Homepagina » Mens en Dier » Zeldzame beelden van rouwritueel dolfijn
Dolfijn

Zeldzame beelden van rouwritueel dolfijn

Begin deze maand werd voor de kust van de stad Qinzhou in het zuiden van China een moederdolfijn gezien die haar kalf boven water probeerde te houden.

Toen een toeristenboot de dolfijn naderde bleek dat het kalf was overleden. Het kalf zag eruit alsof het al enkele dagen dood was.

“De kleine dolfijn was al twee of drie dagen dood, maar de moeder liet het geen moment alleen. Het heeft ons allemaal diep geraakt,” zei Su, een lokale visser. “Dolfijnen hebben net als mensen gevoelens. De liefde van een moeder is ruimhartig en ontroerend.”

Sterfelijkheid

Een Italiaanse wetenschapper brengt sinds 2007 soortgelijk gedrag bij moederdolfijnen in kaart. Na verschillende keren dolfijnen te hebben gezien die rouwen om overleden of zieke dieren beginnen wetenschappers te denken dat dolfijnen niet alleen rouwen, maar zich ook bewust zijn van hun eigen sterfelijkheid.

Joan Gonzalvo van onderzoeksinstituut Tethys in Milaan doet onderzoek naar tuimelaars in de golf van Amvrakikos. In juli 2007 zag hij hoe een moederdolfijn reageerde op haar doodgeboren kalf. Ze duwde het lichaam van het jong omhoog in een poging het te laten ademen.

Von Economo-neuronen

“De moeder bleef het twee dagen lang proberen,” zei Gonzalvo. “Ze liet het kalf geen moment alleen.” Het team hoorde hoe de moeder naar het dier riep terwijl ze het aanraakte met haar snuit en haar borstvinnen.” Walvisachtigen hebben von Economo-neuronen die worden geassocieerd met onder meer empathie, verdriet en zelfbewustzijn.

“Ze weten niet alleen wie ze zijn, maar ze zijn zich ook bewust van hun groep,” zei neuroloog Lori Marino van de Emory-universiteit in Atlanta. “Ze zijn zo snel op de hoogte van de gezondheid en de gevoelens van andere dolfijnen dat het lijkt alsof ze online zijn met elkaar.”

Bron: NTDTV

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. Tja, het zou ook kunnen zijn dat ze juist niet beseft dat haar jong dood is. Of knaag ik nu aan het romantische beeld van de dolfijn?

  0 likes
 2. en japan en de far-oer eilenden deze wezens maar massaal afslachten, wat een helden….

  0 likes
 3. [quote name=”Alex Donkers”]Tja, het zou ook kunnen zijn dat ze juist niet beseft dat haar jong dood is. Of knaag ik nu aan het romantische beeld van de dolfijn?[/quote]

  My thoughts exactly. Als het kalfje door dood zinkt, dan kan een reactie zijn van de moeder om het te helpen… ze hebben immers lucht nodig.

  Dit kan inderdaad juist een bevestiging zijn dat ze het totaal niet door hebben en zelfs bewijzen dat ze ook niet bewust zijn van tijd (omdat ze het al dagen vol houdt).

  Wederom speculatie. 😉

  0 likes
 4. Ik denk dat ze het misschien niet wilt accepteren. Kijk maar eens hoe mensen soms kunnen reageren op het verlies van een kind. Maar in tegenstelling tot ons mensen, zijn er geen instanties of wetten die het overschot weg halen o.i.d.

  0 likes
 5. daarmee is het intelegentie van de mens weer eens bewezen hé, de mens slacht zijn igen soortgenoten af, en dan vooral die stomme Jappen, misschien kan de zee(god) nog eens wraak nemen?

  0 likes
 6. Dolfijnen hebben minimaal net zulke grote hersenen als mensen. En walvissen hebben nog veel grotere hersenen. Tijd om dit in de gaten te krijgen als mensheid. Nee ze hebben geen handen zodat ze geen boten, auto’s, fietsen kunnen maken om op pad te gaan op zee of zo of vingers om op toetsenborden te tikken. Ze hebben enorme hersenen en die gebruiken ze prima. Ze creeeren door geluidsgolven in zee veel leven waar ze zelf ook van kunnen eten. En lossen ook olierampen op door met geluidsgoven situaties te maken om bacterien te kweken om oliezooi op te ruimen.

  0 likes
 7. [quote name=”baskabas”][quote name=”Alex Donkers”]Tja, het zou ook kunnen zijn dat ze juist niet beseft dat haar jong dood is. Of knaag ik nu aan het romantische beeld van de dolfijn?[/quote]

  My thoughts exactly. Als het kalfje door dood zinkt, dan kan een reactie zijn van de moeder om het te helpen… ze hebben immers lucht nodig.

  Dit kan inderdaad juist een bevestiging zijn dat ze het totaal niet door hebben en zelfs bewijzen dat ze ook niet bewust zijn van tijd (omdat ze het al dagen vol houdt).

  Wederom speculatie. ;)[/quote]

  Olifanten doen ook zoiets die lopen nog jaren naar de botten van overledenen en houde die met hun slurven vast en ook olifanten hebben grote hersenen.

  0 likes
 8. Iets weten, maar toch niet kunnen aanvaarden, is blijkbaar niet alleen een menselijke eigenschap. Het is die enorme tweestrijd binnen de ziel van de moeder die wij als zo menselijk herkennen en ons daarom zo raakt.

  0 likes
 9. R.I.P.
  mijn hart is bij de moeder

  0 likes
 10. [quote name=”Anti idioterie”]Dolfijnen hebben minimaal net zulke grote hersenen als mensen.[/quote] Mensen hebben ongeveer allemaal even grote hersenen. Toch lopen er intelligente exemplaren rond, en minder intelligente, en zelfs exemplaren die nauwelijks iets kunnen. Oftewel: hersengrootte zegt niet direct iets over hersencapaciteit.

  0 likes
 11. Het is zo gemakkelijk om overeenkomstig gedrag van dieren met mensen onder de noemer instinct te plaatsen, terwijl wij mensen ook instinctmatig gedrag vertonen. Alleen wij zijn de zogenaamde ‘intelligente’ soort. Het wordt wel erg ‘lastig’ of zelfs bedreigend wanneer wij menselijke kenmerken zoals emotie menen te herkennen bij dieren. Het is arrogant maar ook dom om een door mensen duidelijk observeerbaar gedrag van dieren af te doen met de opmerking dat het vanuit een romantisch perspectief is waargenomen en beoordeelt. Ieder wezen doet dat (afscheid nemen) op zijn eigen manier, soms zelfs voor een ander niet herkenbaar of waarneembaar. Het is al heel lang bekend, zelfs wetenschappelijk aangetoond, dat dieren verdriet kunnen hebben vanuit hun bewustzijn. Ja, dat hebben veel mensen jammergenoeg nodig……. dat iets wetenschappelijk is aangetoond om ergens in te kunnen geloven en te accepteren.

  0 likes
 12. [quote name=”dirk baeke”]daarmee is het intelegentie van de mens weer eens bewezen hé, de mens slacht zijn igen soortgenoten af, en dan vooral die stomme Jappen, misschien kan de zee(god) nog eens wraak nemen?[/quote]

  De jappen ? uhh zag vandaag CNN waar ze lieten zien dat het amerikanen zijn met het hoogste aantal moorden (bijna 12.000 moorden),en in japan was het hoogste in de laatse jaren 11. Ik denk niet dat je hiroshima op de mouw kunt spelden op elke japanner die er loopt 99% had er niks mee te maken. Als je blieft wees geen rasict hier, dat is niet nodig.(En realiseerd men wel wat de hele wereld (inclusief nederland) met het leegvissen van de oceanen ,daar gaan dolfijnen, walvissen, haaien ect ect ook massaal door dood!!!
  Niet dat ik voor het afslachten ben van deze prachtige soorten ,maar wees ook eerlijk, we moeten overal bewust worden wat we onze planeet aandoen ,en niet 1 groep de schuld geven

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

rode kruis

Rode Kruis haalt bijna 100 miljoen op voor bosbranden in Australië. Dit is er met het geld gebeurd (‘echt absurd!’)

Het Nederlandse Rode Kruis haalde 1,2 miljoen ...

code rood griep

Loop jij gevaar? Code rood in Nederland!

Het is weer zover. Er heerst een ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.