Homepagina » Mens en Dier » Zeldzame beelden van rouwritueel dolfijn
Dolfijn

Zeldzame beelden van rouwritueel dolfijn

Begin deze maand werd voor de kust van de stad Qinzhou in het zuiden van China een moederdolfijn gezien die haar kalf boven water probeerde te houden.

Toen een toeristenboot de dolfijn naderde bleek dat het kalf was overleden. Het kalf zag eruit alsof het al enkele dagen dood was.

“De kleine dolfijn was al twee of drie dagen dood, maar de moeder liet het geen moment alleen. Het heeft ons allemaal diep geraakt,” zei Su, een lokale visser. “Dolfijnen hebben net als mensen gevoelens. De liefde van een moeder is ruimhartig en ontroerend.”

Sterfelijkheid

Een Italiaanse wetenschapper brengt sinds 2007 soortgelijk gedrag bij moederdolfijnen in kaart. Na verschillende keren dolfijnen te hebben gezien die rouwen om overleden of zieke dieren beginnen wetenschappers te denken dat dolfijnen niet alleen rouwen, maar zich ook bewust zijn van hun eigen sterfelijkheid.

Joan Gonzalvo van onderzoeksinstituut Tethys in Milaan doet onderzoek naar tuimelaars in de golf van Amvrakikos. In juli 2007 zag hij hoe een moederdolfijn reageerde op haar doodgeboren kalf. Ze duwde het lichaam van het jong omhoog in een poging het te laten ademen.

Von Economo-neuronen

“De moeder bleef het twee dagen lang proberen,” zei Gonzalvo. “Ze liet het kalf geen moment alleen.” Het team hoorde hoe de moeder naar het dier riep terwijl ze het aanraakte met haar snuit en haar borstvinnen.” Walvisachtigen hebben von Economo-neuronen die worden geassocieerd met onder meer empathie, verdriet en zelfbewustzijn.

“Ze weten niet alleen wie ze zijn, maar ze zijn zich ook bewust van hun groep,” zei neuroloog Lori Marino van de Emory-universiteit in Atlanta. “Ze zijn zo snel op de hoogte van de gezondheid en de gevoelens van andere dolfijnen dat het lijkt alsof ze online zijn met elkaar.”

Bron: NTDTV

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Alex Donkers
Alex Donkers
9 jaren geleden

Tja, het zou ook kunnen zijn dat ze juist niet beseft dat haar jong dood is. Of knaag ik nu aan het romantische beeld van de dolfijn?

arjen
arjen
9 jaren geleden

en japan en de far-oer eilenden deze wezens maar massaal afslachten, wat een helden….

baskabas
baskabas
9 jaren geleden

[quote name=”Alex Donkers”]Tja, het zou ook kunnen zijn dat ze juist niet beseft dat haar jong dood is. Of knaag ik nu aan het romantische beeld van de dolfijn?[/quote]

My thoughts exactly. Als het kalfje door dood zinkt, dan kan een reactie zijn van de moeder om het te helpen… ze hebben immers lucht nodig.

Dit kan inderdaad juist een bevestiging zijn dat ze het totaal niet door hebben en zelfs bewijzen dat ze ook niet bewust zijn van tijd (omdat ze het al dagen vol houdt).

Wederom speculatie. 😉

J. Selten
J. Selten
9 jaren geleden

Ik denk dat ze het misschien niet wilt accepteren. Kijk maar eens hoe mensen soms kunnen reageren op het verlies van een kind. Maar in tegenstelling tot ons mensen, zijn er geen instanties of wetten die het overschot weg halen o.i.d.

x

Check Also

sociaal kredietsysteem

Het Sociaal Kredietsysteem: bewapen jezelf

China is de afgelopen jaren de speeltuin ...

ziekenhui

Er liggen nu méér 80-plussers met corona in het ziekenhuis dan vóór de start van de vaccinatiecampagne

Uit een tabel van dataspecialist Yorick Bleijenberg ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

12
0
We lezen graag je reactie!x