Homepagina » Financieel » “Het basisinkomen werkt, zelfs als 90% van de mensen de hele dag blowt en videospelletjes speelt”
"Het basisinkomen werkt, zelfs als 90% van de mensen de hele dag blowt en videospelletjes speelt"

“Het basisinkomen werkt, zelfs als 90% van de mensen de hele dag blowt en videospelletjes speelt”

Tegenstanders van het basisinkomen zeggen dat een inkomen zonder een vereiste tegenprestatie zal leiden tot een luie bevolking. De Amerikaanse ondernemer, programmeur en blogger Sam Altman voorspelt een hele andere uitkomst.

“Zelfs als 90 procent van de bevolking de hele dag blowt en videogames speelt, zou het systeem van het basisinkomen nog altijd blijven functioneren,” citeert Tech Insider hem.

Volgens Altman kan het basisinkomen een reusachtig productiviteitsverlies opvangen, zonder de economie te schaden. Daarnaast is het in zijn ogen een mythe dat mensen door een gegarandeerd basisinkomen niet langer geïnteresseerd zijn in werk.

Nog meer inspanningen

Het basisinkomen zal leiden tot financiële zekerheid, die niet demotiverend werkt, maar functioneert als stimulans, aldus Altman. Die zekerheid mondt volgens hem niet uit in passiviteit, maar moedigt juist aan nog meer inspanningen te doen.

“Misschien gaat 90 procent van de mensen dan alleen maar blowen en videogames spelen, maar als de overige 10 procent nieuwe producten en diensten blijft ontwikkelen, is dat nog steeds een enorme nettowinst,” zegt de voorzitter van Y Combinator, een durfkapitaalverstrekker voor startende ondernemingen.

Achterhaalde arbeidsideaal

Altman vindt het ook verkeerd dat men halsstarrig het in zijn ogen achterhaalde arbeidsideaal – waarbij volgehouden wordt dat hard werk op zich een waardevol goed is – blijft verdedigen. Dankzij een gegarandeerd basisinkomen kunnen mensen hun echte passies nastreven, waardoor het welzijn wordt verhoogd.

In Zwitserland wordt in juni een referendum gehouden over het basisinkomen. In Nederland, Finland en Canada zal in 2017 worden geëxperimenteerd met een gegarandeerd inkomen. Ook Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten overwegen ermee te experimenteren.

[Express]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
68 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
4 jaren geleden

Een basisinkomen NU voor zo veel mogelijk individuen op Aarde en de mensheid zal alleen gelukkiger worden, maar ook rechtvaardiger.

Rikk
Rikk
Reactie op  Kalki
4 jaren geleden

Helemaal mee eens Kalki. En het is goed te implementeren als de bestuurders, politici en machthebbers het maar willen.

Een geldloze maatschappij is ook een mooi ideaal en kan dan mogelijk later volgen.

bert s
bert s
Reactie op  Rikk
4 jaren geleden

rikk.

Je bent een ideale kandidaat voor de NWO, je predikt hun beleid.

Rikk
Rikk
Reactie op  bert s
4 jaren geleden

Er zijn tegenwoordig zoveel NWO´s dat ik niet meer weet waar ik moet solliciteren.

Gaston
Gaston
Reactie op  Kalki
4 jaren geleden

Het idee van het basisinkomen zal wel werken, maar degenen die het voor het zeggen hebben (niet de marionnetjes die wij politici noemen) vinden het balangrijker dat zij dit jaar niet drie maar vier Bentleys kunnen kopen dan dat Jantje en Marianneke van om de hoek ook een dak boven hun kop hebben.

Sannesthesia
Sannesthesia
4 jaren geleden

Kom maar op met dat basisinkomen.
Ik als chronisch zieke heb het echt gehad met “tegenprestatie”.
Ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking moeten ze met rust laten, vind ik.
Basisinkomen zou rust geven, mits het genoeg is om je huur en alles van te betalen.

steez
steez
Reactie op  Sannesthesia
4 jaren geleden

Ja precies.. een tegen prestatie leveren aan maatschappij die mensen ziek maakt is zowieso niet eerlijk..

wolfje
wolfje
4 jaren geleden

de hele dag zuipen kan ook toch. zou het niet doen trouwens. langdurig cannabis roken leidt tot longbeschadiging. af en toe een drankje en een jointje. alles met mate. kies er een vaste dag voor uit

onbekend
onbekend
4 jaren geleden

Televisies groeien niet aan de bomen, men zal dus moeten ‘werken’ en ‘studeren’ voor een tv.

Robert Ukker
Robert Ukker
Reactie op  onbekend
4 jaren geleden

Ik hoef geen TV.

Rob Wrekenhorst
Rob Wrekenhorst
4 jaren geleden

Het basisinkomen is een prima plan, maar heb zelf zo’n 35 jaar geleden met anderen in een denktank gezeten omtrent deze materie. Wij stuiten toen op problemen, waar je nu niets meer van hoor in de plannen m.b.t. Het basisinkomen.
Het belangrijkste en grootste probleem heeft natuurlijk maar helaas met geld te maken.n.l.
In een economie waar ieder persoon een basisinkomen heeft, heeft een werkende twee, drie, of meermalen de hoogte van dat basisinkomen. Economies gezien wordt dan alle goederen duurder, er is n.l. Veel meer geld in omloop. Waardoor er een groote groep mensen ontstaan die rond moeten komen van dat basisinkomen, waat altijd te laag zal zijn wand het probleem blijft bestaan. n.l. Het financieele verschil tussen werkende en niet werkende.
Een simpel voorbeeld is: Piet, aleenstaande, werkt en heeft hieruit een inkomen van 2500 euro netto per maand. Jan, aleenstaande, heeft een uitkering van 900 euro.netto.per maand.
Waneer er een basisinkomen komt van 1200 euro p.p. Netto per maand . Heeft Piet een inkomst van 2500+1200= 3700 euro netto per maand, en Jan 1200 euro netto per maand. Veel mensen denken nu: hee, Piet kan met z’n 3700 euro per maand makkenlijk een huis kopen , mooie auto aanschaffen en er goed van leven. En Jan denkt, ik kan in iedergeval m’n vaste lasten betalen ,en heb een beetje financiele ruimte. Dit hele verhaal gaat aleen en aleen maar op als de prijzen zijn en blijven zoals nu ook al hebben veel mensen meer geld om te besteden ! Maar volgens mijn inzicht gaat alles duurder worden, en wordt de grens voor een hypotheek verhoogd. Etc.etc. Waardoor er dus een groote groep mensen zwaar in de armoede zullen komen.

Rikk
Rikk
Reactie op  Rob Wrekenhorst
4 jaren geleden

Zodra je weet dat er sprake is van relatieve overvloed in basisbehoeften, gaat jouw hele verhaal niet op.

En hyper inflatie zal ook niet optreden, denk bijvoorbeeld aan de QE van de ECB met 80 miljard per maand. Die leidt ook niet tot een hogere inflatie die de gevestigde orde zo blijft nastreven.

Onvoorwaardelijk basisinkomen is een prima plan

bert s
bert s
Reactie op  Rob Wrekenhorst
4 jaren geleden

Iemand die in een dergelijke denktank heeft gezeten zou toch op zijn minst een automatische spellingscontrole moeten kunnen inschakelen.

WouterV
WouterV
Reactie op  Rob Wrekenhorst
4 jaren geleden

Beste Rob,

Tussen 1974 en 1979 hebben ze in Canada een proef gedaan met basisinkomen en de resultaten uit die proef zijn eigenlijk alleen maar hoopgevend. Daar bleek juist dat de arme bevolking er erg veel baat van had, ze leefde gezonder en er waren minder ziekenhuis opnames. Verder bleek ook dat er nauwelijks minder gewerkt werd, eigenlijk alleen zwangere vrouwen gingen minder werken en adolescente jonge mannen. Maar dei jonge mannen gingen nu wel langer naar school. Wat wel zo was was dat er bepaalde regels waren voor het basisinkomen, niet iedereen kon er aanspraak op maken. Maar als je geen kennis hebt van deze proef dan zou ik je adviseren even te gaan googlen, het is interessante materie.

days of our lives
days of our lives
Reactie op  WouterV
4 jaren geleden

Onzin, die proef in Canada was een aanvullende uitkering tot een bepaald bedrag.
Veel mensen kwamen niet in aanmerking voor die uitkering, omdat ze meer verdienden dan de norm. Dit was exact hetzelfde als wat wij in Nederland hebben (de degelijke WW en Bijstand), iets wat men in Canada en VS niet kent.

Maar basisinkomen? Nee dat is iets anders. Ik heb nog van werkelijk niemand een uitleg mogen vernemen wat precies een basisinkomen moet zijn, en hoe dat in zijn werk zou moeten gaan.

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  days of our lives
4 jaren geleden
days of our lives
days of our lives
Reactie op  Zonnemax
4 jaren geleden

Allemaal zo nietszeggend wat jij stuurt. Ik wil gewoon een concrete uitwerking van hoe dat basisinkomen eruit moet zien. Dat houdt in:

– Géén geld uitdelen aan een select groepje, betaald uit middelen door de belastingbetaler zonder basisinkomen
– Geen aanvulling op bestaand inkomen
– Geen constructie die lijdt tot oncontroleerbare inflatie

Veel succes, en: ik wil het van JOU weten, en niet een verzameling van links door mensen die het allemaal over iets anders hebben. Basisinkomen is voor mij een te ruim begrip.

Ik heb wel een voorstel, reeds vaker hier genoemd: afschaffen van alle aftrekposten (HRA) en belastingvrijstellingen (alle mogelijke kindergerelateerde tegemoetkomingen), zorg- en huurtoeslagen etc. Het bedrag eerlijk delen per hoofd van de bevolking, of in belastingverlaging verwerken. Zo’n 500 euro per persoon. Voor restant van het basisminimum per huishouden (900-500 euro) dien je zelf te werken.

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Zonnemax
4 jaren geleden

Voordat je overgaat tot de uitwerking in detail, zul je het eens moeten zijn over de visie en “het waarom” van een basisinkomen.

Als daar brede consensus over is, dan is zo´n uitwerking makkelijk gedaan. Geld en belasting is slechts een middel om de maatschappij vorm te geven (niet andersom).

Een OBI moet in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

– Voor iedereen vanaf 25 jaar met (uitsluitend) en minimaal 18 jaar een NL paspoort
– Waarborgt een sober bestaan (In NL nu ca 1100 euro p/mnd per persoon)
– Is verder onvoorwaardelijk

Alle andere inkomensvoorzieningen die nu via de overheid lopen worden afgeschaft. Alleen in de zorg blijven een aantal bijdragen in aangepaste vorm overeind (zoals PGB).

days of our lives
days of our lives
Reactie op  Zonnemax
4 jaren geleden

Zelfs al zou je het eens kunnen zijn voor noodzaak van aanpassingen van de economie, moet je nog steeds een plan presenteren waarmee je dat wilt uitvoeren. Dat ontbreekt opnieuw in jouw bijdrage.

Wat me overigens niet verbaast, je hebt gewoon geen flauw benul van wat je eigenlijk wil, alhoewel… Dat onvoorwaardelijke misschien? Je wilt af van de sollicitatieplicht? Zeg dat dan gewoon! Dat kunnen we makkelijk regelen als je massaal op bepaalde partijen stemt die vervolgens een meerderheidskabinet kunnen vormen. Problem solved, en vergeet in de weg ernaartoe (kan namelijk eventjes duren) vooral niet om verder te werken aan zaken waar jij gelukkig van wordt en/of blijft. Misschien is dat basisinkomen dan op termijn niet eens meer zo belangrijk voor je.

Jeff
Jeff
Reactie op  Rob Wrekenhorst
4 jaren geleden

Maar dat zijn dan dus geen onoverkomelijke problemen; je kan toch ook bedingen dat de prijzen hetzelfde blijven bijv. en de hypotheeklasten niet zullen stijgen?
Verschil zal er idd altijd zijn, maar dat is vanaf het basisinkomen dus een keuze. Behalve voor hen die geen keuze hebben, nou daar kunnen we dan ook nog wel voor zorgen. Je kan basisinkomen per individu analyseren.
Ook zijn er meerdere opties,bijv. gratis wonen wat zoiezo al een recht is. Als je momenteel de grondwet grondig gaat bestuderen, dan hadden we al lang de staat voor de rechter kunnen slepen … echter passen ze dit boek stiekem aan. Nog niet eens fundamenteel, maar vooral aanwijzende voornaam woorden.
Groet Jeff

Robert Ukker
Robert Ukker
Reactie op  Jeff
4 jaren geleden

Dat prijzen gaan stijgen bij een basisinkomen is zeer onwaarschijnlijk. Zie de 80 miljard per maand die de ECB al maanden in de economie pompt, leidt ook helemaal niet tot de door hen gewenste inflatie.

En sowieso geldt voor een Onvoorwaardelijk Basis Inkomen (OBI)
– Het is voor iedereen met minimaal (en uitsluitend) een NL paspoort en vanaf 25 jaar
– Het is voldoende voor een sober bestaan (Nu circa 1100 per persoon)
– Het is verder onvoorwaardelijk

OBI vervangt ALLE huidige inkomensbestandsdelen via de overheid (M.u.v. zorg). Daarnaast blijft een vorm van kinderbijslag en studiebijdrage van toepassing. Belastingherziening a la Piketty wordt doorgevoerd.

Tot nu toe stelen de rijke corporaties van de arme(re) mens, nu zal het gelijk verdeeld gaan worden. Uiteindelijk goed voor iedereen (ook de rijke corporaties maar die begrijpen dat (nog) niet).

Pinokkiocratie
Pinokkiocratie
4 jaren geleden

Ik ben tegen, niet omdat mensen luier worden, maar omdat mensen dan alleen nog een grotere slaaf worden van het duivels politiek systeem van de Rothschild&co.

Gratis wonen en water lijkt me stukken gezonder dan een basisinkomen. De huizen zijn al betaald en gebouwd met de belastingcenten van onze voorouders, de vriendjes van Rothschild&co hebben het simpelweg van de mensen gepikt.
Regels afschaffen ipv nog meer regels, controle, administratie en papieren erbij.

Basisinkomen is gewoon weer een verzinsel van de democratie. en zijn satanische kerk
Aan de macht gekomen door Napoleon en oorlog om het gewoonterecht van de mensen af te pakken en de mensen om te toveren tot burgers(natuurlijk persoon).

Een burger is vlees voor op brood, stuk vlees dat je eerst door de gehaktmolen hebt gehaald.
Een heerlijke burger waar het sap uitloopt als je een vette hap ervan neemt.
BIj het GBA kan je je inschrijven als burger zodat ze gehakt van je kunnen maken.
Napoleon en zweren bij de keizer ipv god is zo begonnen.
https://www.youtube.com/watch?v=J4-hcmBsll0&index=2&list=PLvmCsH33TrM_8w5ldcLos_WssQ97SCVua

Deze duistere wereld, kerk van de duivel, is al veel langer bezig, open je ogen.
https://www.youtube.com/watch?v=4sPI47Ghxw0&list=PLvmCsH33TrM_8w5ldcLos_WssQ97SCVua&index=6

Bestudeer deze info om een beeld te krijgen van de kerk van de duivel.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLvmCsH33TrM_8w5ldcLos_WssQ97SCVua

Pinokkiocratie
Pinokkiocratie
Reactie op  Pinokkiocratie
4 jaren geleden

De bilderbergs zijn de leden van de satanische kerk.
Ze zijn dol op burgers.
Burgers met heeeeeeeeeeeeeeel veel ketchup.

Wim
Wim
4 jaren geleden

De robots komen eraan, dus. Het huidig systeem die, werkt ook niet. Bezuinigen bezuinigen.

Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

Doen! Nu!

ben
ben
4 jaren geleden

Gewoon de inkomsten belasting afschaffen. Ik vraag me sowieso af als er geen inkomsten belasting was, of dit idee dan ooit te spraken zou zijn geweest.

Kalki
Kalki
4 jaren geleden

Een basisinkomen NU voor zo veel mogelijk individuen op Aarde en de mensheid zal niet alleen gelukkiger worden, maar ook rechtvaardiger.

x

Check Also

brussel

Hoofd Brussels ziekenhuis: ‘We lezen in de pers dat Brussel brandt, maar we zien dat hier niet’

Het opleggen van strenge coronamaatregelen is onzin, ...

zweden

Bittere coronapil: Zweden had gelijk, establishment zat er faliekant naast

We weten nu dat Zweden het grotendeels ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

68
0
We lezen graag je reactie!x