Tropische regenwouden groeien als gevolg van het stijgende CO2-gehalte van de atmosfeer sneller dan wetenschappers in eerste instantie dachten. Dat blijkt uit een nieuwe NASA-studie. Regenwouden absorberen ieder jaar ongeveer 1,5 miljard ton koolstofdioxide.
Hoofdonderzoeker dr. David Schimel van het Jet Propulsion Laboratory in Californië schat dat bossen en andere soorten vegetatie zo’n 2,7 miljard ton koolstofdioxide absorberen, ongeveer een derde van de totale CO2-uitstoot die door de mens wordt veroorzaakt.
Als gevolg van de toenemende CO2-uitstoot kunnen bossen over de hele wereld sneller groeien. Regenwouden bestaan veelal uit bomen die honderden jaren oud zijn. Er werd gedacht dat deze bomen niet veel koolstofdioxide kunnen absorberen en dat tropische regenwouden meer CO2 uitstoten dan ze absorberen.
Uit de nieuwe studie blijkt dat regenwouden veel meer koolstof verbruiken en veel sneller groeien dan altijd is aangenomen. Het team van dr. Schimel maakte gebruik van computermodellen, satellietbeelden en experimenten om in kaart te brengen hoeveel CO2 bossen uit de atmosfeer halen. De studie is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
Schimel waarschuwt dat ontbossing en klimaatverandering invloed kunnen hebben op de hoeveelheid CO2 die tropische regenwouden absorberen. Regenwouden zoals de Amazone spelen volgens de onderzoekers een veel grotere rol bij het uit de lucht halen van broeikasgassen dan voorheen werd gedacht.
Kijk: voormalig NAVO-militair maakt gehakt van officiële verhaal over Oekraïne
Media nemen officiële verhaal over aanslag op Skripal klakkeloos over. Hoogleraar legt uit waarom dit verhaal helemaal niet klopt
Op weg naar de cyborg: de cyborgtoekomst van de mensheid
Melinda Gates omschrijft ontmoeting met ‘weerzinwekkende’ Epstein: ‘Ik had er nachtmerries over’
Verpleegkundige maakt gehakt van Hubert Bruls: ‘Wij zijn niet overbelast door een virus’
D66’er pakt vliegtuig voor tripje van 32 kilometer
Rechtbankstukken: schietpartij Aurora werk van politiechef en Illuminati
Duitse pathologen onderzoeken sterfgevallen na covidprik en zijn verbaasd over de resultaten
Gezondheid consument in gevaar door wereldwijde fraude met voedsel: “Autoriteiten lopen achter de feiten aan”