Homepagina » Gezondheid » Veelgebruikte E-nummers blijken angststoornissen te veroorzaken. Vermijd voedsel met deze conserveermiddelen
Veelgebruikte E-nummers blijken angststoornissen te veroorzaken. Vermijd voedsel met deze conserveermiddelen

Veelgebruikte E-nummers blijken angststoornissen te veroorzaken. Vermijd voedsel met deze conserveermiddelen

Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen verlengen, kunnen een oorzaak zijn van angst en antisociaal gedrag, blijkt uit onderzoek.

Het gaat hierbij om de stoffen carboxymethylcellulose (E466) en polysorbaat 80 (E433).

De additieven veroorzaken een ontsteking in de darmen die van invloed is op de hersenen, en die kan leiden tot gedragsproblemen, aldus wetenschappers van de Georgia State University.

Aannemelijk

Proefdieren die werden blootgesteld aan emulgatoren presteerden minder goed op eenvoudige vaardigheidstests en waren bovendien angstiger.

Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen of de effecten bij muizen ook bij mensen zullen optreden.

Toch denken de onderzoekers dat het aannemelijk is om emulgatoren in verband te brengen met angst en antisociaal gedrag.

Alle

Ontstekingen leiden ook tot andere aandoeningen, waaronder artritis, diabetes en hartziektes.

Alle ontstekingsziekten kunnen te maken hebben met het gebruik van emulgatoren.

De wetenschappers adviseren om geen voedsel te eten met conserveermiddelen.

Darmkanker

Eerder werden bovengenoemde E-nummers al in verband gebracht met darmkanker.

Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Scientific Reports.

[Medisch Dossier]


Vond je dit artikel interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

  1. Ja het is bekend maar wat zijn de alternatieven? Biovoedsel is de grootste onzin die er is. Fabrikanten plakken ongestraft overal het woordje ‘Bio’ op en de consument denkt dat het goed is. Kwam laatst biologisch zout tegen.
    Als iemand iets weet dan hoor ik het graag.

    13 likes
    • Dat is niet helemaal waar, Bas. Om het etiket ´bio´ te mogen dragen moet het product wel aan een aantal criteria voldoen waaronder:
      -geen gebruik van kunstmest
      -geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
      -geen gebruik van GMO-voer
      Vaak zijn er ook regels voor leefruimte etc. zoals bij kippen. Biologische kippen hebben meer leefruimte gehad en worden later geslacht. Wel is het zo dat fabrikanten de regels zo ruim mogelijk interpreteren waardoor producten van de LIDL etc. nog Net het etiket bio mogen dragen terwijl producten van een winkel als de Ekoplaza vaak veel ruimer binnen de marges vallen en ook nog vaak uit de regio komen. Mij valt op dat mensen uit gemakzucht, hebzucht etc. nog niet bereid zijn om 50 cent meer te betalen voor een biologisch product en dan als excuus het argument gebruiken dat er mee gesjoemeld wordt en dat het dus toch niets uitmaakt. Biologisch is naar mijn mening vrijwel altijd beter dan het niet biologische gangbare product dus als je iets goeds wil doen voor jezelf en je omgeving, koop zoveel mogelijk bio, alle beetjes helpen!

      14 likes
      • Wie kan garanderen dat wat voor biologische producten door moet gaan het ook werkelijk zijn. En waarom meer betalen voor iets wat achteraf gewoon nep blijkt.. Daar wringt denk ik de schoen en gemak- of hebzucht heeft daar denk ik niet zoveel mee te maken. Het zal eerder gezond wantrouwen zijn, omdat steeds weer blijkt dat producten soms niet biologisch zijn, maar wel als biologisch worden aangeboden.

        Het is echter wel heel jammer voor telers en fokkers die serieus een goed biologisch product verkopen en door zwendel van anderen hun producten ongeloofwaardig of onnodig duur worden.

        7 likes
    • Geen processed food!!! Supermarkt links laten liggen.
      Fabrikanten blijven fabrikanten ze fabriceren
      Hun grootste onkostenpost is PR en marketing
      De gemiddelde mens stinkt overal in

      18 likes
  2. Een emulgator is een natuurlijke of chemisch bereide stof die het mogelijk maakt om vet en water te vermengen tot één geheel. Een voorbeeld van een emulgator is lecithine (E322), dat meestal uit sojabonen wordt gemaakt, maar ook wel uit zonnebloemolie.

    en waaruit bestaan wij uit voor 85%, daar zit het probleem als je dat begrijpt wat ik bedoel de ontsteking kurkuma scheid het vet(en de troep die daar in zit opgeslagen) weer dus een eet lepel kurkuma per dag en zwarte peper als je ontstekingen heb..
    pindakaas kan je goed met kurkuma mengen.. elke dag een boterham kurkuma pindakaas met lekker dik zwarte peper en flink wat keltisch zee zout..
    jij hoeft dit niet te doen als je een ontsteking heb het mag..

    4 likes
  3. Interessant onderzoekje : https://foodness.nl/wow-dit-gebeurt-er-als-een-gezin-drie-weken-lang-100-organic-voedsel-eet/

    Een kleinschalig en zeer eenvoudig onderzoekje maar toch veelzeggend of biologisch voedsel wel of geen verschil maakt. Verschil is duidelijk meetbaar in het bloed wat het gezondheidseffect op de lange duur nog niet aantoont natuurlijk, toch geef ik het graag de voorkeur van de twijfel boven niet biologische troep.

    4 likes
    • Je kunt het ook vaak proeven! Na een jaar lang biobananen, gewoon uit de supermarkt gegeten te hebben, kreeg ik een gewone chiquitabanaan voorgeschoteld. Ik vond hem naar niks smaken. Dat geldt ook voor bijv. eieren, vlees en noten, je proeft gewoon het verschil, zelfs als het maar een gewoon biologisch product uit de supermarkt is!

      0 likes
  4. @ Marie Ik kan mij Ekoplaze, lidl, etc, financieel niet verantwoorden,.. loop bij de voedselbank en dat is niet uit gemakzucht en hebzucht!. Ik loop b.v.b. dagelijks enkele kilometers om aardappelen en groente bij de boer uit het land te trekken.(met permissie!) Velen met mij werken “verplicht!” bij slecht betalende werkgevers,(de overheid!) omdat zij niet gezond zijn! Dit aantal onderbetaalde werknemers groeit dagelijks!
    Beseft U wel hoe rijk U bent?
    (Dat gemakzucht en hebzucht, viel bij mij ff niet prettig, vandaar deze reactie)
    Doe er wat mee

    2 likes
    • Beste Pjoter,
      Dat vind ik heel naar voor je. Je behoort echter tot een kleine minderheid. Zelf leef ik van een uitkering op bijstandniveau en ben ik dus ook beslist niet rijk maar weet heel veel te besparen door:
      -weinig luxeproducten te kopen
      -weinig/niets weg te gooien
      -op aanbiedingen te letten
      -zelf te koken, vaak voor meerdere dagen
      Ik zie wel degelijk heel veel gemakzucht om mij heen en hoewel hebzucht misschien niet het goede woord is valt mij op dat juist mensen die het vrij breed hebben niet bereid zijn om 50 cent meer te betalen voor een doosje biologische eieren etc. Bewust proberen te leven/eten heeft dus vaak helemaal niets met de portemonnee te maken.

      1 likes
    • Pjoter, je behoort echt niet tot een kleine minderheid. Ik vindt je dapper!
      Food for thoughts…

      0 likes
  5. Voedselbossen in stad en land is DE oplossing!
    Tot die tijd kunnen we met zijn allen een steentje bijdragen voor de meer dan 1 miljoen mensen die afhankelijk zijn van de voedselbanken
    We zijn op de wereld om elkaar te helpen nietwaar!
    Pay it forward!!!

    https://www.pifworld.com/nl/nonprofits/AfmN_BkLUvA/voedselbanken-nederland/about

    2 likes
  6. Licht migraine zou hierdoor ook veroorzaakt worden?

    0 likes
  7. Daarnaast is 50% van de NL bevolking te zwaar en eet men gemiddeld genomen ongeveer 300 kcal teveel per dag. Wat minder eten zou dus ook een besparing kunnen opleveren waarmee meer geld overblijft voor biologische producten.

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

diabetesvrij

Hoe je snel en gratis van diabetes geneest zonder onzin

Diabetes is een ziekte waarbij je bloedsuikerwaarde ...

suikerverslaving

Je bent eraan verslaafd en het sloopt je!

In dit artikel ga ik het hebben ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag, 21 november 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.