Homepagina » Natuur en Milieu » Vergeet niet even naar buiten te kijken met kerst, anders moet je 19 jaar wachten
Vergeet niet even naar buiten te kijken met kerst, anders moet je 19 jaar wachten

Vergeet niet even naar buiten te kijken met kerst, anders moet je 19 jaar wachten

In plaats van een witte kerst is er dit jaar op eerste kerstdag een ander fenomeen te zien: volle maan. Het is zeer zeldzaam dat tijdens kerst de volle maan schijnt. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1977.

Sinds 1900 is er slechts drie keer een volle maan geweest met kerst. De maan gaat onder om tien over acht in de ochtend en de uren daarvoor is het vrij helder, dus kruip je bed uit en aanschouw. Het piekmoment van de maan wordt geschat rond 06.11 uur.

Erg goed te zien

De maan staat vrijwel precies tegenover de zon aan de hemel. We zien hierdoor de maan vrijwel de hele nacht. Hoewel de maan als geheel op dit moment erg goed te zien is, zijn er weinig details op de maan zichtbaar.

Doordat het zonlicht op de maan ongeveer uit de richting van de aarde komt zijn er vanaf de aarde geen schaduwen van kraters en bergen op de maan te zien, wat ervoor zorgt dat er nauwelijks contrast is op het maanoppervlak.

Maan van Yule

Een volle maan met kerst wordt ook wel de Maan van Yule genoemd of Volle Lange Nachten Maan. De naam verwijst naar de lange en donkere decemberavonden.

Vergeet vooral niet even naar buiten te kijken, want de volgende kans om dit fenomeen met kerst te zien is pas weer in 2034.Vind je dit artikel leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Verschillende testen geven aan dat het maanlicht geen gereflecteerd zonlicht is.
  Het licht is totaal verschillend dan zonlicht, het is zelfs kouder licht, zie link.

  En vaak kun je de maan zien en de zon tegelijkertijd.
  Echter heeft de maan soms zichtbaar een variërende cirkelvorm minder dan de helft.
  Hieruit kun je de conclusie trekken dat het nooit de schaduw van de aarde kan zijn zoals ze ons vertellen.
  Iedereen kan dit voor zichzelf zien.

  The Moon Is Not Reflecting Sunlight
  https://www.youtube.com/watch?v=8iWLRMVjHUg

  2 likes
  • “Echter heeft de maan soms zichtbaar een variërende cirkelvorm minder dan de helft.
   Hieruit kun je de conclusie trekken dat het nooit de schaduw van de aarde kan zijn zoals ze ons vertellen.”

   Mede voor dit soort onbegrijpelijke zinnen lees ik ninefornews. Je kunt hier in de comments de grootst mogelijke onzin lezen waar de reaguurder serieus in gelooft en het dan vervolgens opschrijft op een manier waarvan je je afvraagt of hij zelf wel begrijpt wat hij schrijft.

   15 likes
  • inderdaad, het is bezaaid met siliciumdioxide en dat is wat de maan haar licht geeft.

   hier een intresant link over de maan.
   voor mij persoonlijk de waarheid over de maan

   4 likes
  • Wie heeft jou verteld dat de maanfasen door de schaduw van de aarde worden veroorzaakt?
   De enige situatie waarbij de schaduw van de Aarde een rol speelt is tijdens een maansverduistering. De maanfasen ontstaan doordat de maan terwijl ie om de Aarde draait telkens een andere hoek maakt met de zon. Bij nieuwe maan staat de maan vrijwel in dezelfde richting als de zon (dus dan is ie eigenlijk niet te zien) bij eerste kwartier maakt de maan een hoek van 90° met de zon en zien we de rechterkant verlicht en de linkerkant onverlicht; dan komt de maan dus ook 6 uur na de zon op en kun je ze de volgende ongeveer 6 uur tot de zon ondergaat dus inderdaad samen aan de hemel zien — nogal logisch. Bij volle maan staat de maan van de aarde uit gezien vrijwel tegenover de zon en kijken we tegen de volledig verlichte kant aan, enz.
   Het filmpje waar je naar linkt is lachwekkend. Twee verschillende plaatjes hebben kennelijk een verschillende temperatuur (er wordt niet uitgelegd op welke manier dat wordt gemeten maar het zal wel via IR en kleurtemperatuur gaan). So what? Wat die man had moeten doen was het zelfde plaatje meten op dezelfde plek, afwisselend wel en niet beschenen door de maan, bijv door er een afscherming voor te houden. Dat maanlicht gereflecteerd zonlicht is wordt onmiddellijk duidelijk als je het spectrum van de maan naast dat van de zon legt.

   10 likes
 2. De grote ontwaking staat voor de deur!

  8 likes
  • Volgens de aardbol cosmology, is het technisch gezien onmogelijk dat de maan vol te zien is, terwijl tegelijkertijd de zon te zien is aan de horizon. Ik ben benieuwd. Jij?

   3 likes
   • Op het moment dat de volle maan ondergaat komt de zon op. Toch beweren mensen dat ze de volle maan en de zon tegelijk boven de horizon hebben gezien (bijv als de volle maan net op is is de zon nog net niet onder of omgekeerd).
    Twee verklaringen: 1. de meeste mensen vinden de maan een dag voor en een dag na de officiële volle maan net zo goed “vol” (je ziet het verschil vrijwel niet)
    2. Door atmosferische refractie (breking van lichtstralen door de atmosfeer) worden objecten op of zelfs net onder de horizon als het ware een beetje opgetild. Zo is bijv. de zon meetkundig (technisch) gesproken al helemaal onder als wij hem nog met de onderrand op de horizon zien. Dus met vrij uitzicht op zowel de westelijke als de oostelijke horizon kun je zelfs als het precies volle maan zou zijn ze beide even (ca 10 minuten) tegelijk zien.

    7 likes
    • Regelrechte LEUGENS.

     2 likes
     • Je kunt het zelf controleren. Volg een kwartier voor zonsondergang de positie van de zon van minuut tot minuut (bijv met een kleine telescoop door oculairprojectie op een scherm). Dan zul je zien dat als de zon de horizon nadert hij iets langzamer lijkt te gaan. Het verschijnsel van atmosferische refractie was al aan de oude grieken bekend. Ptolemaeus schreef er een boek over in, als ik me goed herinner, de tweede eeuw na Chr.: “Optica”.
      Door heel hard leugens te roepen kun je dat niet onder het tapijt schoffelen.

      6 likes
     • Een derde verklaring: het baanvlak van de maan rond de aarde maakt een hoek van 5° met het baanvlak van de aarde om de zon (daardoor heb je ook niet iedere maand een zons- en maansverduistering).

      5 likes
 3. 2016 gaat het gebeuren.

  4 likes
 4. Zal het gemiddeld niet eens in de 29,5 jaar zijn? Omdat dat de omlooptijd tussen 2 nieuwe manen is. En die valt soms op de 1e, soms op de 2e en soms op de 25e enz. Dus 3x in 100 jaar is heel plausibel. Net als 33 of 34 x per millennium.

  2 likes
  • tussen twee nw manen zit 29,5 dag.

   6 likes
   • Inderdaad de omlooptijd is 29,5 dag. Dus de kans dat volle maan op 25-12 valt is 1 op 29,5 en aangezien het maar 1x per jaar 25 december is, is de kans dus eens in de 29,5 jaar gemiddeld dat op 1e kerstdag volle maan is. En dat geldt natuurlijk voor iedere kalenderdag, eens in de 29,5 jaar.

    6 likes
 5. Oei, oei, en nog eens oei. Volle maan doet rare dingen met mensen, zeker tegelijk met Kerst!
  Waarschijnlijk een hoop weerwolven op straat :o)

  10 likes
 6. Gut ik dacht te herinneren dat de maan én een HOLOGRAM was (hologrammen kunnen geen schaduw creëren) én een RUIMTESCHIP én door aliens gemaakt (die daar op wonderbaarlijke wijze in zijn baan is gezet)

  Snapputniemeer…

  6 likes
 7. Een witte kerst is ook zeldzaam.

  5 likes
 8. “Het is zeer zeldzaam dat tijdens kerst de volle maan schijnt. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1977.”

  Dit klopt niet. Mijn kleinzoon is geboren op kerstavond 2007. Toen was er een volle maan. Zelfs een met een halo erom! Ik heb daar toen een foto van gemaakt.

  2 likes
 9. Alles werkt samen ten goede.

  1 likes
 10. De maan is een ronde bol, maar vreemd genoeg kijk je nooit op de zijkant van de bol. Hoe je ook kijkt als het bijna boven je staat of opgaand of ondergaand, het beeld blijft het zelfde alsof het 2D is. Vreemd dat ik schijnbaar de enige ben die het opvalt.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Waarom de door mensen veroorzaakte global warming een verzinsel is

Europees Parlement krijgt van 700 prominente wetenschappers te horen dat er geen klimaatcrisis is. Dit zijn de emotionele reacties

Er is geen sprake van een klimaatcrisis. ...

Heeft een Chinese sonde een ruimteschip vastgelegd op de maan? Deze Schotse ufoloog beweert van wel

Amerika probeerde een atoombom tot ontploffing te brengen op de maan. Volgens deze kolonel greep ‘iemand’ in

In de jaren vijftig moest wijlen kolonel ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 5 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.