Homepagina » Natuur en Milieu » Wat heeft magma onder Santorini te maken met Atlantis?
Magmabol stuwt Santorini omhoog

Wat heeft magma onder Santorini te maken met Atlantis?

Onder het Griekse eiland Santorini hoopt magma zich op. Het vloeibare vulkanische gesteente duwt het oppervlak omhoog.

Volgens Britse wetenschappers is in ruim een jaar 10 tot 20 miljoen kubieke meter magma in de zogeheten magmakamer onder het eiland gestroomd. Normaal is daar 10 tot 20 jaar voor nodig.

Santorini, officieel Thera, is een vulkanisch eiland. De laatste grote uitbarsting was 3600 jaar geleden. In 2011 werd een kleine serie aardbevingen gevoeld, maar de meeste waren alleen met seismische apparatuur vast te stellen. Het was voor het eerst in 25 jaar dat er weer seismische activiteit op Santorini werd waargenomen.

Zeespiegel

De vulkaanuitbarsting op Santorini rond 1620 voor Christus zou mogelijk de ondergang van de Minoïsche beschaving hebben veroorzaakt of versneld. De uitbarsting overtrof in omvang en kracht de uitbarsting van de Krakatau in 1883.

Niet alleen het eiland Santorini zelf verdween erdoor grotendeels onder de zeespiegel, ook Kreta werd zwaar geschokt en onderging de gevolgen van zowel de bevingen, asregens als een tsunami. De legende van Atlantis zou van deze gebeurtenis afgeleid kunnen zijn. Vanuit de lucht verschijnt de caldera of vulkanische krater als een kleine cluster in de grote verzameling van Griekse eilanden in de Egeïsche Zee.

In ruim een jaar tijd is Santorini 8 tot 14 centimeter omhoog gekomen, zo blijkt uit een nieuwe studie die zondag in het tijdschrift Nature Geoscience is verschenen.

Santorini

Critias

De vulkaan van Santorini barst gemiddeld eens in de 20.000 jaar uit, aldus de wetenschappers. De vorige eruptie heeft mogelijk te maken met de legende van Atlantis. Volgens filosoof Plato verdween Atlantis in de oceaan.

In zijn Timaeus en vooral in Critias vertelt Plato uitgebreid over een eiland ‘groter dan Noord-Afrika en Klein-Azië bij elkaar’ waarvan de bevolking in overvloed en weelde leefde, zo’n 11.000 jaar geleden. Er wordt gesproken over een overwinning van de Grieken op ‘een machtig leger dat, vanuit een ver punt in de Atlantische Oceaan oprukte om Europa te veroveren. De indringers kwamen van een eiland Atlantis, buiten de Zuilen van Hercules’ (de huidige straat van Gibraltar).

In de dialoog Timaeus introduceert Plato het verhaal over Atlantis. Daarin vertelt Critias hoe dit rijk omstreeks 9500 voor Christus door een catastrofe zou zijn weggevaagd. In de onvoltooide dialoog ‘Critias’ geeft Plato een zeer gedetailleerde beschrijving van het centrum van het machtige Atlantis-rijk:

De oude hoofdstad was rijk aan natuurlijke bronnen en er was voedsel in overvloed. Hoge bergen boden beschutting tegen de noordenwind en over de weiden zwierven dieren zoals olifanten en paarden, die dronken uit meren en rivieren. Er regeerden 10 koningen over dit paradijslijke eiland en de bewoners leefden er in volmaakte harmonie.

Poseidon

Volgens Plato was de oude hoofdstad van Atlantis een streng geometrisch uitgebouwd systeem van concentrische cirkels met om beurten een ommuurd eiland en een kanaal. Op het cirkelvormige centrale eiland waren sportterreinen, het koninklijk paleis en een tempel, gewijd aan de zeegod Poseidon, beschermgod van de stad.

Hoewel sommige experts denken dat de legende van Atlantis bedacht is, zeggen anderen dat het verhaal over een verloren rijk verband houdt met de verdwijning van de Minoïsche beschaving die eens floreerde in het Middellandse Zeegebied.

Bron: Nbcnews.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

8 reacties

 1. Atlantis heeft niks met de Minoische beschaving te maken. Ja, deze zijn op Kreta weggevaagd door de ontploffing van Santorini. Maar dit heeft niks met Atlantis te maken. Kreta is tenslotte nooit zo groot als Noord-Afrika en het Klein-Azië van toen. Dan heb je het over een eiland zo groot als Antartica. Waarmee ik niet wil zeggen dat Atlantis onder het ijs van Antartica ligt. Maar het is wel de meest aannemelijke optie. Ook gezien het feit dat Antartica vroeger tussen Afrika en Zuid-Amerika lag.

  0 likes
 2. “Er wordt gesproken over een overwinning van de Grieken op ‘een machtig leger dat, vanuit een ver punt in de Atlantische Oceaan oprukte om Europa te veroveren.”

  En hiermee gaat het verhaal in de fout want, 11000 jaar geleden waren er nog geen “Grieken”.
  Het echte verhaal betreffende Atlantis zit dus ergens verborgen in de geschiedenis van het oude Griekenland…

  0 likes
 3. Plato sprak over een gebeurtenis die in zijn tijd 9000 jaar geleden plaatsvond…. dus kan hier geen link gelegd worden met Atlantis. wel kan een vergelijking gemaakt worden om aan te tonen dat eilanden omhoog en dus ook weer naar beneden kunnen gaan….

  0 likes
 4. Ooit afgevraagd waarom het Atlantische oceaan is?

  0 likes
 5. In reactie op @1, Antartica
  In een droom was er een stad op Antartica 🙂 , maanden geleden gedroomd.
  Deze stad kwam uit de mist te voorschijn, een kleine haven en een kanaal waren er te zien. Veel levendigheid was er ook.
  Een mooie vrouw met kinderen, zei is vaker in mijn dromen, gaf hier een bijzonder thuis gevoel in deze droom.
  Eerder was er een wijze, hij wees omhoog en liet me infrarood de ruimte inkijken waar een zwerm robots om de aarde heen bewogen.(film de matrix, die inktvissen, wachters.Maar dan een lieflijke bouw) er kwam er 1 omlaag en lande in de armen van de wijze.
  De 2 die mee waren, waren blind geworden aan 1 oog en zeiden niet meer de gene te zijn die met mij mee waren?
  Ook heb ik daar een put-deksel geopend en later weer gesloten, het was daar in warm.
  We gingen per kano naar Antartica.
  Ja, klinkt goed. Atlantis onder het ijs van Antartica 🙂

  0 likes
 6. Wat mij meteen opviel bij het lezen van dit artikel is dat de laatste vulkaanuitbarsting 3600 jaar geleden was??? 3600 jaar? Ik heb even gegoogled en wat blijkt inderdaad was hier 3600 jaar geleden veel aan de hand! Weten jullie dan ook dat: Om de 3600 jaar doorkruist Niburu/ Planet X ons zonnestelsel. Hiermee verstoort Niburu/ Planet X de magnetische velden om de planeten in ons zonnestelsel. 
  Op dit moment zijn alle planeten in ons zonnestelsel  onderhevig aan atmosferische veranderingen, wellicht komt dat door de nadering van Niburu/ Planet X. Het broeikaseffect is dus niet helemaal te verwijten aan de mens. De vulkaanuitbarstingen nemen ook drastisch toe. We kunnen dus extreem natuurgeweld en weerrampen verwachten. Een teken dat Niburu/ Planet X nadert…

  0 likes
 7. Voor de kust van spanje achter de zuilen van Hercules liggen minsten 4 neolithische nederzettingen zo je wil steden met ongeveer het uiterlijk van de neolithische gebouwen die te vinden zijn op Malta , een en ander is onder de oceaan verdwenen na het smelten van de ijskap van de laatste ijstijd ongeveer 7000 tot 12000 jaar geleden , grote kans dat hier dus het gezochte Atlantis ligt.

  Gibraltar en het tegenover liggende punt werden in de oudheid ( romeinse tijd ) niet als de zuilen van Hercules aangemerkt dit was het nauw van Calais , zie Tacitus romeins historicus

  0 likes
 8. Het boek “When the Sky fell” van Flem-Ath http://www.flem-ath.com/ geeft een goed inzicht hoe de laatste aardkorstverschuiving de huidige positie van de aardas veroorzaakte; daarvoor draaide de aardbol rondom de Hudson baai. Atlantis lag dan ook op Antarctica en sneeuwde toen onder.
  Zie ook de fascinerende “Growing Earth” animaties van Neal Adams op de science page van NealAdams.com .De geoloog James Maxlow is ook interessant op. http://www.jamesmaxlow.com
  De geologische geschiedenis van onze Aarde is heel anders dan we denken!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

Er is een ware crisis gaande, die ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

twitter

Twitter-hack: ‘Dit is pas het begin’. Hackers wilden pedofilie bij elite aankaarten

Vannacht is het Twitter-account van PVV-leider Geert ...

coronavaccin

Meer dan HELFT proefpersonen krijgt last van bijwerkingen na coronavaccin

Tijdens een klinisch onderzoek naar een veelbelovend ...