Homepagina » Binnenland » UPDATE: Voedingscentrum is corrupt. Deze geldschieters financieren hun onderzoek in ruil voor de verspreiding van valse informatie
Voedingscentrum is corrupt. Deze geldschieters financieren hun onderzoek in ruil voor de verspreiding van valse informatie

UPDATE: Voedingscentrum is corrupt. Deze geldschieters financieren hun onderzoek in ruil voor de verspreiding van valse informatie

Update: het Voedingscentrum gaat in een reactie onder dit artikel in op het onderzoek van foodwatch.

Veel voedselproducten bevatten kunstmatige zoetstoffen. Denk bijvoorbeeld aan aspartaam (E951) en sucralose (E955).

Volgens het Voedingscentrum zijn deze kunstmatige zoetstoffen volstrekt veilig.

Voedselwaakhond foodwatch deed onderzoek naar de claims van het Voedingscentrum en kwam uit bij bedrijven als PepsiCo, Danone en Nestlé.

Diabetes en obesitas

Kunstmatige zoetstoffen zijn al vaak gelinkt aan diabetes en obesitas. De Harvard-universiteit adviseert kinderen ver uit de buurt te blijven van deze kunstmatige zoetstoffen.

De Franse voedselveiligheidsautoriteit ANSES stelt na uitgebreid onderzoek dat er geen overtuigende wetenschappelijke studies zijn waaruit blijkt dat het vervangen van suiker door kunstmatige zoetstoffen moet worden aangemoedigd.

Het Voedingscentrum schrijft over het verband tussen zoetstoffen en overgewicht:

Onderzoeken waarin mensen die producten met zoetstoffen gebruiken worden vergeleken met mensen die dat niet doen, laten hierover wisselende beelden zien.

Het meest overtuigende bewijs komt van onderzoeken waarin de ene groep mensen een tijdje producten met zoetstoffen krijgt en een andere groep een tijdje producten met suiker. Uit de gezamenlijke resultaten van dergelijke onderzoeken blijkt dat mensen afvallen in de groep die producten met zoetstoffen nam in vergelijking met de groep die producten met suiker kreeg.

Het Voedingscentrum baseert zich hierbij op dit onderzoek, dat gefinancierd en uitgevoerd is door ILSI Europe. Deze onderzoeksgroep is opgericht en wordt betaald door de voedingsindustrie.

Voedselreuzen

In de bestuursraad van ILSI Europe zitten vertegenwoordigers van voedselreuzen als PepsiCo, Danone en Nestlé.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde al eens voor het manipulatieve gedrag van ILSI, dat ook de gevaren van tabak jarenlang bagatelliseerde.

foodwatch eist een timeout voor kunstmatige zoetstoffen en nader onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten ervan.

[foodwatch]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • War on Error schreef:

  Tsja, wat een niveau van ‘bewijzen’! (Je veegt alleen die studies op een hoop, die de gewenste uitkomst opleveren.)

  “waarin tientallen onderliggende onderzoeken zijn bekeken van relevante wetenschappelijke publicaties op dit gebied. Bovendien is het een peer-reviewed artikel gepubliceerd in een gerenommeerd tijdschrift. Naar onze mening niet te vergelijken met losse citaten van enkele studies op de website van Harvard, waar Foodwatch naar verwijst.”

  Zo doen ze het ook met de klimaatgekkies.
  Alle wetenschappers die niet de gewenste uitkomst vinden, worden genegeerd.
  Vakidioten zijn een gevaar voor de maatschappij.

  De globalisten doen nu een rondje samenvoegen van voeding met pharma. Macron werd multimiljonair met Pfizer x Neslté van kapitaal voorzien. Bayer en Monsanto liggen nu met elkaar in bed.
  Normen weten zij perfect naar hun hand te zetten. Onze universiteiten laven zich aan project-research – de onafhankelijkheid cq. academische integriteit is ver te zoeken.
  Voedingscentrum moet gewoon de vinger op de zere plek leggen. Anders opheffen die toko.

  8 likes
 • dna schreef:

  Consultatiebureau’s werken samen met voedings.nl. Mijn “gezin” heeft prive een zeer nare ervaring mogen meemaken. En dat allemaal, omdat ik zei, “ik vertrouw voedings.nl niet zo” ( ik eet gezond heb geen obesitas)hebben ze een melding daarvan gemaakt bij het amk (wat daarna gebeurd is een ware hel voor kinderen en liefhebbende ouders). De reden was, ik vertrouw de gezondheidszorg niet?

  3 likes
  • Anton schreef:

   Corrupte honden zijn het. Als je ook maar 1mm buiten de gebaande paden loopt loop je risico bij een of andere instantie aangegeven te worden, feitelijk alleen maar omdat je niet alles voor zoete koek slikt.

   3 likes
 • exegese schreef:

  Geld gaat voor gezondheid en wetenschappelijke onderzoekers helpen een handje mee.

  5 likes
 • Tibor schreef:

  E951 gevaarlijk?
  Pas maar op voor E941 en E948.
  Vooral die laatste, dat is een kleur- en geurloos gas en wordt gebruikt als verpakkingsgas.
  Dit staat er op wikipedia over: “is een belangrijke speler in corrosie.”
  Corrosie = roest.
  Moet er niet aan denken als ik dat spul per ongeluk inadem in m’n longen eraan blootstel…

  En dat terwijl caffeïne (LD50: 191 mg/kg) GEEN E nummer heeft, maar wel veel giftiger is dan Aspartaam (LD50: 10000 mg/kg) of MSG (LD50: 16600 mg/kg).

  Ik heb veel liever een dieet op zout (LD50: 3000 mg/kg) en vitamine C (E300, LD50: 11900 mg/kg).

  2 likes
  • Upbeats schreef:

   E941 aka Stikstof. E948 aka Zuurstof. Natuurlijk is zuurstof een belangrijke speler in corrosie. Oja beide E-nummers ademen we ook continue in.

   Stoffen enkel vergelijken op hun lethal dosis, is een beetje kort door de bocht.

   Aspartaam is bijv onder de ~37 graden niet echt schadelijk. Echter boven de ~37 graden wordt het ‘onstabiel’ en vervalt het in andere soorten verbindingen, welk slecht zijn voor de gezondheid.

   3 likes
 • Voedingscentrum schreef:

  Waar we het met Foodwatch hopelijk over eens zijn is dat er een direct verband is tussen het drinken van suikerhoudende dranken en overgewicht en diabetes. Het Voedingscentrum adviseert water, thee of koffie te drinken. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf. Suikerhoudende- en light frisdranken vallen daar niet in. Voor producten buiten de Schijf van Vijf geldt sowieso het advies; niet te veel en niet te vaak. Als je op calorieën wilt letten, zijn producten met zoetstoffen een goed alternatief voor suikerhoudende producten. Vanuit gezondheidsoogpunt is het niet nodig zoetstoffen te vermijden, maar er is ook niets op tegen.Dit standpunt baseert het Voedingscentrum op de huidige wetenschappelijke consensus op dit gebied. Zoetstoffen zijn veilig bevonden door EFSA (de Europese voedselveiligheidsautoriteit). Dat betekent dat ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid in de hoeveelheden die je bij normaal gebruik binnenkrijgt.

  Foodwatch heeft aan ons gevraagd welke wetenschappelijke bronnen de basis vormen voor een deel van ons ons standpunt over zoetstoffen, namelijk het stuk over de effecten op overgewicht. Foodwatch neemt het ons kwalijk dat wij dit deel van onze informatie baseren op een meta-analyse, welke uitgevoerd is door wetenschappers, betaald door de industrie. Wij zijn het ermee eens dat onderzoek kritisch bekeken moet worden, zeker als het gaat om onderzoek waar industriële banden mee zijn gemoeid. Dat laatste is echter niet direct een diskwalificatie van onderzoek. Het betreffende onderzoek is een zeer recente uitvoerige meta-analyse (Rogers et al., 2017), waarin tientallen onderliggende onderzoeken zijn bekeken van relevante wetenschappelijke publicaties op dit gebied. Bovendien is het een peer-reviewed artikel gepubliceerd in een gerenommeerd tijdschrift. Naar onze mening niet te vergelijken met losse citaten van enkele studies op de website van Harvard, waar Foodwatch naar verwijst.

  Daarnaast verwijst Foodwatch naar ANSES, de Franse voedselveiligheidsautoriteit. Over effecten van zoetstoffen op diabetes komt ANSES in 2015 tot de conclusie dat zoetstoffen geen effect hebben op de bloedglucose en insuline op de korte en middellange termijn, en dat de meest robuuste studies t.a.v. het risico op diabetes geen effecten rapporteren. Met betrekking tot de relatie met overgewicht komt ANSES voor volwassenen niet tot een conclusie. Bij kinderen vinden zij in epidemiologische studies wel een toename in gewicht, maar in interventiestudies geen. Ook hier trekt ANSES geen conclusie. De citaten die Foodwatch aanhaalt op haar website zijn volledig uit de context gehaald. De meest recente totaliteit van het bewijs is vertegenwoordigd in het artikel van Rogers et al. (2017).

  2 likes
  • dna schreef:

   In ieder geval, bepaal ik zelf wat ik ee. Laten we wel ONMIDDELIJK beginnen met die disney en ander gif/rommel voor kinderen in de winkels, sowieso overal waar tekenfilms op staan, dr uit!!!! En laat overheids”organen” buiten jullie A.U.B.! En haal misleidende logo’s weg. Ach mn vertrouwen is toch al weg. Mensen, smakelijk eten.

   1 likes
  • Lola schreef:

   Wat er nog mist is dat jullie dierlijke vetten aanraden terwijl deze een grote oorzaak zijn van diabetes. Het dierlijk vet kan moeilijk door ons lichaam worden verwerkt. Dit betekent dus niet alleen vlees, maar ook eieren, melk en kaas bijvoorbeeld. Ik snap echt niet welke onderzoeker er heeft gezegd dat een mens melk, kaas en eieren echt nodig heeft om gezond te zijn.

   Eiwitten en proteïnen heb je nodig, die uit planten te halen zijn. Het vlees van de koe is eiwitrijk omdat deze planten eet. Dus sla een stap over en eet direct planten in plaats van indirect.

   Misschien is het verstandig om de schijf van 5 even los te laten en opnieuw te bekijken wat het advies is, niet uit consensus. Het is goed of niet. Een beetje gezond bestaat niet.

   0 likes
 • Tinus Blaaskaak schreef:

  Alles om je heen is corrupt!!!

  0 likes
 • x

  Check Also

  voedingscentrum

  Dit veelgebruikte E-nummer kan darmziektes en kanker veroorzaken, maar volgens het Voedingscentrum is het veilig

  Op de website van het Voedingscentrum lezen ...

  Mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen in babymelk. Deze soorten moet je vermijden

  Mogelijk kankerverwekkende stoffen aangetroffen in babymelk. Deze soorten moet je vermijden

  Babymelk van Neolac, Hero Baby en Nutrilon ...

  >