Natuur en Milieu

Wat heeft magma onder Santorini te maken met Atlantis?

Help door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onder het Griekse eiland Santorini hoopt magma zich op. Het vloeibare vulkanische gesteente duwt het oppervlak omhoog.

Volgens Britse wetenschappers is in ruim een jaar 10 tot 20 miljoen kubieke meter magma in de zogeheten magmakamer onder het eiland gestroomd. Normaal is daar 10 tot 20 jaar voor nodig.

Santorini, officieel Thera, is een vulkanisch eiland. De laatste grote uitbarsting was 3600 jaar geleden. In 2011 werd een kleine serie aardbevingen gevoeld, maar de meeste waren alleen met seismische apparatuur vast te stellen. Het was voor het eerst in 25 jaar dat er weer seismische activiteit op Santorini werd waargenomen.

Zeespiegel

De vulkaanuitbarsting op Santorini rond 1620 voor Christus zou mogelijk de ondergang van de Minoïsche beschaving hebben veroorzaakt of versneld. De uitbarsting overtrof in omvang en kracht de uitbarsting van de Krakatau in 1883.

Niet alleen het eiland Santorini zelf verdween erdoor grotendeels onder de zeespiegel, ook Kreta werd zwaar geschokt en onderging de gevolgen van zowel de bevingen, asregens als een tsunami. De legende van Atlantis zou van deze gebeurtenis afgeleid kunnen zijn. Vanuit de lucht verschijnt de caldera of vulkanische krater als een kleine cluster in de grote verzameling van Griekse eilanden in de Egeïsche Zee.

In ruim een jaar tijd is Santorini 8 tot 14 centimeter omhoog gekomen, zo blijkt uit een nieuwe studie die zondag in het tijdschrift Nature Geoscience is verschenen.

Santorini

Critias

De vulkaan van Santorini barst gemiddeld eens in de 20.000 jaar uit, aldus de wetenschappers. De vorige eruptie heeft mogelijk te maken met de legende van Atlantis. Volgens filosoof Plato verdween Atlantis in de oceaan.

In zijn Timaeus en vooral in Critias vertelt Plato uitgebreid over een eiland ‘groter dan Noord-Afrika en Klein-Azië bij elkaar’ waarvan de bevolking in overvloed en weelde leefde, zo’n 11.000 jaar geleden. Er wordt gesproken over een overwinning van de Grieken op ‘een machtig leger dat, vanuit een ver punt in de Atlantische Oceaan oprukte om Europa te veroveren. De indringers kwamen van een eiland Atlantis, buiten de Zuilen van Hercules’ (de huidige straat van Gibraltar).

In de dialoog Timaeus introduceert Plato het verhaal over Atlantis. Daarin vertelt Critias hoe dit rijk omstreeks 9500 voor Christus door een catastrofe zou zijn weggevaagd. In de onvoltooide dialoog ‘Critias’ geeft Plato een zeer gedetailleerde beschrijving van het centrum van het machtige Atlantis-rijk:

De oude hoofdstad was rijk aan natuurlijke bronnen en er was voedsel in overvloed. Hoge bergen boden beschutting tegen de noordenwind en over de weiden zwierven dieren zoals olifanten en paarden, die dronken uit meren en rivieren. Er regeerden 10 koningen over dit paradijslijke eiland en de bewoners leefden er in volmaakte harmonie.

Poseidon

Volgens Plato was de oude hoofdstad van Atlantis een streng geometrisch uitgebouwd systeem van concentrische cirkels met om beurten een ommuurd eiland en een kanaal. Op het cirkelvormige centrale eiland waren sportterreinen, het koninklijk paleis en een tempel, gewijd aan de zeegod Poseidon, beschermgod van de stad.

Hoewel sommige experts denken dat de legende van Atlantis bedacht is, zeggen anderen dat het verhaal over een verloren rijk verband houdt met de verdwijning van de Minoïsche beschaving die eens floreerde in het Middellandse Zeegebied.

Bron: Nbcnews.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Minoisch? Nee
Minoisch? Nee
9 jaren geleden

Atlantis heeft niks met de Minoische beschaving te maken. Ja, deze zijn op Kreta weggevaagd door de ontploffing van Santorini. Maar dit heeft niks met Atlantis te maken. Kreta is tenslotte nooit zo groot als Noord-Afrika en het Klein-Azië van toen. Dan heb je het over een eiland zo groot als Antartica. Waarmee ik niet wil zeggen dat Atlantis onder het ijs van Antartica ligt. Maar het is wel de meest aannemelijke optie. Ook gezien het feit dat Antartica vroeger tussen Afrika en Zuid-Amerika lag.

Rob ter Horst
Rob ter Horst
9 jaren geleden

“Er wordt gesproken over een overwinning van de Grieken op ‘een machtig leger dat, vanuit een ver punt in de Atlantische Oceaan oprukte om Europa te veroveren.”

En hiermee gaat het verhaal in de fout want, 11000 jaar geleden waren er nog geen “Grieken”.
Het echte verhaal betreffende Atlantis zit dus ergens verborgen in de geschiedenis van het oude Griekenland…

Martin
Martin
9 jaren geleden

Plato sprak over een gebeurtenis die in zijn tijd 9000 jaar geleden plaatsvond…. dus kan hier geen link gelegd worden met Atlantis. wel kan een vergelijking gemaakt worden om aan te tonen dat eilanden omhoog en dus ook weer naar beneden kunnen gaan….

Johan
Johan
9 jaren geleden

Ooit afgevraagd waarom het Atlantische oceaan is?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

8
0
We lezen graag je reactie!x