Gezondheid

Bitterzoete suikermedicijnen: Vakblad huisartsen zwicht voor geld farmaceutische lobby

Help mee door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In Nederland zijn er bijna één miljoen mensen met suikerziekte. Per jaar komen er 50.000 patiënten bij. Wereldwijd hebben zo’n 350 miljoen mensen diabetes.

De farmaceutische industrie heeft in de laatste jaren verschillende nieuwe diabetesmedicijnen op de markt gebracht. Volgens artsen en deskundigen werken ze niet beter en zijn ze veel duurder dan de oude medicatie. Er zijn bovendien aanwijzingen dat ze een verhoogd risico geven op alvleesklierkanker en hartfalen.

In de richtlijn voor diabeteszorg ontraadt het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) om de nieuwe medicijnen voor te schrijven. De controverse rond de nieuwe middelen lijkt weinig invloed te hebben op het voorschrijfgedrag van huisartsen. Negen procent van de patiënten krijgt één van de dure nieuwe middelen.

Het NHG voegde begin dit jaar een door de farmaceutische industrie gesponsorde bijlage toe aan het huisartsenvakblad Huisarts & Wetenschap. In de bijlage uiten artsen hun kritiek op de richtlijn en breken ze juist een lans voor de nieuwe middelen.

Huisarts Bas Houweling schreef mee aan de diabetesrichtlijn. “Ik was geschokt,” zei hij. “Dat heb ik niet eerder gezien, dat het NHG een bijlage erin stopt over een ziektebeeld dat zo enorm gestuurd is, dat het ervan afdruipt. Waarin de NGH-standaard eigenlijk wordt weggeschreven met kul-argumenten. Dat moet je niet willen.”

NHG-voorzitter Rob Dijkstra zegt dat advertenties en commerciële bijlages nodig zijn om het vakblad draaiende te kunnen houden. “Achteraf gezien, als we kijken naar de tekst die erin staat, hadden we het natuurlijk moeten tegenhouden,” geeft hij toe.

Kijk de uitzending hier terug.

[VARA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Tja. Je kunt ook gewoon stoppen met chemisch afval eten.
Voor elk pharmaceutisch medicijn daat je aanneemt van de doktor kom je 1 stap dichterbij een gruwelijk einde van je leven.
Alles wat je nodig hebt kun je vinden in biologisch eten, supplementen en kruiden uit de natuur.

trackback
BOINNK!!! | Nieuwsfeiten die het einde der tijden markeren, verzameld door Arie Goedhart
7 jaren geleden
Boerenkool
Boerenkool
7 jaren geleden

Alweer bewijs dat farmaceuten teveel macht hebben dankzij geldwolven zoals voedselgiganten, chirurgen, artsen, gezondheidsinstituten en overheidsbekleders. Ziekten worden gecreeërd, bevestigd, gepropageerd én uitgemolken door deze lieden die allemaal aangestuurd en gefinancierd worden door de farma-industrie.
Het is juist de bedoeling dat mensen ziek worden, zodat ze kunnen blijven verkopen, ontwikkelen en groeien.

Jpw
Jpw
7 jaren geleden

Ach pieter toch er zijn tientallen natuurlijke bloedverdunners, gebruik ze zelf ook.
Google maar ff naar natuurlijke bloedverdunners.

Ginkgo, kaneel water en ananas zijn uitstekend
Gr

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

18
0
We lezen graag je reactie!x