Innovatie

VIDEO: Audi laat auto’s op water en CO2 rijden

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Audi is begonnen met de productie van een synthetische brandstof die wordt gemaakt van water en CO2. In samenwerking met het bedrijf Sunfire werd de eerste lading e-diesel succesvol gemaakt in een fabriek in Dresden.

In eerste instantie wordt groene stroom gewonnen via zonnepanelen, windenergie en waterkracht. Hiermee wordt water verhit tot boven de 800 graden Celsius. Elektrolyse zorgt er vervolgens voor dat de stroom gesplitst wordt in zuurstof en waterstof. Daarna wordt waterstof geïsoleerd en vermengd met koolstofdioxide.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Het CO2-neutrale alternatief kan probleemloos in bestaande auto’s worden gegoten. E-diesel is omgedoopt tot ‘brandstof van de toekomst’. Het vooruitzicht van auto’s die op water en lucht lopen is aantrekkelijk, maar nog wel toekomstmuziek. De komende maanden verwacht Audi hooguit 3000 liter e-diesel te produceren.

De brandstof zorgt er niet alleen voor dat de motor van je auto stiller wordt, maar ook dat je tijdens het rijden minder schadelijke stoffen uitstoot. Sunfire mikt op een prijs van tussen de €1 en €1,50.

“Door CO2 op grote schaal als grondstof te gebruiken, kunnen we een cruciale bijdrage leveren aan de bescherming van het milieu en het efficiënte gebruik van hulpbronnen,” zei de Duitse minister van Onderwijs en Onderzoek Johanna Wanka. “Zo leggen we de basis voor een groene economie.”

[DeMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
henk001
henk001
9 jaren geleden

De kop is misleidend: de auto’s rijden niet op water en CO2. De auto’s rijden op e-diesel. Die e-diesel wordt gemaakt van water, CO2 EN (ZONNE-)ENERGIE. Het maken van die e-diesel is scheikundig gezien het omgekeerde van de verbrandingsreactie:
brandstof + zuurstof –> water + CO2 + energie
en nu omgekeerd:
water + CO2 + energie –> brandstof(e-diesel) + zuurstof
te vergelijken met wat planten doen bij fotosynthese:
water + CO2 + energie –> brandstof(glucose) + zuurstof.
Water en CO2 worden als het ware volledig gerecycled. Als je alle franje er af haalt rijden de auto’s dus eigenlijk op energie (uit zonnepanelen, windenergie, waterkracht — prima!) die in dit geval verpakt zit in e-diesel.

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Dus uiteindelijk gaat die CO2 gewoon weer de lucht in…

JevWeazle
JevWeazle
9 jaren geleden

vraag je eens af wie dat heeft uitgevonden die persoon is hardstikke dood en Audi strijkt met de eer…tadaa…

en wij allemaal bewondering voor AL DAT GOEDE waar die multinationals mee bezig zijn.

don’t make me laugh

Loki
Loki
9 jaren geleden

Ach ja, we verzinnen gewoon weer wat nieuws om geld te kunnen verdienen. Terwijl je al motoren hebt die gewoon op water draaien zo uit de kraan. En dat kost zo goed als niets.

We doen als grote fabrikanten gewoon net alsof onze neus bloed en die hobbyisten die prutsen aan motoren op water, watermist of waterstofgas is allemaal flauwekul.
Tja, je moet natuurlijk als autofabrikant wel de olieconcerns in de kaart blijven spelen.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x