Gezondheid

Wat zit er in jouw bier? Zwemblazen van vissen en antivries?

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voedselblogger Vani Hari is een petitie gestart om te achterhalen welke ingrediënten de twee grootste Amerikaanse bierproducenten gebruiken. Volgens Hari bevatten sommige bieren additieven als glucose-fructosestroop, stabilisatoren en kunstmatige smaakstoffen, die zijn gelinkt aan obesitas, allergieën, hyperactiviteit en maag- en darmproblemen.

Ze stelt daarnaast dat grote bierbrouwers propyleenglycol (E1520) gebruiken als antivriesmiddel in hun producten. Daarnaast worden zwemblazen van vissen gebruikt om de kleur van bier helderder te maken. “Ik stond hier echt van te kijken,” zei Hari. “Ik dacht dat bier alleen bestond uit hop, water, gist, mout en gerst.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Alleen de bierbrouwer weet wat er precies in bier zit omdat bedrijven niet verplicht zijn de ingrediënten te vermelden. Hari pleit voor meer transparantie binnen de bierindustrie. Consumenten weten niet wat er in hun voedsel en drinken zit of wat ze in hun lichaam stoppen, aldus Hari.

Ze wil nu van Anheuser-Busch en MillerCoors, de twee grootste bierbrouwers in de Verenigde Staten, weten welke ingrediënten zij gebruiken. Een woordvoerder van Anheuser-Busch vertelde ABC News dat het bedrijf geen van de genoemde ingrediënten gebruikt ‘in zijn belangrijkste biermerken Budweiser en Bud Light’.

Peter Marino, een woordvoerder van MillerCoors, zei dat de gebruikte ingrediënten eigendomsinformatie zijn. Hij voegde toe dat MillerCoors geen zwemblazen gebruikt. De bedrijven wilden niet zeggen of ze karamel gebruiken als kleurstof voor donkere bieren. Karamel dat behandeld is met ammoniak ‘kan een probleem vormen’.

“Coca-Cola heeft zijn geheime formule jarenlang achter slot en grendel bewaard,” zei Hari. “Coca-Cola zet echter wel alle gebruikte ingrediënten op de verpakking – iets wat bierbrouwers jarenlang verborgen hebben gehouden.”

Hari kreeg voedselgigant Kraft eerder zover om gele kleurstoffen uit kinderproducten te halen en riep Subway op een ingrediënt dat in yogamatten wordt gebruikt uit zijn broodjes te halen. Volgens de voedselblogger bevatten sommige producten van MillerCoors glucose-fructosestroop en genetisch gemodificeerd maïs.

“We weten dat zuivelproducenten koeien volpompen met antibiotica en groeihormonen,” besloot Hari. “Op dezelfde manier moeten bierbrouwers eerlijk zijn en aangeven dat ze visblazen gebruiken.” Ze voegde toe dat sommige brouwers een chemisch gewijzigd extract van hop gebruiken om bier een bittere smaak te geven en langer houdbaar te maken.

Binnen 24 uur hadden meer dan 43.000 mensen de petitie ondertekend. MillerCoors beloofde na alle aandacht snel de lijst met ingrediënten voor populaire biermerken openbaar te maken. De ingrediënten voor Budweiser en Bud Light staan inmiddels online. De andere bieren zullen naar verwachting snel volgen.

[ABC News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Strijdervoorvrijheid
Strijdervoorvrijheid
9 jaren geleden

Wat kan mij dat nou schelen, het gaat mij erom wat er ‘hier in het bier ook’ geknoeid wordt. Dat zou voor ons een beter bericht zijn. Van USA kun je namelijk alles verwachten, zij houden immers sinds 1600 het eigenlijke volk wat wat gewoon eigenaar van dat land is, gevangen in concentratiekampen, maar hebben dat gewoon een ander naampje gegeven(reservaten)lees; dierenparken attracties. Daar zij er ook toeristen langs sturen. Een land wat zijn eigen plattelands jeugd nu aan het overstelpen is, met heroïne, gestolen van de taliban in Afghanistan, geen wonder dat je dan oorlog krijgt met die taliban. Geef mij nu eens antwoord op deze vraag: wie zijn dan de terroristen? Ik zal jullie het antwoord geven in een citaat; Terroristen, noemen Osama bin Laden een terrorist. It’s time to wake up now!!! Bob Marley waarschuwde ons al met zijn songs; if you know you’re history, than you will know where you coming from, than you woulden’d have to ask me, who’s on the edge to addict them. Namaste

Een Burger
Een Burger
9 jaren geleden

Ik mis hier dus de bieren die wel goed en veilig zijn om te drinken…

jan
jan
9 jaren geleden

proost en bedankt ik zat net aan een glaasje bier en ben gelijk mijn lust verloren maar bedankt voor de info hoor

(^^^)proost(^^^)

Fred
Fred
9 jaren geleden

Ben benieuwd hoe zuiver het Duitse Reinheitsgebot 1516 nog is. Drink graag een Duits biertje.

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x