
In Nederland zijn er bijna één miljoen mensen met suikerziekte. Per jaar komen er 50.000 patiënten bij. Wereldwijd hebben zo’n 350 miljoen mensen diabetes.
De farmaceutische industrie heeft in de laatste jaren verschillende nieuwe diabetesmedicijnen op de markt gebracht. Volgens artsen en deskundigen werken ze niet beter en zijn ze veel duurder dan de oude medicatie. Er zijn bovendien aanwijzingen dat ze een verhoogd risico geven op alvleesklierkanker en hartfalen.
In de richtlijn voor diabeteszorg ontraadt het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) om de nieuwe medicijnen voor te schrijven. De controverse rond de nieuwe middelen lijkt weinig invloed te hebben op het voorschrijfgedrag van huisartsen. Negen procent van de patiënten krijgt één van de dure nieuwe middelen.
Het NHG voegde begin dit jaar een door de farmaceutische industrie gesponsorde bijlage toe aan het huisartsenvakblad Huisarts & Wetenschap. In de bijlage uiten artsen hun kritiek op de richtlijn en breken ze juist een lans voor de nieuwe middelen.
Huisarts Bas Houweling schreef mee aan de diabetesrichtlijn. “Ik was geschokt,” zei hij. “Dat heb ik niet eerder gezien, dat het NHG een bijlage erin stopt over een ziektebeeld dat zo enorm gestuurd is, dat het ervan afdruipt. Waarin de NGH-standaard eigenlijk wordt weggeschreven met kul-argumenten. Dat moet je niet willen.”
NHG-voorzitter Rob Dijkstra zegt dat advertenties en commerciële bijlages nodig zijn om het vakblad draaiende te kunnen houden. “Achteraf gezien, als we kijken naar de tekst die erin staat, hadden we het natuurlijk moeten tegenhouden,” geeft hij toe.
Kijk de uitzending hier terug.
[VARA]
‘Zeer explosief materiaal’ over Jaap van Dissel: ‘Als dit waar is, is hij corrupt tot op het bot’
Kans op overlijden aan vaccinatie 6 tot 42 keer zo groot: ‘Stop herhaalprik nu’
Dit vertellen je voeten over je gezondheid
Bevolking IJsland komt stuk gezonder uit bankencrisis
Schok: ‘Politie zet energiewapens in tegen Australisch vrijheidskonvooi’
NASA-astronaut gebruikte afbeelding vliegende schotel als bureaubladachtergrond in ISS
Little Grandmother plaatst Atlantisch kristal in Nederlandse bodem
School voor hooggevoelige kinderen opent deuren in Meppel
3 populaire tassen voor vrouwen