Bewustzijn

Worden we aardig geboren?

Help ons door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Psychologen van de Universiteit van Buffalo en de Universiteit van Californië in Irvine hebben één van de redenen ontdekt waarom sommige mensen aardig en vrijgevig zijn.

Tijdens een onderzoek werd gekeken naar receptoren voor twee hormonen die de wetenschappers associëren met aardigheid.

Eerdere laboratoriumonderzoeken hebben uitgewezen dat er een verband bestaat tussen de hormonen oxytocine en vasopressine of ADH (antidiuretisch hormoon) en hoe we met elkaar omgaan. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Psychological Science.

In de hersenen speelt oxytocine een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het speelt een centrale rol bij vriendschappen, romantische interacties en zorgtaken. Bij mensen met autisme wordt een lagere hoeveelheid oxytocine aangetroffen. Antidepressiva remmen het vrijkomen van oxytocine.

Een gebrek aan antidiuretisch hormoon (waarbij het lichaam water niet goed kan vasthouden) kan worden veroorzaakt door het nuttigen van alcohol en cafeïne, vandaar dat men veel en vaak moet plassen als er koffie, thee, cola of alcohol gedronken wordt. ADH speelt een rol bij agressie, bij de regulatie van bloeddruk en lichaamstemperatuur en bij de vorming van herinneringen. Ook is een verband gevonden tussen de productie van ADH en vrijgevigheid.

Receptoren

De hormonen maken ons aardiger, met name bij relaties. Moderne medicijnen en drugs zoals cafeïne en alcohol remmen deze hormonen. Oxytocine stimuleert moederlijk gedrag en proefpersonen die in het laboratorium werden blootgesteld aan het hormoon werden socialer. Een artikel in het magazine Science sprak zelfs van ‘de liefdesdrug’.

Michel Poulin van de Universiteit van Buffalo zei dat met de studie is geprobeerd eerdere bevindingen over social gedrag toe te passen. Gekeken werd of de stofjes sociaal gedrag stimuleren. Poulin legde uit dat de hormonen werken door zich te verbinden met onze cellen middels receptoren die er in verschillende soorten zijn. Van de 711 respondenten werd een speekselmonster afgenomen voor DNA-analyse zodat kon worden vastgesteld welke soort oxytocine- of vasopressinereceptor ze hadden.

Angstgevoelens overwinnen

“De studie concludeerde dat deze receptoren in combinatie met de perceptie die de mensen van de wereld hebben vrijgevigheid voorspellen,” legde Poulin uit. “Participanten die de wereld bedreigend vonden waren minder geneigd om anderen te helpen, tenzij ze receptoren hadden voor de hormonen die worden geassocieerd met aardigheid.”

Deze receptoren stellen je in staat dergelijke angstgevoelens te overwinnen. “Het feit dat de receptoren gedrag alleen kunnen voorspellen in combinatie met menselijke ervaringen en gevoelens is niet verrassend,” zei Poulin. “Dat komt omdat de meeste connecties tussen DNA en sociaal gedrag erg complex zijn. Wat ik zo interessant vind is het feit dat de receptoren alleen een bijdrage leveren in de aanwezigheid van bepaalde gevoelens die mensen hebben over de wereld om zich heen.”

Bron: Sciencedaily.com

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x