Financieel

“Het basisinkomen werkt, zelfs als 90% van de mensen de hele dag blowt en videospelletjes speelt”

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tegenstanders van het basisinkomen zeggen dat een inkomen zonder een vereiste tegenprestatie zal leiden tot een luie bevolking. De Amerikaanse ondernemer, programmeur en blogger Sam Altman voorspelt een hele andere uitkomst.

“Zelfs als 90 procent van de bevolking de hele dag blowt en videogames speelt, zou het systeem van het basisinkomen nog altijd blijven functioneren,” citeert Tech Insider hem.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Volgens Altman kan het basisinkomen een reusachtig productiviteitsverlies opvangen, zonder de economie te schaden. Daarnaast is het in zijn ogen een mythe dat mensen door een gegarandeerd basisinkomen niet langer geïnteresseerd zijn in werk.

Nog meer inspanningen

Het basisinkomen zal leiden tot financiële zekerheid, die niet demotiverend werkt, maar functioneert als stimulans, aldus Altman. Die zekerheid mondt volgens hem niet uit in passiviteit, maar moedigt juist aan nog meer inspanningen te doen.

“Misschien gaat 90 procent van de mensen dan alleen maar blowen en videogames spelen, maar als de overige 10 procent nieuwe producten en diensten blijft ontwikkelen, is dat nog steeds een enorme nettowinst,” zegt de voorzitter van Y Combinator, een durfkapitaalverstrekker voor startende ondernemingen.

Achterhaalde arbeidsideaal

Altman vindt het ook verkeerd dat men halsstarrig het in zijn ogen achterhaalde arbeidsideaal – waarbij volgehouden wordt dat hard werk op zich een waardevol goed is – blijft verdedigen. Dankzij een gegarandeerd basisinkomen kunnen mensen hun echte passies nastreven, waardoor het welzijn wordt verhoogd.

In Zwitserland wordt in juni een referendum gehouden over het basisinkomen. In Nederland, Finland en Canada zal in 2017 worden geëxperimenteerd met een gegarandeerd inkomen. Ook Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten overwegen ermee te experimenteren.

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

68 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Een basisinkomen NU voor zo veel mogelijk individuen op Aarde en de mensheid zal alleen gelukkiger worden, maar ook rechtvaardiger.

Sannesthesia
Sannesthesia
7 jaren geleden

Kom maar op met dat basisinkomen.
Ik als chronisch zieke heb het echt gehad met “tegenprestatie”.
Ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking moeten ze met rust laten, vind ik.
Basisinkomen zou rust geven, mits het genoeg is om je huur en alles van te betalen.

wolfje
wolfje
7 jaren geleden

de hele dag zuipen kan ook toch. zou het niet doen trouwens. langdurig cannabis roken leidt tot longbeschadiging. af en toe een drankje en een jointje. alles met mate. kies er een vaste dag voor uit

onbekend
onbekend
7 jaren geleden

Televisies groeien niet aan de bomen, men zal dus moeten ‘werken’ en ‘studeren’ voor een tv.

Back to top button
68
0
We lezen graag je reactie!x