Homepagina » Gezondheid » Wat zit er in jouw bier? Zwemblazen van vissen en antivries?
Wat zit er in jouw bier? Zwemblazen van vissen en antivries?

Wat zit er in jouw bier? Zwemblazen van vissen en antivries?

Voedselblogger Vani Hari is een petitie gestart om te achterhalen welke ingrediënten de twee grootste Amerikaanse bierproducenten gebruiken. Volgens Hari bevatten sommige bieren additieven als glucose-fructosestroop, stabilisatoren en kunstmatige smaakstoffen, die zijn gelinkt aan obesitas, allergieën, hyperactiviteit en maag- en darmproblemen.

Ze stelt daarnaast dat grote bierbrouwers propyleenglycol (E1520) gebruiken als antivriesmiddel in hun producten. Daarnaast worden zwemblazen van vissen gebruikt om de kleur van bier helderder te maken. “Ik stond hier echt van te kijken,” zei Hari. “Ik dacht dat bier alleen bestond uit hop, water, gist, mout en gerst.”

Alleen de bierbrouwer weet wat er precies in bier zit omdat bedrijven niet verplicht zijn de ingrediënten te vermelden. Hari pleit voor meer transparantie binnen de bierindustrie. Consumenten weten niet wat er in hun voedsel en drinken zit of wat ze in hun lichaam stoppen, aldus Hari.

Ze wil nu van Anheuser-Busch en MillerCoors, de twee grootste bierbrouwers in de Verenigde Staten, weten welke ingrediënten zij gebruiken. Een woordvoerder van Anheuser-Busch vertelde ABC News dat het bedrijf geen van de genoemde ingrediënten gebruikt ‘in zijn belangrijkste biermerken Budweiser en Bud Light’.

Peter Marino, een woordvoerder van MillerCoors, zei dat de gebruikte ingrediënten eigendomsinformatie zijn. Hij voegde toe dat MillerCoors geen zwemblazen gebruikt. De bedrijven wilden niet zeggen of ze karamel gebruiken als kleurstof voor donkere bieren. Karamel dat behandeld is met ammoniak ‘kan een probleem vormen’.

“Coca-Cola heeft zijn geheime formule jarenlang achter slot en grendel bewaard,” zei Hari. “Coca-Cola zet echter wel alle gebruikte ingrediënten op de verpakking – iets wat bierbrouwers jarenlang verborgen hebben gehouden.”

Hari kreeg voedselgigant Kraft eerder zover om gele kleurstoffen uit kinderproducten te halen en riep Subway op een ingrediënt dat in yogamatten wordt gebruikt uit zijn broodjes te halen. Volgens de voedselblogger bevatten sommige producten van MillerCoors glucose-fructosestroop en genetisch gemodificeerd maïs.

“We weten dat zuivelproducenten koeien volpompen met antibiotica en groeihormonen,” besloot Hari. “Op dezelfde manier moeten bierbrouwers eerlijk zijn en aangeven dat ze visblazen gebruiken.” Ze voegde toe dat sommige brouwers een chemisch gewijzigd extract van hop gebruiken om bier een bittere smaak te geven en langer houdbaar te maken.

Binnen 24 uur hadden meer dan 43.000 mensen de petitie ondertekend. MillerCoors beloofde na alle aandacht snel de lijst met ingrediënten voor populaire biermerken openbaar te maken. De ingrediënten voor Budweiser en Bud Light staan inmiddels online. De andere bieren zullen naar verwachting snel volgen.

[ABC News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • days of our lives schreef:

  Stuur een paar flesjes naar TNO (of een vergelijkbaar instituut) en die kan het product volledig ontleden. Zitten er rare ingrediënten in, dan kun je met behulp van programma’s als Kassa en Radar de fabrikant daarmee confronteren. Als die drankjes al niet zijn onderzocht.

  Ik vermoed, omdat het zo eenvoudig is om de ingrediënten te achterhalen, dat dit weer een stukje stemmingmakerij is om dit keer brouwerijen in een kwaad daglicht te plaatsen. Zoals zo vaak bij dit soort initiatieven: het gaat niet om uitsluitsel, maar om vragen die niet beantwoord mogen worden.

  3 likes
 • Strijdervoorvrijheid schreef:

  Wat kan mij dat nou schelen, het gaat mij erom wat er ‘hier in het bier ook’ geknoeid wordt. Dat zou voor ons een beter bericht zijn. Van USA kun je namelijk alles verwachten, zij houden immers sinds 1600 het eigenlijke volk wat wat gewoon eigenaar van dat land is, gevangen in concentratiekampen, maar hebben dat gewoon een ander naampje gegeven(reservaten)lees; dierenparken attracties. Daar zij er ook toeristen langs sturen. Een land wat zijn eigen plattelands jeugd nu aan het overstelpen is, met heroïne, gestolen van de taliban in Afghanistan, geen wonder dat je dan oorlog krijgt met die taliban. Geef mij nu eens antwoord op deze vraag: wie zijn dan de terroristen? Ik zal jullie het antwoord geven in een citaat; Terroristen, noemen Osama bin Laden een terrorist. It’s time to wake up now!!! Bob Marley waarschuwde ons al met zijn songs; if you know you’re history, than you will know where you coming from, than you woulden’d have to ask me, who’s on the edge to addict them. Namaste

  1 likes
 • jan schreef:

  proost en bedankt ik zat net aan een glaasje bier en ben gelijk mijn lust verloren maar bedankt voor de info hoor

  (^^^)proost(^^^)

  1 likes
 • Fred schreef:

  Ben benieuwd hoe zuiver het Duitse Reinheitsgebot 1516 nog is. Drink graag een Duits biertje.

  1 likes
 • CJN schreef:

  Hier in Nederland zijn er zover ik weet maar heel weinig bieren/pilsners die zuiver zijn:

  Alfa, Gulpener, Budels, Warsteiner.

  Alfa is mijn favoriet, 100 % zuiver.
  Zelfs na 2 liter geen hoofdpijn,nadorst of maag/darm klachten

  Des ondanks blijft alcohol een vergif voor lichaam en geest, dus met mate nuttige !

  1 likes
 • grmpf schreef:

  niks beter dan in Belgie gebrouwd bier
  al de rest is goed voor de sloot

  1 likes
 • Andries schreef:

  Welke halve gare drinkt er nou bier? En welke kluns smeert nou fluoride op zijn tanden? En welke dombo vindt aspartaam lekker? En wat voor een knuppel eet er nog vlees?
  Degenen die “ik “op al het bovenstaande antwoorden worden door mij voortaan dan maar “Schaliehoedjes” genoemd. Met een vleesboekaccount, uiteraard.

  1 likes
 • Een Burger schreef:

  Ik mis hier dus de bieren die wel goed en veilig zijn om te drinken…

  0 likes
 • x

  Check Also

  Is alcohol écht zo slecht voor je?

  Elke dag één of twee glaasjes wijn ...

  Je kunt zonder medicijnen worden verlost van veelvoorkomende ziektes. Je hoeft alleen maar dit weg te laten uit je dieet

  Je kunt zonder medicijnen worden verlost van veelvoorkomende ziektes. Laat dan dit weg uit je dieet

  Door glucose-fructosestroop weg te laten uit je ...

  >