Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.
Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).
De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.
Aannemelijk
Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.
Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.
Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.
Alle
Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.
Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.
De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.
Darmkanker
Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.
Dit verdienen de directeuren van goede doelen in Nederland
Leugens over de bosbranden in de Amazone zijn bedoeld om het volk te hersenspoelen. Sky News-presentator knalt erin
Tweede huis burgemeester Halsema zet kwaad bloed: ‘Rijke linkse kliek leeft goed van uw belastingcenten’
Is het heelal een hologram, een computerprogramma, een zwart gat of een bubbel?
Ben je alleen? Of strategisch geplaatst?
VIDEO: Dikke zwarte rookwolken vastgelegd boven ‘UFO-basis’ Area 51
Dit is episch: Australische senator geeft 9 minuten durende donderspeech over vaccinatieschade
Britse topagent: “Groot-Brittannië dreigt een politiestaat te worden”
Geen ‘complottheorie’ meer: Rutte heeft geen bezwaar tegen vaccinatiepaspoort