » VIDEO: Audi laat auto’s op water en CO2 rijden
VIDEO: Audi laat auto's op water en CO2 rijden

VIDEO: Audi laat auto’s op water en CO2 rijden

Audi is begonnen met de productie van een synthetische brandstof die wordt gemaakt van water en CO2. In samenwerking met het bedrijf Sunfire werd de eerste lading e-diesel succesvol gemaakt in een fabriek in Dresden.

In eerste instantie wordt groene stroom gewonnen via zonnepanelen, windenergie en waterkracht. Hiermee wordt water verhit tot boven de 800 graden Celsius. Elektrolyse zorgt er vervolgens voor dat de stroom gesplitst wordt in zuurstof en waterstof. Daarna wordt waterstof geïsoleerd en vermengd met koolstofdioxide.

Het CO2-neutrale alternatief kan probleemloos in bestaande auto’s worden gegoten. E-diesel is omgedoopt tot ‘brandstof van de toekomst’. Het vooruitzicht van auto’s die op water en lucht lopen is aantrekkelijk, maar nog wel toekomstmuziek. De komende maanden verwacht Audi hooguit 3000 liter e-diesel te produceren.

De brandstof zorgt er niet alleen voor dat de motor van je auto stiller wordt, maar ook dat je tijdens het rijden minder schadelijke stoffen uitstoot. Sunfire mikt op een prijs van tussen de €1 en €1,50.

“Door CO2 op grote schaal als grondstof te gebruiken, kunnen we een cruciale bijdrage leveren aan de bescherming van het milieu en het efficiënte gebruik van hulpbronnen,” zei de Duitse minister van Onderwijs en Onderzoek Johanna Wanka. “Zo leggen we de basis voor een groene economie.”

[DeMorgen]


Vind je deze informatie interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. De kop is misleidend: de auto’s rijden niet op water en CO2. De auto’s rijden op e-diesel. Die e-diesel wordt gemaakt van water, CO2 EN (ZONNE-)ENERGIE. Het maken van die e-diesel is scheikundig gezien het omgekeerde van de verbrandingsreactie:
  brandstof + zuurstof –> water + CO2 + energie
  en nu omgekeerd:
  water + CO2 + energie –> brandstof(e-diesel) + zuurstof
  te vergelijken met wat planten doen bij fotosynthese:
  water + CO2 + energie –> brandstof(glucose) + zuurstof.
  Water en CO2 worden als het ware volledig gerecycled. Als je alle franje er af haalt rijden de auto’s dus eigenlijk op energie (uit zonnepanelen, windenergie, waterkracht — prima!) die in dit geval verpakt zit in e-diesel.

  9 likes
 2. Ach ja, we verzinnen gewoon weer wat nieuws om geld te kunnen verdienen. Terwijl je al motoren hebt die gewoon op water draaien zo uit de kraan. En dat kost zo goed als niets.

  We doen als grote fabrikanten gewoon net alsof onze neus bloed en die hobbyisten die prutsen aan motoren op water, watermist of waterstofgas is allemaal flauwekul.
  Tja, je moet natuurlijk als autofabrikant wel de olieconcerns in de kaart blijven spelen.

  1 likes
  • Water is een sterk gebonden molecuul. Daarom wordt het ook geproduceerd, samen met CO2, als restproduct van een verbrandingsreactie. De totale bindingsenergie van de brandstof en zuurstofmoleculen is kleiner dan van H2O en CO2 samen en dat verschil komt vrij bij de verbranding. Hoe je uit water energie moet halen is mij een raadsel, want om het molecuul uit elkaar te halen is meer energie nodig dan uit de vorming van eventuele reactieproducten weer vrijkomt. Vandaar dat het me ook niet verbaast dat er nog steeds niet rondrijdt op water, ondanks de claim van diverse charlatans al zeker sinds de jaren ’70 voor zover ik me kan herinneren.

   6 likes
 3. En zo blijven we maar kletsen over duurzame auto’s en die vervuilende elektrische batterijen produceren. Dit terwijl auto’s op zonne energie (eventueel gecombineerd met waterstof) al lang mogelijk zijn.

  Niet l*llen maar poetsen zou ik zeggen.
  Morgen is altijd alles weer wat beter…

  6 likes
 4. Dus uiteindelijk gaat die CO2 gewoon weer de lucht in…

  1 likes
  • CO2 neutraal betekent inderdaad dat je evenveel CO2 uit de lucht haalt, als je er opnieuw in stopt.

   Zo is bijvoorbeeld ook het duurzaam branden van hout CO2 neutraal (indien het transport beperkt blijft). Eerst haalt de boom de CO2 uit de lucht om te groeien (hout te produceren), en dan verbrand je de boom opnieuw om de energie er uit te halen.

   Fossiele brandstoffen zijn daarentegen niet CO2 neutraal, aangezien je dan CO2 de lucht in stuurt dat al miljoenen jaren in de bodemlagen gevangen zat. Daardoor wijzigt de hoeveelheid CO2 in de lucht, en krijg je effecten op de natuur (zoals het broeikas effect). Ook als je hout niet duurzaam brandt (bijvoorbeeld de grootschalige ontginning van het amazonewoud), dan stuur je CO2 die al miljoenen jaren in dat woud was opgeslagen plots de lucht in, en je plant geen nieuwe bomen die de CO2 terug kunnen omzetten naar energie.

   Nu vind ik het wel jammer dat hier nergens cijfers over het rendement gegeven worden. Bij iedere omzetting van energie gaat er ook een deel verloren als restwarmte. En het is niet duidelijk welke methode nu het meeste potentieel heeft: elektrisch rijden op een elektromotor, of elektriciteit omvormen naar e-diesel en gebruiken in een standaard motor.

   Maar ook als het rendement van e-diesel lager is dan dat van een elektromotor, dan nog zijn er voordelen aan e-diesel: het “herladen” van je energievoorraad gaat namelijk veel sneller met een chemische brandstof dan met elektriciteit (tanken vs batterij opladen), het weegt ook minder (wat allerlei voordelen voor milieu en rijgedrag oplevert), en diesel “lekt” minder energie dan batterijen (batterijen lopen vanzelf leeg na een periode).

   3 likes
   • Er zijn lichtere batterijen in ontwikkeling die je in een oogwenk kunt opladen. Enig nadeel zou dan de nodige, zeer hoge stroomsterkte zijn.
    En wat als je in een elektrische auto een solid-state, of een QEG-generator inbouwt die continu de accu’s bijlaadt. Probleem is nog de onthulling.
    Ik kan me niet voorstellen dat men in de toekomst de productie van motoren met 200 bewegende delen -die dateert van de 18e eeuw- zal handhaven ten nadele van een motor met één bewegend deel, waarbij kan weggelaten worden: de tandwielkast, koppeling, differentiaal uitlaatcomplex en meer.
    Al de experimenten met water, perslucht, koolzaad bio diesel enz, dat zijn allemaal (in de lucht) spartelende vissen.
    Eenvoud is het kenmerk van het ware.

    1 likes
  • Het is gewoon CO2 neutraal, best ok maar best ook wagens op hennepethanol en met hennepoliebatterijen, ik denk dat het beste is als we vele goede dingen combineren

   1 likes
 5. vraag je eens af wie dat heeft uitgevonden die persoon is hardstikke dood en Audi strijkt met de eer…tadaa…

  en wij allemaal bewondering voor AL DAT GOEDE waar die multinationals mee bezig zijn.

  don’t make me laugh

  1 likes
 6. Wat leeft van oa Co2? Jawel. Bomen en planten.
  Plant meer bomen en plant en kap minder bossen en Co2 verdwijnt al sneeuw voor de zon.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

award-winnende

Award-winnende klimaatactivist biedt excuses aan voor klimaatbangmakerij (en wordt gecensureerd)

De award-winnende klimaatactivist Michael Shellenberger schreef voor ...

mondkapjes

Waarom mondkapjes lang niet zo onschuldig zijn als gedacht

Het gebruik van mondkapjes is lang niet ...