In plaats van een witte kerst is er dit jaar op eerste kerstdag een ander fenomeen te zien: volle maan. Het is zeer zeldzaam dat tijdens kerst de volle maan schijnt. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1977.
Sinds 1900 is er slechts drie keer een volle maan geweest met kerst. De maan gaat onder om tien over acht in de ochtend en de uren daarvoor is het vrij helder, dus kruip je bed uit en aanschouw. Het piekmoment van de maan wordt geschat rond 06.11 uur.
Erg goed te zien
De maan staat vrijwel precies tegenover de zon aan de hemel. We zien hierdoor de maan vrijwel de hele nacht. Hoewel de maan als geheel op dit moment erg goed te zien is, zijn er weinig details op de maan zichtbaar.
Doordat het zonlicht op de maan ongeveer uit de richting van de aarde komt zijn er vanaf de aarde geen schaduwen van kraters en bergen op de maan te zien, wat ervoor zorgt dat er nauwelijks contrast is op het maanoppervlak.
Maan van Yule
Een volle maan met kerst wordt ook wel de Maan van Yule genoemd of Volle Lange Nachten Maan. De naam verwijst naar de lange en donkere decemberavonden.
Vergeet vooral niet even naar buiten te kijken, want de volgende kans om dit fenomeen met kerst te zien is pas weer in 2034.
Er stroomt nog steeds water op Mars
Twee waterwerelden ontdekt buiten ons zonnestelsel
Avondklok met oud en nieuw? ‘Kabinet is helemaal de weg kwijt’
Kijk: Publieke omroep deinst er niet voor terug om ‘walgelijke’ grappen te maken over aanslag op Baudet
2018: ‘Trump bood geen hulp na orkaan Puerto Rico!’ 2020: Puerto Ricanen doen deze schokkende ontdekking
China maakt balans op: meeste mensen met corona zijn al hersteld
Overlevenden schietpartij in Florida worden ingezet als politieke pionnen. Dit is wat Soros hiermee te maken heeft
Wat heeft koningin Maxima nu weer gedaan: ‘Ze gaat volledig buiten haar boekje’
DNA-onderzoek langwerpige schedels uit Peru levert verrassende resultaten op. Bekijk de video