CoronaBinnenland

Wob-bommetje: deze e-mail laat zien hoe geniepig de overheid te werk gaat

Help door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!

In juli 2020 adviseerde het RIVM de OMT-adviezen niet te delen met de Algemene Rekenkamer. Het advies is ook voor het ministerie van VWS interessant omdat ze daarmee wellicht een argument hebben om de OMT-notulen geheim te houden voor de Wob, schrijft data-analist Cees van den Bos.

Op 3 juli 2020 ging er een e-mail naar ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid waarin valt te lezen: “Ook de Algemene Rekenkamer (AR) heeft gevraagd om de notulen van het OMT. In de bijlage het advies van het RIVM aan onze [zwartgelakt] om die niet aan de AR te verstrekken. Ik heb begrepen dat het RIVM hierover nog met de AR in gesprek gaat.”

Ronduit gluiperig

En verder: “Het advies is ook voor ons interessant, omdat de onderbouwing voor het niet verstrekken van de notulen aan de AR ook de onderbouwing is om ze niet op grond van de Wob openbaar te maken.”

“Ronduit gluiperig en aan de e-mailadressen te zien waren hier vele ambtenaren van Volksgezondheid mee bezig. En het dan raar vinden dat mensen de overheid niet meer vertrouwen. Ik heb diepe minachting voor deze mensen, willens en wetens burgers bedriegen op kosten van de burger,” reageert huisarts Els van Veen.

Privémailaccount

Minister Hugo de Jonge heeft toen hij nog minister van VWS was een privémailaccount gebruikt. Uit berichten van de Wob over de corona-aanpak bleek dat hij een icloud e-mailadres gebruikte.

Privémails kunnen later niet opgevraagd worden in het kader van de Wet Openbaarheid Bestuur. In het handboek voor bewindspersonen staat dat ministers en staatssecretarissen om veiligheidsredenen alleen gebruik mogen maken van hun goed beveiligde werkaccount.

4.9 120 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
90 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Anton
Anton
2 maanden geleden

Denk veel mensen het al lang hebben gehad met deze criminele bende in Den Haag. Het is te hopen dat er inmiddels genoeg wakker zijn geworden maar nog beter is om in maart met die hele bende af te rekenen.

Frank
Frank
2 maanden geleden

Ik wist eind maart 2020 al dat we belazerd werden. Nu zou dus iedereen het moeten weten.. even uit mijn raam kijken, de straat in… nah, ik zie geen hooivorken en fakkels.

Rose
Rose
2 maanden geleden

Dus privé mails naar hun bewindsvoering zetten maar wel op kosten van de burger die voor zijn ondergang moet betalen is tribunalen

Joepiedepoepie
Joepiedepoepie
2 maanden geleden

Ronduit landverraad?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

90
0
We lezen graag je reactie!x